moeder en baby herstellen na keizersnede

Het herstel na een keizersnede verloopt anders dan het herstel na een vaginale bevalling. Je lichaam moet bijkomen van de operatie en je wond heeft de tijd nodig om te herstellen. Hoe verloopt het herstel na een keizersnede ongeveer?

Tijdlijn herstel na de keizersnede

Een keizersnede is een flinke ingreep. Hoe snel je herstelt van een keizersnede verschilt per persoon. Ieder lichaam is anders en de omstandigheden waarin je herstelt zijn niet voor iedereen hetzelfde. Gemiddeld duurt het een half jaar tot een jaar. Grofweg kan je de volgende tijdlijn aanhouden, maar maak je geen zorgen als je hiervan afwijkt.

Tijdverloop Gebeurtenis
1-2 dagen In het ziekenhuis word je goed gecontroleerd. Zodra je weer kan lopen, mag je katheter eruit. Je kan dan weer zelfstandig naar het toilet.
1-5 dagen Je bent nog in het ziekenhuis met je baby. Hier mag je ook kraamvisite ontvangen. Na 2-5 dagen mag je naar huis.
10+ dagen Tot minstens 10 dagen na thuiskomst krijg je kraamzorg. Je kraamverzorgende helpt je met de verzorging van je baby en lichte huishoudelijke taken.
1-4 weken Na ongeveer een week mag je weer fietsen. Het is goed mogelijk dat dit te snel voor je is en je meer tijd nodig hebt. Luister goed naar je lichaam en doe rustig aan.
2 weken Na 2-4 weken mag je meestal weer in bad. Wacht hiermee totdat de wond is gestopt met bloeden en lekken.
2-4 weken Na 2-4 weken begint dat de wondpijn af te nemen. Tot die tijd kan je paracetamol of ibuprofen slikken tegen de pijn.
3-6 weken Na 3-6 weken mag je weer autorijden. Eerder wordt afgeraden, omdat je concentratie mogelijk verminderd is en er meer druk op de wond komt door je houding achter het stuur.
6 weken Na 6 weken mag je in principe alles weer. Je krijgt nog een laatste controle bij de gynaecoloog. Is deze goed, dan hoef je geen extra maatregelen meer te nemen. Blijf wel naar je lijf luisteren.
6 maanden Na 6 maanden wordt je lichaam steeds meer de oude. Vanaf nu kan je eventueel opnieuw zwanger worden, zonder extra risico’s. Het is wel verstandig om dit met je gynaecoloog te bespreken. Het is namelijk belangrijk dat je litteken volledig is hersteld.
1 jaar De meeste vrouwen zijn na een jaar weer helemaal hersteld. Dit kan ook sneller gaan of langer duren. Elk lichaam is anders.

Herstel na keizersnede in het ziekenhuis

Na een keizersnede verblijf je ongeveer twee tot vijf dagen op de kraamafdeling in het ziekenhuis. De artsen en verpleegkundigen kunnen dan in de gaten houden of je goed herstelt. Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om je urine af te voeren. Zodra je weer kan lopen mag je katheter eruit. Dit is meestal de dag na de operatie. Daarna ben je weer wat mobieler en gaat het herstel meestal vlot.

Als je op de kraamafdeling ligt, controleert een verpleegkundige regelmatig de volgende punten:

  • Je bloeddruk
  • Je hartslag
  • Hoeveel bloed je verliest
  • De hoeveelheid urine (door middel van een katheter)
  • De krimp van je baarmoeder naar zijn oude formaat

Je kan je de eerste dagen na de keizersnede wat verzwakt voelen. Door de operatie kunnen je darmen van slag zijn. Hierdoor kan je last krijgen van krampen en/of obstipatie.

Daarnaast kan je pijn hebben aan de wond. Hier krijg je de eerste dagen pijnstillers tegen. Je kan de wondpijn niet alleen aan de buitenkant voelen, maar ook richting de navel. Dit komt doordat de snee verticaal door de buikwand gemaakt is. De pijn kan twee tot vier weken aanhouden.

Weer thuis na keizersnede

Na ontslag uit het ziekenhuis ben je niet meteen weer op de been. Het herstel na een keizersnede duurt vaak langer dan het herstel na een vaginale bevalling.

Bij thuiskomst kan je gewoon onder de douche. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog even afgeraden. Wacht hier in ieder geval mee totdat de wond niet meer bloedt of er geen wondvocht meer lekt.

Na een week worden de hechtingen verwijderd. De hechtingen die onderhuids zitten, lossen vanzelf op.

