MAMATORIAL
augurken met slagroom zwangerschap

Er zijn honderden boeken over zwangerschap op de markt, ieder met een eigen visie wat wel en niet goed is tijdens je zwangerschap. Gillend gek word ik er af en toe van. Het boek “Zwanger, The True Story” was dan ook een hele verlichting tussen het ‘zo-móét-het-en-dit-mag-je-allemaal-niet-meer’-geweld. Informatief, herkenbaar en met een flinke dosis humor.

De waarheid met een dikke vette knipoog

De meeste boeken bedoelen het heus goed. En natuurlijk leer je er veel van. Maar soms schiet ik behoorlijk in de stress van alles wat je al dan niet meer mag. Bij het boek Zwanger, The True Story, schoot ik juist voortdurend in de lach. En ja, daarbij verlies ik wat druppels urine, maar who cares?

Dat is dan ook precies het motto van het boek: zwanger zijn is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het is zoals het is, niet meer en niet minder. En daar horen aambeien, stemmingswisselingen en met mosterd besmeerde chocola nu eenmaal bij. En dat het soms niet alleen vervelend, maar ronduit klote is, mag best eens hardop gezegd worden. Niet dat wollige, zweverige gedoe, maar straight to the point.

Fragment uit Zwanger, The True Story: linksdraaiende yoga

“Je vagina is een bloem.”
Pardon? Say what?
(…)
Ik sta in een zweterig zaaltje voor mijn allereerste proefles zwangerschapsyoga. Aan de muren hangen afbeeldingen van kunstzinnig gefotografeerde buiken vol striae en dwarsdoorsnedes van baby’s. Het ruikt er naar voeten. (…)
(…)
“Sluit je ogen, daal af naar je zevende chakra en keer jezelf naar binnen.”
Ik heb absoluut zin om af te dalen. Het zaaltje uit. De trap af. Linea recta naar de McDonalds voor een trog kipnuggets waar ik de laatste tijd zo verslaafd aan ben.
(…)
Ik geef Agnes nog een kans, die ze met beide handen aangrijpt.
Ze heft haar handen en roept op dwingende toon: “Open nu je baarmoeder! Glimlach naar je kind! Laat de zon schijnen achter je navel!”
Ik kan er niets aan doen, maar ik voel een onbehoorlijke lach opkomen. Net als vroeger bij de wiskundeles is inhouden geen optie. Ik proest zacht en maskeer dit met een geluid dat het midden houdt tussen een kuch en een soort geknor. Mijn sluitspier is helaas al een tijdje buiten werking en door de plotselinge beweging plas ik een beetje.
Gadver. Ook dat nog.

Wist je dat…?

Naast hilarische, herkenbare anekdotes (‘met een hondendrol in de supermarkt’, ‘augurken met slagroom’ en bovenstaande anekdote ‘zweverige zwangerschapsyoga’), wordt op een luchtige manier verteld wat jij, je lichaam én je baby allemaal doormaken tijdens je zwangerschap. Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod, van ochtendmisselijkheid en vreetbuien tot prenataal onderzoek.

De gekke weetjes die verspreid staan door het hele boek vind ik het leukste. Wist jij bijvoorbeeld al dat je baarmoeder wel 20 keer groter is tijdens je zwangerschap dan normaal?! Of dat ze vroeger dachten dat de lengte van de navelstreng voorspelde hoe lang de penis van een jongetje zou worden?! Wordt dat even een flinke teleurstelling straks…

Zwangerschapsboek voor iedereen

Kortom: Zwanger, The True Story, is een boek voor iedere zwangere vrouw die toe is aan een nuchtere blik op de zwangerschap en die even flink wil lachen. En stiekem ook voor alle aanstaande papa’s, waar het boek zich regelmatig op richt. Zo komt hij meteen te weten wat jij allemaal meemaakt en wat hij de komende 9 maanden beter kan laten. Laat het boek dus gerust per ongeluk expres op zijn nachtkastje liggen..!

Ben jij nieuwsgierig geworden? Download gratis de verkorte versie van het boek, of bestel het hele boek voor slechts €14,99.