voortekenen van de bevalling

Al (bijna) negen maanden heb je allerlei zwangerschapskwaaltjes moeten doorstaan en loop je te zwoegen met je dikke buik. Allemaal om uiteindelijk een kleine versie van jezelf in je armen te houden. Inmiddels kan je niet meer wachten totdat het eindelijk zover is. Dit zijn de 10 voortekenen waaraan je kan merken dat je bevalling dichtbij is.

1. Je baby daalt in

Je kindje neemt in de dagen of weken voor je bevalling zijn positie in. Dat betekent dat hij met zijn hoofdje omlaag afdaalt naar je bekken. Een leuke bijkomstigheid: je kan eindelijk weer wat vrijer ademen! Helaas heeft ieder voordeel zijn nadeel. Doordat je baby’tje laag zit, komt er een grotere druk op je blaas te staan. Dat worden dus een hoop tripjes naar het toilet.

#12 De bevalling is begonnen, en nu?

De 50 tips van Nestlé

Na negen maanden wachten is het moment daar: de bevalling is begonnen! Toch kan het nog even duren voordat je mag kennismaken met je baby. Wist je dat de bevalling bestaat uit verschillende fases?

2. Meer kramp en rugpijn

Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de grote dag. Je spieren en gewrichten zijn aan het verschuiven en oprekken. Helaas gaat dit gepaard met meer kramp en pijn in je liezen en rug. De pijn is natuurlijk vervelend, maar ook een goed teken: je kindje komt er bijna aan.

3. Je gewrichtsbanden worden losser

Het is duidelijk dat je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. In de weken voor je bevalling worden je gewrichtsbanden dan ook losser door het hormoon relaxine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bekken op een natuurlijke manier wordt geopend en jouw kindje een goede doorreis kan maken naar deze wereld.

4. Diarree

Veranderingen in de hormoonhuishouding hebben ook invloed op de werking van je darmen. Een iets minder prettig voorteken van je bevalling… Maar doordat het daar beneden snel wordt geleegd, is er meer ruimte voor je kindje.

Wees niet bang om hierdoor ontlasting te verliezen tijdens je bevalling. Onthoud dat dokters al heel wat hebben gezien en dat het vaker voorkomt dan je denkt! En tijdens de bevalling heb jij trouwens heel wat anders aan je hoofd.

5. Geen extra zwangerschapskilo’s meer

Misschien één van de leukste voortekenen van je bevalling: je komt niet meer aan of valt zelfs af. Eindelijk zijn de maanden van de opstapelende zwangerschapskilo’s voorbij! Dit komt onder andere door een lager niveau van je vruchtwater en meer activiteit door sprintjes naar het toilet (zie 1) of nesteldrang (zie 6).

6. Extra moe of nesteldrang

Met die grote buik van negen maanden lijkt het ’s nachts bijna onmogelijk om een goede houding te vinden en comfortabel te slapen. En als je die dan net gevonden hebt, moet je alweer plassen. Logisch dus dat je geen oog dicht doet in de laatste fase van je zwangerschap. Ondersteun je buik met een voedingskussen of gewone kussens. Wie weet lukt het om overdag nog wat slapeloze uurtjes in te halen.

Het kan ook dat de energie juist door je lichaam giert en vermoeidheid als één van de voortekenen van de bevalling jou compleet onbekend in de oren klinkt. Waarschijnlijk ervaar je dan nesteldrang: de behoefte om je huis helemaal baby-klaar te maken.

7. Verweken en verstrijken van je baarmoedermond

Het weefsel van je baarmoedermond is erg stug en moet zachter en dunner worden voordat er ontsluiting kan ontstaan. Het zachter en dunner worden van het weefsel, wordt ook wel verweken en verstrijken genoemd. De verloskundige kan dit bij een bezoek waarnemen. Maak je geen zorgen als het verweken en verstrijken van de baarmoedermond op zich laat wachten. Bij de één gaat dit proces sneller dan bij de ander.

8. Verliezen van de slijmprop

Maandenlang heeft een slijmprop de weg naar je baarmoeder versperd om je kindje extra goed te beschermen tegen infecties. Als je baarmoedermond weker wordt, laat de slijmprop los. Geen zorgen, je baby is nog steeds goed beschermd door de vliezen van de vruchtzak.

De slijmprop bestaat uit een rozige dikke afscheiding en is ongeveer zo groot als je duim en wijsvinger op elkaar. Het is een goede indicatie dat de bevalling dichtbij is, maar niet iedereen merkt hem op. Je kan hem namelijk in zijn geheel, maar ook in delen verliezen. Als je dus niet goed oplet tijdens een toiletbezoek, zou het heel goed kunnen dat je het propje over het hoofd ziet.

9. Voorweeën

De spieren in je baarmoeder zijn zich al lange tijd aan het voorbereiden op de bevalling. Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd, voelen aan als een soort spanning in je buik.

Als voorteken van je bevalling kunnen harde buiken veranderen in voorweeën. Voorweeën zijn pijnlijker en kunnen soms verward worden met echte weeën. Om het onderscheid te kunnen maken, is het belangrijk om te onthouden dat echte weeën heviger worden, zich sneller achter elkaar voordoen en in een regelmatig patroon voorkomen.

10. Je vliezen breken

In films lijkt het alsof het altijd gebeurt voordat de bevalling begint: het breken van de vliezen. In feite komt het maar weinig voor dat je een golf vruchtwater verliest en gebeurt dit meestal in kleine beetjes. In slechts 15% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen.

Maak je dus geen zorgen als je het niet hebt opgemerkt. Met de 9 andere voortekenen van de bevalling ben je er bijna zeker van dat je gezinsuitbreiding dichtbij is!