Blog
Zorgverzekering 2017 - er verandert weinig als je zwanger bent

Rond de zwangerschap en bevalling maak je extra zorgkosten. Als je zwanger bent of hoopt te worden in 2017 is het daarom extra belangrijk om goed naar je zorgverzekering te kijken. De minimale dekking van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid.

Veel kosten rond de zwangerschap worden gedekt vanuit de basisverzekering, voor andere kosten kan je je aanvullend verzekeren. Een volledig overzicht van mogelijke zorgkosten als je zwanger bent en de dekking daarvan vind je in het artikel je zorgverzekering en zwangerschap.

Veranderingen zorgverzekering 2017

Buiten dat er een paar nieuwe behandelingen zijn toegevoegd aan de basisverzekering, zijn er geen grote veranderingen. Ook voor de zorgkosten rond zwangerschap en bevalling verandert er in 2017 niks ten opzichte van afgelopen jaar.

In tegenstelling tot de basisverzekering zijn zorgverzekeraars helemaal vrij wat ze vergoeden in hun aanvullende pakketten. Of er veranderingen zijn in je huidige aanvullende verzekering ligt daarom aan je zorgverzekeraar en je huidige pakket.

Premie

De premie mogen zorgverzekeraars zelf bepalen. Gemiddeld stijgen de premies voor 2017 ten opzichte van 2016 met €7,95 per maand. Dit komt neer op €95,40 per jaar.

Eigen risico

Sinds de invoering van het eigen risico in 2008 is deze jaarlijks gestegen. Tot dit jaar. Voor het eerst blijft het eigen risico gelijk aan het jaar ervoor. Het eigen risico voor 2017 blijft daarmee op €385.

Eigen bijdrage kraamzorg 2017

De kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering, maar per uur betaal je wel een eigen bijdrage. Dit was in 2016 €4,20 en wordt €4,30 in 2017. Deze eigen bijdrage kan je wel (deels) aanvullend verzekeren.

Overstappen

Het loont om ieder jaar goed naar je zorgverzekering te kijken. Zeker als je al weet dat je zorgkosten waarschijnlijk gaan veranderen. Als je zwanger bent, is dit meestal het geval.

Zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 19 november de tijd hun premies bekend te maken. Vanaf dan is het dus mogelijk om een weloverwogen keuze te maken voor een zorgverzekering. Je hebt daarna tot 31 december om over te stappen.