Een blije peuter met Sinterklaas

Het sinterklaasfeest is waarschijnlijk een van de hoogtepunten in het leven van je peuter. Grote kans dat niet alleen je kind, maar ook jij ervan geniet. Hoe maak je van Sinterklaas met je peuter een succes?

Sinterklaas met je peuter vieren

Sinterklaas is een gezellig familiefeest om met je peuter te vieren. Als je kindje een baby is, krijgt hij er nog niet veel van mee. Zodra je kindje wat ouder wordt, gaat hij het feest beter begrijpen. Heeft je kleine de peuterleeftijd bereikt? Dan is het een mooi moment om wat meer aandacht aan het sinterklaasfeest te gaan besteden.

Sinterklaas met je peuter vieren kan je zo klein of uitgebreid doen als je zelf wil. De ene familie houdt het bij Pakjesavond in kleine kring. Het andere gezin viert wekenlang feest. Doe waar jij je goed bij voelt, maar houd wel je kindje in de gaten. Merk je dat hij sneller moe is en overprikkeld raakt? Doe het dan wat rustiger aan. Je peuter heeft ook een heerlijke sinterklaastijd als je het klein viert.

Tradities maken rondom Sinterklaas

Het sinterklaasfeest is een mooi moment om nieuwe tradities te maken. Zo maak je de periode rondom Sinterklaas extra gezellig en hebben jullie elk jaar iets om naar uit te kijken. Wat dacht je van de volgende tradities?

  • Iets lekkers bakken. Samen kruidnootjes bakken is een gezellige activiteit die je helemaal in de sinterklaassferen brengt. Ben je toe aan iets dat wat minder ongezond is? Dan zijn er ook gezondere Sinterklaas lekkernijen die jullie samen kunnen maken. Eet smakelijk!
  • Raamtekening maken. Misschien vind je het nog te vroeg voor kerstversiering. Wil je toch je huis extra gezellig maken? Versier het dan in Sinterklaas-thema door bijvoorbeeld een raamtekening te maken. Dit kan je uit de losse pols doen of door een tekening te printen en deze over te trekken.
  • Sinterklaasjournaal kijken. In de week voor de intocht gaat ieder jaar het Sinterklaasjournaal van start. Door hier samen met je kind naar te kijken, volg je de avonturen van Sint en zijn Pieten in de periode tot Pakjesavond. Voor oudere peuters is dit een leuke manier om naar Pakjesavond toe te leven.
  • Schoen zetten. Schoen zetten is een spannende belevenis voor je peuter. Zou er iets in zitten als hij wakker wordt? Het is slim om van tevoren te bespreken wanneer en hoe vaak je kindje zijn schoen mag zetten. Hierdoor weet hij waar hij aan toe is en kan jij het goed voorbereiden.
  • Naar de intocht. Lukt het jullie niet om naar de intocht te gaan? Gelukkig kan je het ook op de televisie volgen met je peuter. De uitzending is te zien op zaterdag 12 november om 12.00 op NPO3.
  • Sinterklaastafel maken. Door een sinterklaastafel te maken, gaat het feest nog meer leven voor je peuter. Verzamel samen spulletjes die met Sinterklaas te maken hebben en geef deze een mooi plekje op de tafel. Denk aan prentenboeken, een aftelkalender, vingerpoppetjes of wortels.
  • Brief schrijven. Een brief krijgen van Sinterklaas, welk kind wil dat niet? Wanneer je voor 1 december met je kindje een brief opstuurt naar Sinterklaas, krijgen jullie persoonlijk antwoord terug. Je leest er hier meer over.
  • Pietenparcours. Door alle lekkernijen die Sinterklaas voor je kind meeneemt vanuit Spanje, wordt er vaak heel wat gesnoept. Tijd voor pietengym aan huis! Verbouw de woonkamer tot een hindernisbaan waarbij je kindje moet kruipen, springen, rondjes draaien en op één been moet staan. Lukt het je Pietje om tot het einde van de hindernisbaan te komen? Dan kan je hem zelfs belonen met een heus Pietendiploma.
  • Matching pyjama’s. Moe van al dat geklauter? Dan kunnen jullie heerlijk bijkomen door naar een sinterklaasfilm te kijken. En wat is er leuker dan dit in matching pyjama’s te doen? Door hier elk jaar een foto van te maken, bouw je aan mooie herinneringen voor later. ‘Weet je nog pap, dat jaar dat we samen een roze ruitjespyjama droegen?’
  • Speurtocht in huis. Wat is er spannender voor je kind dan op Pakjesavond zoeken naar cadeautjes? Verstop rijmpjes van Piet in huis die je peuter vertellen waar de cadeaus verstopt liggen. Lukt het je speurneus om ze te vinden?
  • Cadeautjes rondbrengen. Sinterklaas is niet alleen een feest om cadeautjes te krijgen, maar ook om uit te delen. Een mooi moment dus om vrienden en familie blij maken. Speel samen met je peuter een dagje voor Hulppiet door cadeautasjes te vullen en deze rond te brengen. Coronaproof, lief én gezellig.

