Blog
Baby met friese jongensnamen

Het was toen ik een jaar of elf was. Ik bezocht samen mijn moeder de slager en toen de aankoop was voltooid en wij wilden weggaan, werd het afscheid gevolgd door een oorverdovende stilte. De slager vroeg namelijk niet of ik ook een stukje worst wilde.

Het is een stilte die voor een elfjarige nog lang kan doorklinken.

Het moment dat de slager je geen stukje worst meer aanbiedt, is het eerste moment in je leven dat je beseft dat je ouder wordt. Rechten, die je eerder had doordat je jong en schattig was, verlies je. Voor je het weet moet je helpen in het huishouden, huiswerk maken en alleen naar huis fietsen.

Krentenbol

Ik werd eraan herinnerd toen ik met mijn dochter naar de stad ging en weer eens een echte slager bezocht, in plaats van een supermarkt. De slager vroeg eerst vriendelijk of hij mijn dochter een stukje mocht aanbieden, wat prima was. Zijn beloning voor de worst was een grote glimlach van mijn dochter. Eenzelfde glimlach kreeg de bakker, toen deze een hele krentenbol gaf.

Het meest opvallend is echter dat vooral de verkopers van vis bijzonder gretig zijn in het geven van een stukje nering. Bijna elke viswinkel waar ik in ga, al is het om de weg te vragen, vraagt de winkelier of mijn dochter ook een stukje kibbeling mag. Als ik een viswinkel verlaat, is dat altijd met een kauwende dochter.

De toekomst

Of de visverkopers het collectief hebben afgesproken, weet ik niet. Maar de reden die één van de verkopers me gaf, vond ik wel logisch. “Ik moet aan mijn toekomst denken,” zei hij. “Steeds minder ouders eten vis en kinderen eten daardoor ook minder vaak vis. En vis is zoiets dat je jong moet leren eten, want de kans dat iemand het later doet is klein.”

Het is iets waar wij thuis ook rekening mee houden. Mijn vriendin vindt maar een paar soorten vis lekker en wil niet dat dat ook voor mijn dochter geldt. Om die reden wordt regelmatig een vismaaltje gekookt voor mijn dochter. Nu is het wachten tot de viswinkels het voldoende vinden en stoppen met het geven van een stukje kibbeling. Voor je het weet, is er weer een trauma.