Geboortefotografie baby wordt geboren

In Amerika is het niet ongewoon dat een fotograaf aanwezig is tijdens de bevalling, maar in Nederland is het een vrij nieuw begrip: geboortefotografie. Wat is geboortefotografie precies en hoe verloopt een geboortereportage? Geboortefotograaf Sandra van der Meulen legt het uit.

Wat is geboortefotografie?

Geboortefotografie is het laten fotograferen van de geboorte van jullie baby door een professionele geboortefotograaf. De fotograaf maakt foto’s van de gehele bevalling: van het begin van je weeën tot de geboorte van jullie kindje. Daarna blijft de fotograaf nog een aantal uur om jullie eerste momenten samen vast te leggen.

Geboortefotografie is zowel mogelijk bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Gezin met pasgeboren baby
Sandra: “Een geboortefotograaf legt jullie eerste momenten samen vast.”

Waarom geboortefotografie?

Veel mensen laten de mooiste momenten van hun leven vastleggen door een fotograaf: verjaardagen, het huwelijk, de zwangerschap… Toch denken veel mensen niet aan het laten fotograferen van de bevalling door een professionele fotograaf. Maar waarom wel een fotograaf inhuren bij je huwelijk en niet bij de geboorte van je kindje? Dat is meestal één van de meest bijzondere dagen van je leven en daar mis je dan goede en mooie foto’s van.

Geen teleurstelling meer

Regelmatig worden partners of verpleegkundigen gevraagd om wat kiekjes te maken tijdens de bevalling en geboorte. Partners zijn echter, net als jij, erg nerveus tijdens de bevalling en hebben vaak geen zin om zich bezig te houden met het maken van foto’s: ze willen jou ondersteunen. Ook verpleegkundigen hebben weinig tijd om rustig een mooie foto te maken van de bevalling. Het resultaat is voor de ouders dan vaak teleurstellend: de foto’s zijn te donker, bewogen en de belangrijkste momenten worden gemist.

Je voelt als fotograaf de spanning, de pijn, de emoties en de vreugde. Dit wil je ook precies weergeven in je foto’s.

Sandra van der Meulen

Een geboortefotograaf heeft ervaring met het maken van foto’s van de meest belangrijke momenten van de bevalling: het moment dat je partner je ondersteunt bij de weeën, de geboorte van jullie kindje zelf, het doorknippen van de navelstreng, het moment dat jij je baby’tje voor het eerst ziet…

Intieme foto’s

Sommige vrouwen denken dat ze bij geboortereportage nog moeten poseren voor de camera en er goed uit moeten zien op de foto. Of ze denken juist dat het hele bloederige foto’s worden, gemaakt vanaf het voeteneinde. Maar dat is niet het geval: bij geboortefotografie probeert de fotograaf de bevalling en geboorte op een integere manier vast te leggen. Je voelt als fotograaf de spanning, de pijn, de emoties en de vreugde. Dit wil je ook precies weergeven in je foto’s: je legt het vast zoals het is.

Pasgeboren baby geboortefotografie
Sandra: “Bij geboortefotografie leg je de geboorte op een integere manier vast.”

Ook zijn aanstaande ouders vaak bang voor de aanwezigheid van een vreemde tijdens de bevalling. Een geboortefotograaf probeert echter zo min mogelijk ‘bewust’ aanwezig te zijn en veel ouders hebben niet eens in de gaten dat de fotograaf er nog is. Zo was ik een keer bij een bevalling aanwezig en stond naast de mama. Tussen het persen door riep ze: ‘Sandra ben je er nog?!’

Hoe verloopt een geboortereportage?

Voorafgaand aan een geboortereportage volgt eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je kennismaakt met de fotograaf. Tijdens dit gesprek kan je vragen stellen, krijg je uitleg over geboortefotografie en kan je kijken of het klikt tussen jullie en de fotograaf.

Vanaf het moment dat jij 38 weken zwanger bent, staat de geboortefotograaf 24 uur per dag stand-by.

Sandra van der Meulen

De meeste geboortefotografen staan 24 uur per dag stand-by vanaf het moment dat jij 38 weken zwanger bent. Als de bevalling goed op gang is gekomen, komt ze jullie kant op. De fotograaf is de hele bevalling aanwezig en blijft vervolgens tot een aantal uur na de bevalling om de eerste uren van jullie baby vast te leggen. Of de bevalling nu twee uur heeft geduurd of twaalf uur: er zit geen tijdslimiet op.

Man en vrouw knuffelen elkaar
Sandra: "Als geboortefotograaf wil je de emoties weergeven."

Geboortefotograaf vs. een ‘gewone’ fotograaf tijdens de geboorte

Bij geboortefotografie heb je met meer te maken dan alleen mooie momenten vastleggen. Een professionele geboortefotograaf weet bijvoorbeeld hoe zij zich moet gedragen in een ziekenhuis en is goed op de hoogte van de regels van ziekenhuizen en verloskundigen. Een goede fotograaf die geen ervaring heeft met geboortefotografie weet vaak niet aan welke ethische codes hij zich moet houden en is daarom doorgaans niet gewenst in een ziekenhuis. Geboortefotografie is echt een vak apart.

Wat kost geboortefotografie?

Een geboortereportage is niet goedkoop: de prijzen liggen tussen €700,- en €1.295,-. Een geboortefotograaf houdt vanaf de kennismaking tot na de bevalling contact met de ouders. Daarnaast staat ze 24 uur per dag klaar om naar jullie toe te komen, vanaf het moment dat jij 38 weken zwanger bent. Dat maakt een geboortereportage erg arbeidsintensief, waardoor de prijzen voor geboortefotografie wat hoger zijn. Toch zijn de foto’s voor de meeste ouders veel meer waard.

Tips als je geboortefotografie overweegt

Als je een geboortereportage overweegt, kan je letten op de volgende dingen:

  • Neem een professionele geboortefotograaf. Deze loopt jullie en het medisch personeel niet in de weg tijdens de bevalling. Een netwerk van professionele geboortefotografen in Nederland en België vind je hier.
  • Bekijk het portfolio van verschillende geboortefotografen. Iedere fotograaf heeft zijn eigen stijl. Het is zonde als je uiteindelijk foto’s krijgt die helemaal niet jouw smaak zijn. Daarnaast krijg je door het portfolio een indruk hoe jouw geboortereportage eruit komt te zien.
  • Houd rekening met de locatie van de geboortefotograaf. Hoe dichter een geboortefotograaf bij jouw woonplaats woont of werkt, hoe groter de kans dat zij op tijd is om de gehele bevalling en geboorte te fotograferen. Helemaal als de bevalling heel snel gaat.
  • Maak kennis met de geboortefotograaf. Zowel vanuit jullie kant als vanuit de kant van de fotograaf moet er een klik zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt bij de fotograaf.
Pasgeboren baby'tje
Sandra: “De geboortefotograaf blijft een aantal uur na de bevalling om de eerste uren van jullie baby vast te leggen.”

Sandra van der Meulen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sandra van der Meulen. Sandra is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in geboortefotografie.