Blog
Baby met friese jongensnamen

Eindelijk ben je zwanger! Je fantaseert hier al over sinds je klein bent. Iedere dag in de spiegel kijken naar je groeiende buik, het voelen van de eerste schopjes, je ging al stralen als je eraan dacht. Maar nu is het zover en ben je helemaal niet gelukkig. Sterker nog, je bent depressief…

Lees ook ons interview met zwangerschapspsychiater Dr. Mijke Lambregtse-van den Berg over depressie tijdens de zwangerschap.

Tussen de 10 en 20% van de zwangere vrouwen krijgt last van depressieve klachten. Veel vrouwen denken hierbij niet gelijk aan een depressie, maar wijten dit aan de lichamelijke ongemakken en stemmingswisseling die gepaard gaan met de zwangerschap. Zwangerschapssymptomen en depressieve klachten worden daarom vaak verward.

De risico’s van depressief zijn tijdens je zwangerschap

Depressief zijn tijdens je zwangerschap brengt risico’s mee voor de moeder en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Een prenatale depressie vergroot onder andere de kans op een vroeggeboorte en lager geboortegewicht. Het is daarom belangrijk om je klachten serieus te nemen.

Behandeling prenatale depressie

Als jij vermoedt dat je depressief bent tijdens je zwangerschap bespreek dit dan altijd met je verloskundige of huisarts. Het is mogelijk om door behandeling je klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Een eerste stap is vaak om je gevoelens en zorgen te bespreken met je partner of familie. Als dit voor jou niet werkt zou je hiervoor professionele therapie kunnen overwegen. Daarnaast helpt het als je goed in je vel zit. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Eet gezond, slaap genoeg, beweeg voldoende en zorg voor voldoende ontspanning. Dit is inderdaad makkelijk gezegd, maar de gezondheid van je ongeboren baby is een goede motivatie.

Tot slot kunnen antidepressiva worden geslikt. Dit zijn medicijnen die een depressie kunnen onderdrukken. Bij ongeveer 70% van de gebruikers verminderen de depressieve gevoelens. Onderzoek wijst ernaar dat antidepressiva geen negatieve gevolgen hebben voor je ongeboren baby op de korte termijn, voor de lange termijn is dit nog onvoldoende onderzocht. Bespreek het gebruik van antidepressiva altijd eerst met een medisch specialist.