Sinterklaascadeaus voor je peuter

Cadeaus zijn voor veel kinderen een belangrijk onderdeel van het sinterklaasfeest. Wist je dat ouders gemiddeld €70 tot €80 aan sinterklaascadeaus uitgeven? Dat is een flink bedrag, terwijl de kans groot is dat je peuter niet overal mee speelt.

Het is daarom slim om van tevoren na te denken over het bedrag dat je wil uitgeven aan cadeautjes. Ook kan je in kringloopwinkels of op Marktplaats rondkijken voor speelgoed dat er nog goed uitziet. Zo ben je minder geld kwijt aan cadeaus én ben je duurzaam bezig. Met de volgende cadeau-ideeën maak je jouw peuter vast blij:

Tip: Bewaar je graag het overzicht over de cadeaus die je geeft? Dan kan je de 4-cadeautjesregel gebruiken. Deze houdt in dat je peuter iets krijgt dat hij graag wil, iets dat hij nodig heeft, iets om te dragen en iets om te lezen.

Tips voor gezellig Sinterklaas met je peuter vieren

De periode rondom Sinterklaas is voor je kind een gezellige, maar ook drukke tijd. De volgende tips kunnen je helpen om van Sinterklaas met je peuter een succes te maken.

  • Maak een aftelkalender. Je peuter vindt het waarschijnlijk nog lastig om tijd te begrijpen. Een aftelkalender helpt hem toe te leven naar de intocht en Pakjesavond. Ook kan je op deze kalender aangeven wanneer hij zijn schoen mag zetten en wanneer er een sinterklaasactiviteit is. Zo krijgt je kind een beter overzicht van deze periode.
  • Bedenk van tevoren een bedrag. Wanneer je inkopen gaat doen, kom je misschien al snel in de verleiding om van alles te kopen voor je kindje. Bedenk daarom van tevoren een bedrag wat je wil uitgeven en houd je hieraan. Uiteindelijk is het niet de hoeveelheid cadeaus, maar de gezelligheid die telt.
  • Maak afspraken over cadeautjes. Vieren jullie Sinterklaas met familie of vrienden? Spreek dan met hen af hoeveel cadeautjes jullie kopen. Zo voorkom je dat je peuter stapels cadeaus krijgt en snel overprikkeld raakt.
  • Vier Pakjesavond overdag. Sinterklaas is een gezellig, maar ook druk feest. Je peuter krijgt heel wat indrukken te verwerken. Wanneer je Pakjesavond overdag viert, kan je kindje ‘s avonds op tijd naar bed. Hij moet de volgende dag natuurlijk wel uitgerust genoeg zijn om met zijn cadeaus te kunnen spelen!
  • Maak het niet te spannend. Door magisch denken kan je kindje fantasie en werkelijkheid nog niet goed onderscheiden. Dit maakt het sinterklaasfeest extra spannend voor hem. Vindt je peuter Sinterklaas en zijn Pieten een beetje eng? Dwing hem dan niet om een handje te geven of op schoot te gaan. Dit kan de spanning bij je kindje vergroten.
  • Doe op tijd je inkopen. In de weken voor Sinterklaas is het erg druk in de speelgoedwinkels. Dit jaar is het belangrijk om drukte zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Begin daarom op tijd met inkopen doen en koop cadeaus het liefst online.
  • Houd de Pietendiscussie buiten de deur. Van Sinterklaas vieren met je kind maak je het liefst een gezellig feest. Het is daarom slim om de zwartepietendiscussie buiten de deur te houden. Het maakt voor je kleine echt niet uit of Piet zwart, wit, gestippeld, roetveeg of pimpelpaars is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app