Groene strips met de pil die je niet meer slikken als je gaat stoppen met de pil

Stoppen met de pil is vaak de eerste stap die je neemt als je klaar bent voor een kindje. Een spannend moment, zeker als je zo snel mogelijk in verwachting hoopt te raken. Hoe kan je 'ontpillen' het beste aanpakken?

Wanneer stoppen met de pil?

Je kan op elk gewenst moment stoppen met de anticonceptiepil, maar het makkelijkste is om te stoppen aan het einde van je strip. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit lijkt op een echte menstruatie, maar is minder hevig en duurt korter.

Vanaf het moment dat je normaal gesproken weer aan een strip zou beginnen, verandert je hormoonhuishouding geleidelijk naar een situatie zonder pil. Hoewel de kans klein is, zou je vanaf dit moment al zwanger kunnen worden. Als vervanging van de pil is het daarom verstandig om gelijk te beginnen met het slikken van foliumzuur.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Hoe snel word je zwanger na het stoppen met de pil?

Wanneer je zwanger wordt na het stoppen met de pil is voor iedere vrouw anders. Het kan van een paar weken tot een jaar duren. Na de onttrekkingsbloeding is het wachten op je eerste natuurlijke menstruatie. Omdat je lijf gewend is aan een vaste hoeveelheid hormonen, kan het even duren voordat je normale menstruatiecyclus weer op gang komt.

Als je een normale menstruatie hebt gehad, weet je zeker dat je weer een eisprong hebt. Als je normale cyclus nog niet op gang is, kan je wel gewoon proberen zwanger te worden. Er is altijd een mogelijkheid dat je toch in verwachting raakt. Bepalen wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden, is dan wel wat lastiger.

Symptomen van ontpillen

Als je stopt met de pil moet je lichaam hard aan het werk om de hormoonproductie weer op te voeren. Dit kan gepaard gaan met verschillende klachten, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Puistjes
  • Veranderingen in het gewicht
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie

De klachten bij ontpillen zijn voor iedereen anders. Sommige vrouwen merken haast niks, terwijl andere vrouwen veel last hebben van kwaaltjes. Zodra je lichaam de hormonen in balans heeft gekregen en is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding, verdwijnen de klachten meestal weer.

Uitblijven menstruatie

Als je al een tijd gestopt bent met de pil, maar je hebt nog geen menstruatie gehad, kan dit twee dingen betekenen: of je bent zwanger of je hebt nog geen eisprong gehad. Je kan een zwangerschapstest doen om te kijken of je echt zwanger bent of niet.

Als je niet zwanger bent, hoef je je niet meteen grote zorgen te maken. Na het stoppen met de pil kan het tot wel een jaar duren voordat je lichaam weer de oude is. Als het uitblijven van je menstruatie langer dan een jaar duurt, of als je nog steeds last hebt van onregelmatige of lange (meer dan 6 weken) menstruatiecycli, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven die de eisprong op gang helpt.

Hoe zwanger worden?

Stoppen met de pil is vaak de eerste stap als je zwanger wil worden. Om de kans op een zwangerschap en een gezond kindje zo groot mogelijk te maken, helpt het om je hier verder in te verdiepen. De volgende artikelen kunnen interessant voor je zijn: