Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

Wanneer je zwanger probeert te worden is timing alles. Per cyclus is een vrouw namelijk slechts een paar dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor de ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na de ovulatie. Alleen als je tijdens deze dagen vrijt, kan je zwanger worden. Bereken met de calculator hierboven jouw vruchtbare dagen en ovulatie.

Wanneer is je vruchtbare periode?

Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit wordt de eisprong of de ovulatie genoemd. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel.

Het zaad van de man kan tot ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De eicel is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na de eisprong is de kans op een zwangerschap nihil. Als je wilt weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het daarom van belang om te weten wanneer je ovulatie is.

Ovulatie berekenen

Je kan je verwachte ovulatie berekenen met behulp van de calculator bovenaan dit artikel. Bij een regelmatige cyclus is dit redelijk betrouwbaar. De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Dit betekent dat wanneer je een cyclus van 28 dagen hebt, je eisprong waarschijnlijk rond dag 14 plaatsvindt (zie de afbeelding hieronder).

De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus
De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen

Zelf je ovulatie berekenen

Je kan ook zelf je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen:

  1. Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
  2. Tel hier de lengte van je cyclus* bij op.
  3. Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie (eisprong) plaats.
  4. Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen daarvoor.

* De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar kan ook korter of langer duren. Je cyclus berekenen doe je door het aantal dagen te tellen van de eerste dag waarop je menstruatie begint, tot de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt.

De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede indicatie. Het is echter geen exacte wetenschap. De menstruatiecyclus en het moment van de eisprong verschilt per vrouw. Zeker bij een onregelmatige cyclus kan het afwijken. Gebruik de verwachte ovulatiedatum uit deze berekening daarom alleen als richtlijn wanneer je eisprong ongeveer zal plaatsvinden. De volgende manieren kunnen je verder helpen bij het vaststellen wanneer je ovuleert:

  • Maak gebruik van een ovulatietest. De uitslag van deze test wordt ongeveer twee dagen voor je ovulatie positief. Je twee meest vruchtbare dagen zijn dan aangebroken.
  • Er zijn meerdere symptomen die wijzen op een eisprong. Zo is het slijm uit je baarmoederhals rond je ovulatie anders, verandert de stand van je baarmoedermond en stijgt je lichaamstemperatuur iets. Lees meer over de verschillende ovulatiesymptomen.
  • Heb jij een hele lange cyclus of blijft de menstruatie bij jou helemaal uit? Lees hier dan meer over in het artikel vruchtbaarheid vrouw.

Vruchtbare dagen berekenen

Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je meest vruchtbare dagen zijn op de dag van de ovulatie en de twee dagen daarvoor. Ook 5 tot 3 dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar, maar de kans op een bevruchting is dan iets kleiner. De dag na de ovulatie is er nog een minieme kans dat je zwanger wordt.

Dag ten opzichte van de ovulatie Vruchtbaarheidsmeter
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
Dag van de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting
Wanneer ben je vruchtbaar?

Wanneer en hoeveel dagen je vruchtbaar bent, is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals je leeftijd, hoe gewicht en gezond je leeft. Voor de bevruchting zijn een eicel en zaadcel nodig. De vruchtbare dagen zijn afhankelijk van de kwaliteit van zowel het sperma als de eicel.

Vruchtbaarheid man

Gemiddeld blijft het zaad van een man ongeveer 3 dagen in leven in de baarmoeder. Dit kan echter behoorlijk verschillen per man. Tot 5 dagen is niet uitzonderlijk, nog langer gebeurt zelden. Het is ook mogelijk dat het zaad minder sterk is en nog geen 2 dagen in leven blijft.

De bewegelijkheid van het zaad bepaalt bovendien hoelang het zaad erover doet om bij de eicel te komen. Meestal doet een zaadcel hier 12 tot 24 uur over. Lees meer over het verbeteren van de kwaliteit van het zaad.

Vruchtbaarheid vrouw

De eicel van de vrouw is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af. Afhankelijk van de kwaliteit van de rijpe eicel is deze korter of langer vruchtbaar. De kans dat de bevruchting meer dan een dag na de eisprong nog plaatsvindt, is nihil.

Bovenstaande factoren zorgen ervoor dat je het meest vruchtbaar bent als je vrijt in de periode tussen 3 dagen voor de eisprong tot het moment van de eisprong zelf. Op het moment dat een eicel en spermacel samensmelten, is er sprake van bevruchting.

Zwanger worden zonder rekenen

Probeer je zwanger te worden, maar wil je niet bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn? Vergroot dan je kans op een zwangerschap door iedere 2 à 3 dagen te vrijen. Op deze manier is het waarschijnlijk dat je minimaal 2 keer geslachtsgemeenschap hebt tijdens je vruchtbare dagen en 1 keer tijdens je meest vruchtbare periode.