babymaten pasgeboren baby

Babykleding shoppen is de favoriete hobby van veel (aanstaande) ouders. Maar welke kledingmaat, hoofdmaat en schoenmaat heeft je baby eigenlijk? Om je hierbij te helpen hebben wij alle babymaten op een rij gezet.

Babymaten overzicht met kledingmaat en schoenmaat

Maattabel babykleding

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de babymaten per leeftijd. Let op dat de maten een richtlijn zijn. Is jouw baby kleiner of groter dan gemiddeld, dan heb je waarschijnlijk ook een kleinere of grotere maat nodig. Daarnaast kan babykleding per merk anders vallen.

Kledingmaat baby

De kledingmaat van je baby is in principe gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. Voor een pasgeboren baby past maat 50 meestal het best (de gemiddelde lengte bij de geboorte). Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed.

De kledingmaat geldt voor alle babykleding, op mutsjes, sokken en schoenen na. Het eerste jaar groeit je baby zo snel, dat hij soms binnen anderhalve maand al een grotere maat nodig heeft.

Baby van 11 maanden oud met babykleding van C&A

De leukste babykleding shop je bij C&A

In samenwerking met C&A

Dat hippe babykleding niet duur hoeft te zijn, bewijst C&A. Van de leukste rompertjes tot complete outfits tegen scherpe prijzen. Zo is je baby dag en nacht stralend gekleed.

Bekijk de collectie >

Hoofdmaat baby

De hoofdmaat is gelijk aan de hoofdomtrek van je baby’s hoofd in centimeters. Deze wordt gebruikt als maat voor babymutsjes. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden. Het is belangrijk dat een muts goed blijft zitten, zonder dat hij te strak zit.

Schoenmaat baby

De schoenmaat is afhankelijk van de lengte van je baby’s voet en kan je bepalen door de onderstaande stappen te volgen:

  1. Laat je baby met sokken aan op een vel papier staan.
  2. Teken met een potlood de omtrek van de voet.
  3. Meet de afstand tussen de punten die het verst uit elkaar liggen (hak tot teen).
  4. Tel hier een halve tot een hele centimeter bij op.
  5. Gebruik de onderstaande tabel om de schoenmaat op te zoeken.

Let op dat naast de schoenmaat ook de pasvorm belangrijk is. Per merk kan een schoen bovendien kleiner of groter vallen.

Tips over babymaten

  • Baby’s groeien in het begin heel hard. Koop daarom alvast rompertjes in verschillende maten, zodat je voorbereid bent op groeispurten. Nog handiger: een set van meerdere rompertjes in verschillende maten kopen zodat je altijd genoeg hebt.
  • Katoenen kleding krimpt altijd nog wat. Zeker als je deze in de droger doet. Houd hier dus rekening mee.
  • Koop liever een maatje te groot, dan te krap. Voor je baby zit de kleding vaak lekkerder als deze iets te groot is. Bijkomend voordeel is dat je kindje er dan ook minder snel uitgroeit.
  • Het is voor je baby (en jezelf) niet prettig om een hoop kleding te passen in een winkel. Neem daarom een kledingstuk mee waarvan je weet dat het je baby goed past. Vergelijk dit kledingstuk met de kleding die je wil kopen en je kan goed inschatten of dit de juiste maat is.
  • Koop broekjes met een aanpasbare taille. Zo kan je ervoor zorgen dat deze precies goed zitten voor je baby en gaan ze waarschijnlijk ook wat langer mee.