Tot zes weken na de keizersnede moet je het rustig aan doen. Vraag daarom hulp bij de verzorging van je baby. Het is goed om veel te rusten en op te passen met de bewegingen die je maakt. De volgende richtlijnen kan je aanhouden:

  • Geen zware huishoudelijke taken. Laat deze de eerste weken aan iemand anders over.
  • Geen autorijden. Rijd de eerste twee tot drie weken liever geen auto. Dit kan je operatiewond extra belasten.
  • Geen zware dingen tillen. Til de eerste weken niets dat zwaarder is dan je baby (ongeveer vijf kilogram). Je baby mag je wel tillen.
  • Niet sporten. De eerste zes weken kan je beter nog niet sporten. Rustig wandelen kan wel.
  • Geen seks. Het wordt afgeraden om seks te hebben in de eerste zes weken na de operatie, zodat je vagina tijd heeft om te herstellen.

Na zes weken kom je op nacontrole. Als je herstel goed verloopt, mag je daarna weer wat actiever worden. Denk aan rekkende bewegingen maken, af en toe wat tillen of zelfs wat buikspieroefeningen doen. Voor alles geldt: luister naar je gynaecoloog en naar je lichaam voor een optimaal herstel.

Waar kan je op letten bij thuiskomst?

Na een keizersnede complicaties ontstaan. Je kraamverzorgende houdt dit samen met je in de gaten. Daarnaast kan je zelf opletten of je signalen herkent. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je een van de volgende klachten opmerkt:

  • Koorts (hoger dan 38,5°C)
  • Hevige buikpijn
  • Hevige of plotselinge hoofdpijn
  • Toenemend bloedverlies
  • Benauwdheid
  • Hevig of toenemend vochtverlies uit de wond
  • Vreemd ruikende vaginale afscheiding

In dit artikel vind je meer informatie over complicaties na een keizersnede >>

Klachten na een keizersnede

In de meeste gevallen verloopt een keizersnede zonder ernstige complicaties. Toch kan je bij thuiskomst last hebben van klachten. Denk aan vermoeidheid, wondpijn of een doof gevoel rondom je litteken. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen en luister naar je lichaam. Dan gaan deze klachten sneller weer over.

Heb je veel pijn? Dan kan je maximaal driemaal daags 1.000 mg paracetamol gebruiken. Eventueel kan je kiezen voor een sterkere pijnstiller, zoals ibuprofen of naproxen. Deze zijn veilig om te gebruiken als je borstvoeding geeft. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Kraamzorg na de keizersnede

Na een keizersnede heb je meestal behoefte aan extra hulp. Standaard krijg je 49 uur kraamzorg. De uren die je na de bevalling in het ziekenhuis ligt, worden daarvan afgetrokken. Kom je binnen tien dagen na de geboorte weer thuis? Dan kan je in overleg met je kraamzorgorganisatie extra uren krijgen. Deze worden vergoed door je basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kan je vaak ook extra uren vergoed krijgen.

Als je na meer dan tien dagen pas thuiskomt, heb je meestal recht op uitgestelde kraamzorg. Informeer hierover bij je kraamzorgbureau of je zorgverzekeraar.

Nadat je uit het ziekenhuis wordt ontslagen, moet je zelf de kraamzorg bellen. Zij zorgen ervoor dat er iemand is als jullie thuis aankomen. Je kraamverzorgende helpt je met de zorg voor je baby. Daarnaast zal ze je ondersteunen met huishoudelijke taken en houdt ze je herstel nauwlettend in de gaten.

Borstvoeding na een keizersnede

Na een keizersnede kan je gewoon borstvoeding geven als je dat wil. Het kan wel iets lastiger gaan, bijvoorbeeld omdat je pijn aan je wond hebt. Je kraamverzorgende kan je hierbij adviseren. Merk je dat het lastig blijft, ook na een paar dagen? Dan kan je een lactatiekundige vragen om je te helpen.

Emoties rondom een keizersnede

Als je een keizersnede hebt ondergaan, moet je niet alleen lichamelijk herstellen. Ook geestelijk kan je nog met de operatie bezig zijn. Sommige vrouwen voelen zich teleurgesteld over het verloop van de bevalling. Andere vinden het lastig om te wennen aan de nieuwe situatie met een baby.

Het kan helpen om met je gynaecoloog of verloskundige na te praten over je bevalling. Zeker bij een spoedkeizersnede kan dit prettig zijn. Veel vrouwen ervaren dat ze de operatie hierdoor beter los kunnen laten. Mogelijk lucht het ook op om met iemand die je vertrouwt te praten over je gevoelens. Heb je veel last van emotionele klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Ook als partner moet je emotioneel herstellen na een keizersnede. Je kan je machteloos voelen of het lastig vinden om je vrouw zo te zien. Praat hierover met elkaar.

Zwanger na keizersnede

Wil je nog een kindje? Dan wordt na een keizersnede aangeraden minstens een half jaar te wachten. Je lichaam is dan voldoende hersteld. Je gynaecoloog kan je hierover adviseren.

Als je een keizersnede hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat bij de volgende bevalling weer een keizersnede nodig is. Iedere situatie is anders. Bespreek met je gynaecoloog of een vaginale bevalling voor jou mogelijk is. Een volgende bevalling zal wel altijd in het ziekenhuis plaatsvinden onder begeleiding van een medisch verloskundige of gynaecoloog.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app