Vrouw op bank voelt innesteling

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je zwanger.

Wat is de innesteling?

Als onderdeel van je cyclus, bereidt je baarmoeder zich voor op een mogelijke zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en na de bevruchting klaar voor het voeden van het embryo. Een aantal cellen ‘boren’ zich in het baarmoederslijmvlies, waarna het embryo zich aan de baarmoederwand hecht. Dit wordt de innesteling genoemd.

#1 Oppassen met wat je eet

De 50 tips van Nestlé

Als je zwanger probeert te worden, kan je sommige voedingsmiddelen beter vermijden. Zo kan rauwe vis giftige stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de groeiende foetus, zelfs voordat je weet dat je zwanger bent.

Innesteling lukt niet altijd

Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen.

In uitzonderlijke gevallen nestelt de eicel zich buiten de baarmoeder. Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Schematische weergave van eisprong tot innesteling van de bevruchte eicel
Schematische weergave van de eisprong tot de innesteling

Wanneer is de innesteling?

De innesteling gebeurt zo’n vijf dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen. Dit kan per persoon en per cyclus enkele dagen variëren. Je kan het moment van de innesteling ook bepalen door negen dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. De innesteling vindt rond deze datum plaats.

Symptomen innesteling

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het duidelijkste symptoom is de innestelingsbloeding, maar deze komt niet altijd voor.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samengaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. De bloeding kan ontstaan doordat er bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. De bloeding verschilt per vrouw. Meestal is het bloedverlies minder hevig dan bij een menstruatie. De kleur is helderrood, roze of bruin.

Een innestelingsbloeding komt vaker niet dan wel voor. Als je wel bloed verliest, kan je dit verwarren met een menstruatie. Als je de innestelingsbloeding wel herkent, dan is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling voelen of innestelingspijn

Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de innesteling gevoeld hebben. Ze omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder, vergelijkbaar met menstruatiepijn, maar dan minder hevig. Deze kramp wordt ook wel innestelingspijn genoemd.

Innestelingsdip

Als je je lichaamstemperatuur bijhoudt, kan je tijdens de innesteling een lichte daling van je temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Ben ik zwanger?

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de vermoedelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Hoewel je pas zwanger bent op het moment van innesteling, ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Hoewel dit verwarrend kan zijn, is het vooral praktisch bedoeld. Je weet namelijk meestal wel wanneer de eerste dag van je laatste ongesteldheid was, maar niet het exacte moment van innesteling.

Ben je ervan overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.