Close-up van gelukkig stel dat zwanger wil worden, zwanger worden tips

Je wil zwanger worden. Maar nu? Het liefst maak je de kansen op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk. Ook wil je je optimaal voorbereiden op de komst van een baby. Hieronder lees je de belangrijkste tips waar je rekening mee moet houden als je zwanger wil worden.

Sandra Dieben, fertiliteitsarts
Arts voortplantingsgeneeskunde VVF

Dit artikel is geschreven in samenwerking met en goedgekeurd door Arts Voortplantingsgeneeskunde VVF en seksuoloog NVVS Sandra Dieben.

Onze top 10 zwanger worden tips

Tip 1: Slik foliumzuur

Je wordt er misschien niet sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur erg belangrijk. Begin zodra je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. Zodra het zwanger worden is gelukt, krijgt het embryo in je buik meteen de extra stoffen die het nodig heeft.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om uit voorzorg ook 10 mcg extra vitamine D te slikken. Dit vermindert de kans dat je een kindje met een te laag geboortegewicht krijgt.

Tip 2: Eet gezond en gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht

Door gezond en gevarieerd te eten, vergroot je de kans dat je zwanger wordt. In het geval dat je zwanger bent geworden, krijgt je baby zo gelijk de juiste voedingsstoffen binnen. Gebruik in ieder geval geen drugs, rook niet en drink geen alcohol. Wees ook voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Lees alles over de juiste voeding als je zwanger wilt worden.

Probeer daarnaast je BMI tussen de 20 en 25 te houden. Overgewicht kan de kans op een gezonde zwangerschap verkleinen. Als je wil afvallen, doe je dit het beste vóór de zwangerschap. Wil je toch op een gezonde manier gewicht kwijt raken tijdens je zwangerschap, lees dan meer over afvallen tijdens de zwangerschap.

Tip 3: Probeer goed in je vel te zitten

Naast goede voeding is het belangrijk dat je goed in je vel zit. Een stabiele relatie en een niet te stressvol bestaan vergroten de kans op gezond zwanger worden.

Tip 4: Sport, maar overdrijf niet

Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo je kans om zwanger te worden. Overmatig sporten kan echter je vruchtbaarheid aantasten. Overdrijf het dus niet.

Tip 5: Bereid je voor op de komst van een baby

Niet iedere woning is even handig met een baby. Ook niet iedere baan valt makkelijk te combineren met een baby. Weet jij welke kosten er zijn als je een kind hebt? Een goede voorbereiding op je zwangerschap zorgt voor een prettige start voor je kindje en jou.

Tip 6: Ken je vruchtbare dagen

Iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van je eisprong. Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer de eisprong zich aandient. Je kan deze informatie gebruiken om, bij een regelmatige cyclus, vanaf drie dagen voor je eisprong gemeenschap te hebben. Verhoog je kans om snel zwanger te worden nog verder door de beste vrij tips op te volgen.

Tip 7: Wanhoop niet te snel

De meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Zelfs na een jaar is het een op de tien gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel en lees alles over de kans om zwanger te worden.

Tip 8: Verhoog de kwaliteit van je partner zijn zaad

Het kan goed voorkomen dat de man wel vruchtbaar is, maar de kwaliteit van zijn sperma niet optimaal is. Lees meer over het verbeteren van de kwaliteit van het zaad.

Tip 9: Verhoog de kans op een succesvolle eisprong

Voor een bevruchting is het nodig dat er een eisprong plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Lees alles over het verhogen van de vruchtbaarheid van de vrouw.

Tip 10: Neem contact op met je huisarts als het na een jaar nog niet is gelukt

Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar is. Als het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het daarom verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Lees alles over verminderde vruchtbaarheid man en verminderde vruchtbaarheid vrouw.