MAMATORIAL
Zwanger van de Tweede boek Mammatorial

Been there, done that’ denk ik bij al die goedbedoelde hulpboeken en tijdschriften die me in vrolijke kleuren toeschreeuwen in de boekhandel. Er is zóóó ontzettend veel geschreven over de eerste zwangerschap, waarom niet over de tweede? Is het niet bijzonder meer? Is het allemaal een herhaling van zetten? Het boek ‘Zwanger van de tweede’ komt met een vernieuwend, herkenbaar en verfrissend antwoord.

De eerste zwangerschap is de tweede niet

Zwanger van de tweede, de glans lijkt toch wat minder dan de eerste keer. Oma pinkt geen traantje meer weg en je vriendinnen gillen niet meer bij het vertellen van het blije nieuws. Het is haast alsof het vanzelfsprekend is en het nieuwe er totaal af is. Toch is de tweede zwangerschap een hele andere ervaring dan de eerste, zo bewijst dit boek.

Je lichaam is – of je het nu wilt accepteren of niet – een stuk meer uitgezakt dan de eerste keer. Dat maakt een hoop dingen heel anders. Je buik wordt bijvoorbeeld een stuk sneller zichtbaar en lichamelijk kan de zwangerschap veel zwaarder zijn. Gelukkig is er ook goed nieuws, want wist je dat de tweede bevalling meestal 2 keer zo snel gaat als de eerste? Halleluja!

Ook je beleving is anders. Je weet wat je kunt verwachten. Je voorbereiding en planning zijn anders. En wat te denken van de oudste (zeer waarschijnlijk een lekker dwarse peuterpuber) die door het huis rondstuitert en al je aandacht opeist? Dromerig op de bank liggen genieten en fantaseren is er deze keer niet bij. En wat als de baby er is en je oudste een potje wil voetballen of worstelen met zijn nieuwe speelmaatje? Of jaloers is en ook wel een slokje uit mama’s tiet wil?

Het boek Zwanger van de tweede steekt op een grappige manier in op deze – vaak onderbelichte – thema’s en geeft een verfrissende en nuchtere kijk op de tweede zwangerschap. Daarnaast geeft het inzicht in datgene wat je nog niet wist over zwanger zijn van een tweede kindje.

Een tipje van de sluier

Als echte ‘know-it-all’ dacht ik dat De Zwangerschap en De Bevalling geen geheimen meer voor mij hadden. Toch heeft dit boek mij weer wat nuttige mommy-kennis bijgebracht. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Moeder worden en moeder zijn twee heel verschillende dingen zijn?
  • Er bij een tweede bevalling minder vaak geknipt hoeft te worden? Yes!
  • Je de kraamverzorgster kunt inzetten als entertainment voor je oudste? (Godzijdank!)

Fragmenten uit Zwanger van de tweede

‘Borstvoeding geven viel me deze keer wel tegen. Baby Sophie wilde vaak drinken en Maud wilde dan natuurlijk ook aandacht. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment de jongste aan het voeden was, terwijl de oudste buiten in de zandbak aan het spelen was. Voor ik het wist had ze lekker een emmer zand binnen over de houten vloer leeggegooid. Wat doe ik met mijn stomme kop? Ik spring op van de bank en vergeet even dat de jongste nog aan mijn tiet hangt… Au au au!”
(…)
‘Als ons meisje ongeveer een half jaar oud is, merkt ze dat het grappig is als ze speelgoed uit haar wipstoeltje op de grond laat vallen. Zelfs haar favoriete popje moet eraan geloven. In plaats van ermee te spelen, duwt ze die langzaam van zich af tot op het op de grond valt.
Haar grote broer ziet het gebeuren en raapt heel lief het speelgoed weer op, om weer terug te geven. Je raadt het al, binnen een minuut ligt de pop weer op de grond. Na vijf keer braaf teruggeven is onze jongen het beu.
Vermanend spreekt hij haar toe: “Nee Danica. Je mag dat niet op de grond gooien. Nu ben ik het zat.”
Zo daar spreekt mama. Hoezo jezelf terughoren?
“Nu leg ik voor straf jouw popje op de kast en je krijgt die straks pas weer terug.”
En zo gebeurt het ook. Verbaasd wacht ze af wat hij doet. Gelukkig voor ons meisje is hij sneller vergevingsgezind dan wij normaal gesproken zijn. Een paar tellen later haalt hij de pop van de kast en geeft het weer terug. Daar is de brede lach op haar gezicht weer.’

Feest van herkenning

Het leukste van dit boek vind ik dat het allemaal zo heerlijk herkenbaar is. Gniffelend zit ik op de bank te lezen en af en toe slik ik een brokje nostalgische ontroering weg. De leuke feitjes en weetjes, de humor en de vlotte schrijfstijl maken het tot een lekker boekje dat je snel uitleest en waar je echt wat van opsteekt… Goh, ik heb weer eens een boek uitgelezen! Dat was me sinds m’n eerste bevalling niet meer gelukt. En dat zegt heel wat.

Ook zin om dit boek te lezen? Bestel het hele boek voor €14,95 of download gratis de verkorte versie als je eerst nog even wilt snuffelen.