hoogzwangere vrouw wacht op bevalling, bevalling opwekken

Negen maanden lang heb je zitten wachten. Familie en vrienden houden je bewegingen angstvallig in de gaten, want het kan elk moment beginnen. Eindelijk is dan je uitgerekende datum daar! Alleen die weeën komen maar niet. Wat een anticlimax!

De uitgerekende datum voorbij

Er bestaan nogal wat theorieën over hoe je zelf de bevalling kan opwekken. Dit is eigenlijk allemaal oudewijvenpraat. Geen van deze middeltjes hebben een bewezen wetenschappelijk effect op het opwekken van de bevalling. Maar als je voorbij de uitgerekende datum bent, wil je misschien proberen of je de boel een eindje op weg kan helpen. Met deze tips kan je een poging wagen om zelf de bevalling op te wekken.

#13 Thuiskomst na de bevalling

De 50 tips van Nestlé

Je bent nu bezig met de bevalling, maar probeer je ook zoveel mogelijk voor te bereiden op het moment wanneer je je kleintje mee naar huis mag nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je koelkast goed gevuld is en dat de babyspulletjes klaarliggen.

Bevalling opwekken met strippen

Een methode waarvan het nut wel is bewezen: strippen. De verloskundige probeert met hiermee de bevalling op te wekken. De verloskundige brengt haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Door voorzichtig ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Hiervoor moet je wel al enige ontsluiting hebben. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine, wat de ontsluiting bevordert en de weeën stimuleert.

Bevalling opwekken met seks

Tegen het einde van je zwangerschap kan je proberen de bevalling op te wekken met een goede vrijpartij. Een orgasme laat de baarmoeder namelijk samentrekken. Aangezien een wee het samentrekken van de baarmoeder is, wordt beweerd dat je hiermee de bevalling op gang kan brengen. Bovendien bevat sperma het hormoon prostaglandine, dat dit ook doet. Let wel op: als je vliezen gebroken zijn, mag je niet vrijen vanwege infectiegevaar. Daarnaast heb je op dit moment waarschijnlijk ook helemaal geen zin in seks

Bevalling opwekken door je tepels te stimuleren

Normaal gesproken bevordert de bevalling de melkproductie, maar je kan ook proberen om het andersom in te zetten. Het stimuleren van je tepels, door ze te masseren of eraan te zuigen, bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon wekt weeën op. Je moet er wel even goed voor gaan zitten, want met een kleine 5 minuten ben je er niet. Een kwartier tot 3 uur per dag volstaat. Wellicht wil je partner je hier een handje bij helpen.

Bevalling opwekken met ananas

Misschien de bekendste onder de bakerpraatjes en populair in grootmoeders tijd: een ananas eten om de bevalling op te wekken. Een ananas, en dan voornamelijk het hart er van, bevat namelijk kinine en dit schijnt een stimulerende werking te hebben op de bevalling. Je moet er echter flink wat van eten voordat het aantoonbaar effect heeft.

Bevalling opwekken met bitter lemon of tonic

Om dezelfde reden als ananas, wordt bitter lemon of tonic van oudsher gebruikt om de bevalling op te wekken. De kinine in deze drankjes geeft ze hun bittere smaak. Ook voor bitter lemon en tonic geldt dat je er meer van zou moeten drinken dan je op kan om het effect te kunnen waarnemen.

Bevalling opwekken met een voetreflexmassage

Eentje uit de alternatieve geneeswijzen: voetreflexologie. Dit is een massagevorm die ervan uitgaat dat alle zenuwbanen in je lichaam ergens op je voeten uitkomen. Door het prikkelen van deze zenuwbanen, ontspant je lichaam en krijgt de ruimte om problemen langs die zenuwbanen op te lossen. Aan de binnenkant van je voet, twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel (die de malleolus wordt genoemd), zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Door deze zelf te masseren, kan je volgens deze theorie contracties op gang brengen.

Bevalling opwekken met acupunctuur

Ook acupunctuur zou je bevalling kunnen opwekken. Je krijgt dan aan het begin van de 41e week een behandeling en soms later nog één. Tijdens zo’n behandeling worden de energiestromen in je lichaam beïnvloed, waardoor je bevalling op gang zou moeten komen. Of acupunctuur daadwerkelijk helpt, is niet zeker. Maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Bevalling opwekken met pittig eten

Pittig eten stimuleert de darmwerking en zou zo de baarmoeder kunnen stimuleren om zich ook samen te trekken. Maar pittig eten kan ook voor diarree zorgen, en dat is misschien wat minder prettig tijdens de bevalling.

Bevalling opwekken door te bewegen

Beweging schijnt in de laatste fase van de zwangerschap de weeën op te wekken, en de zwaartekracht zou de rest doen. Het is in ieder geval niet verkeerd om te blijven bewegen, maar of een rondje fietsen over de kinderkopjes ook echt helpt om de bevalling op te wekken, blijft de vraag…

Bevalling inleiden

Werken al deze methodes niet? Dan zit er helaas niets anders op dan wachten. Als de bevalling niet vanzelf op gang komt, word je met 42 weken op medische wijze ingeleid in het ziekenhuis. Dit wordt ook gedaan als er complicaties zijn waardoor het belangrijk is dat je eerder bevalt.