Man ondersteunt zijn vrouw met weeën

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder opengaat. Je baby kan hierdoor geboren worden.

Weeën zijn zeer pijnlijk. Het is niet mogelijk om uit te leggen hoe deze pijn precies voelt. Toch herkennen vrouwen die voor het eerst bevallen echte weeën doorgaans direct.

Voorweeën

Niet alle weeën wijzen op een naderende bevalling.

 • Valse weeën of Braxton Hicks-weeën

  Deze variant begint al in de zesde week van de zwangerschap, maar dan voel je ze nog niet. In de laatste maanden van je zwangerschap kan je ze wel voelen. Je buik wordt dan plotseling hard en gespannen. Niet alle vrouwen voelen deze valse weeën, die ook wel Braxton Hicks-weeën worden genoemd.

 • Oefenweeën

  Veel vrouwen krijgen in de laatst week voor de geboorte last van voorweeën of oefenweeën. Deze zijn meestal ’s nachts omdat je baarmoeder dan het meest actief is. Je herkent ze doordat ze, in tegenstelling tot echte weeën, niet in frequentie, kracht en duur toenemen.

Echte weeën

Echte weeën heb je in de uren voor de bevalling tot de geboorte zelf. Na de bevalling krijg je nog naweeën.

 • De eerste echte weeën

  De eerste weeën zijn normaal gesproken vrij kort en onregelmatig. Ze duren ongeveer een halve minuut en de pijn valt nog mee. Er zit tussen de 5 en 10 minuten tussen de samentrekkingen. In de loop van de bevalling worden de weeën steeds frequenter, krachtiger en langer van duur.

 • Ontsluitingsweeën

  Als de weeën 60 tot 90 seconden duren en ze om de 4 tot 5 minuten komen heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. Dit is het moment dat je meestal de verloskundige moet bellen. Zij zal beoordelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en verdere afspraken met je maken. De ontsluitingsweeën zullen steeds heftiger worden tot de ontsluiting voor het grootste gedeelte heeft plaatsgevonden.

 • Persweeën

  Bij de laatste centimeters ontsluiting krijg je persweeën. Dit zijn weeën waarbij je het idee hebt dat je mee moet persen. Dit is de heftigste en meest pijnlijke variant. De persweeën zorgen uiteindelijk voor de geboorte van je kindje.

 • Nageboorteweeën

  Na de geboorte komen de weeën weer even terug. Deze zorgen ervoor dat de nageboorte plaatsvindt.

 • Naweeën

  Na de geboorte van de placenta kan je last krijgen van naweeën. Door naweeën neemt de baarmoeder weer de normale vorm aan. Na de eerste bevalling vallen de naweeën vaak mee. Hoe meer kinderen vrouwen hebben gehad, hoe meer last ze doorgaans hebben van naweeën.

Herkennen weeën

Onder andere aan de volgende punten herken je echte weeën:

 • Ze komen steeds sneller achter elkaar. De duur tussen de weeën kan eerst 10 minuten zijn, maar dit wordt steeds korter.
 • Ze gaan steeds langer duren. In het begin van de bevalling duren ze ongeveer 30 seconde, daarna worden ze steeds iets langer.
 • De pijn wordt steeds heviger. Iedere wee lijkt pijnlijker dan de vorige. De pijn tijdens de wee zelf wordt steeds erger en neemt daarna weer af.
 • Tussen de weeën door voel je even geen pijn.
 • Je houding veranderen helpt niet de pijn te laten verdwijnen. Je voelt de pijn of je nu staat, zit of ligt.
 • Je kan pijn voelen in je buik, onderrug en/of bovenbenen.