Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

De uitgerekende datum is de dag die aangeeft wanneer je verwacht te bevallen. Minder dan 5% van alle vrouwen bevalt exact op deze datum, maar het geeft wel een goede indicatie. Hoe dichter bij de uitgerekende datum, hoe groter de kans dat je op deze dag bevalt. De meeste zwangeren bevallen tussen de drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum.

Berekenen uitgerekende datum

Bereken hierboven je uitgerekende datum en hoe lang je nu zwanger bent. Bij een regelmatige cyclus is de tool behoorlijk betrouwbaar, maar deze uitgerekende datum is niet meer dan een indicatie.

Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan met een termijnecho de exacte bevruchtingsdatum vaststellen. De betrouwbaarheid hiervan is erg hoog. Een gemiddelde zwangerschap duurt vanaf de bevruchting 38 weken. Op basis hiervan wordt de uitgerekende datum vastgesteld.


In samenwerking met Rijksoverheid

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

Je zwangerschap is nog pril. Grote kans dat je nog niet hebt nagedacht over wat je moet regelen. Het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid laat je precies zien wat jij kan regelen. Zo ga je goed voorbereid je zwangerschap in.

Nu checken >

Hoelang ben je zwanger?

Hoelang je zwanger bent, ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf het moment van de bevruchting is dit 38 weken. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is dit 40 weken. De laatste telling wordt doorgaans gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent. De eerste twee weken ben je dus eigenlijk helemaal niet zwanger. Lees meer over dit zwangerschapsduurmysterie.

Hoe berekent 24Baby.nl mijn uitgerekende datum?

We berekenen je uitgerekende datum als volgt:

  1. Wij tellen 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Aangezien de ovulatiedatum afhankelijk is van je menstruatiecyclus corrigeren wij de berekende datum uit stap één hiervoor. Dit betekent dat iedere dag dat je menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, je uitgerekende datum een dag eerder wordt. Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag later.

Hoe betrouwbaar is de berekening op 24Baby.nl?

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is onze berekening behoorlijk betrouwbaar. Dat neemt niet weg dat deze berekening slechts een indicatie geeft van de uitgerekende datum. De officiële uitgerekende datum moet je laten vaststellen door een specialist of door middel van een echo.

De berekening in bovenstaande tool wordt bovendien minder betrouwbaar bij:

  • een onregelmatige menstruatiecyclus
  • een menstruatiecyclus die veel langer of korter is dan 28 dagen
  • gebruik van de pil
  • gebruik van eisprong bevorderende middelen

Het belang van de uitgerekende datum

De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende datum. Toch is het belangrijk om deze datum te weten. Aan de hand van de zwangerschapsduur kan de verloskundige namelijk bekijken of je baby zich goed ontwikkelt.

Daarnaast is het goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschapsduur brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Lees meer over je baby en je lichaam tijdens je zwangerschap in onze zwangerschapskalender.