In samenwerking met Logo Aniball
Baby huilt direct na de bevalling

Je bevalling is een ingrijpend moment in je leven. Misschien kijk je ernaar uit en kan je niet wachten om je baby te ontmoeten. De kans is ook groot dat je een beetje bang bent. Dit is de top vijf grootste angsten rondom de bevalling, met tips om hiermee om te gaan.

1. Uitscheuren

Tijdens de geboorte van je kindje staat je vagina flink onder druk. Het kan daardoor gebeuren dat de huid beschadigt. Dit noem je uitscheuren. Veel vrouwen zijn vooral bang voor een totaalruptuur, waarbij je volledige perineum scheurt. De kans hierop is gelukkig klein: slechts twee procent van alle vrouwen krijgt hiermee te maken. Ben je een van die ongelukkigen? Dan geneest een ruptuur meestal goed.

Ben je erg bang voor een ruptuur? Probeer je te bedenken dat de kans hierop klein is. Daarnaast kan het helpen om met je verloskundige te praten. Als je weet wat er kan gebeuren, voel je je misschien beter voorbereid. Er zijn verschillende middelen te koop waarmee je kan voorbereiden op de bevalling, zoals perineumolie of de Aniball. Dit kan je verder geruststellen.

2. Een knip of kunstverlossing

Je verloskundige of gynaecoloog kan je baby een handje helpen tijdens de geboorte. Met een knip kan je vagina snel wijder worden gemaakt. Gaat het persen moeilijk? Dan kan de verlostang of vacuümpomp uitkomst bieden. Het is goed mogelijk dat je hier zenuwachtig van wordt.

Net als bij uitscheuren kan het prettig zijn om te weten wat je kan verwachten. De kans dat je het meemaakt blijft klein. Toch kan het een fijn idee zijn dat je weet hoe een dergelijke ingreep verloopt. Je verloskundige kan je informatie geven en je geruststellen.

Bereid je voor met Aniball

Met Aniball kun je jezelf optimaal voorbereiden op de bevalling. Het maakt een natuurlijke bevalling gemakkelijker en geeft je meer zelfvertrouwen voor de persfase.

Voordelen Aniball

Oefenen voor je bevalling heeft verschillende voordelen:

  • Herkenning. Je herkent het gevoel tijdens de persfase en weet wat je moet doen. Dit kan je rust geven tijdens de bevalling.
  • Kracht. Je traint je bekkenbodemspieren speciaal voor de taak van de geboorte.
  • Rekbaarheid. Je huidweefsel rekt langzaam op, waardoor je minder snel uitscheurt.
  • Controle. Je gevoel van controle is sterker, omdat je al hebt geoefend.
  • Rust. Je kan beter naar de verloskundige luisteren, omdat je minder snel in paniek raakt. Ook dit kan de kans op uitscheuren verkleinen.

3. Poepen tijdens de bevalling

Vaak is je bevalling niet je meest charmante moment. Een angst die vaak bestaat is om te poepen tijdens de geboorte. Je moet namelijk behoorlijk hard persen om je kindje ter wereld te brengen. De kans bestaat dat er dan ook wat ontlasting meekomt.

Het kan helpen om te bedenken dat je verloskundige alles al eens heeft meegemaakt. Deze medisch professional kan prima omgaan met een beetje ontlasting. Bovendien is ze getraind om dit onopvallend op te ruimen. De meeste vrouwen hebben nauwelijks door dat er iets is gebeurd.

4. Veel publiek

Waarschijnlijk lijkt het je niet zo prettig als er veel mensen rond je bed staan als je bevalt. Veel vrouwen zijn bang dat er veel medisch personeel aanwezig zal zijn. Ook familieleden zijn misschien niet altijd welkom bij jouw bevalling.

Weet dat je altijd kan aangeven dat je liever geen toeschouwers wil. Het ziekenhuis wil graag dat jouw bevalling soepel verloopt. Ervaar je extra personeel als storend? Dan kan je hen wegsturen, tenzij ze noodzakelijk zijn. Daarnaast geven veel vrouwen aan dat ze nauwelijks beseften wie er allemaal in de kamer waren.

5. Complicaties

Helaas verloopt niet iedere geboorte vlekkeloos. Het idee dat er iets misgaat met jou of je kindje kan beangstigend zijn. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed. Bovendien worden jij en je baby gedurende de zwangerschap goed in de gaten gehouden. Dit beperkt het risico op een complicatie.

Om het gevoel van controle iets vast te houden, kan je een geboorteplan schrijven. Zo heb je duidelijk op papier staan wat er moet gebeuren als er toch iets misgaat. Overleg je plan met je verloskundige, zodat deze goed op de hoogte is van jouw wensen en angsten.

Bevalangst

De meeste vrouwen ervaren wat spanning rondom de bevalling. Dat is heel normaal, het is ook een intense ervaring. Heb je zoveel last van bevalangst dat het je dagelijks leven beïnvloedt? Dan kan het verstandig zijn om eens met je verloskundige of gynaecoloog te praten. Zij kunnen je verder helpen.