In samenwerking met Logo Cryos
Vaders kijken naar hun kind dat is verwekt door een eiceldonor uit Denemarken

In Nederland bestaan lange wachtlijsten voor eiceldonatie. Wil je minder lang wachten? Dan is het ook mogelijk om eicellen te kiezen van een eicelbank in het buitenland. Maar hoe verloopt dit proces precies? En waarop kan je letten en over nadenken als je kiest voor een eiceldonor van Cryos?

Waarom kiezen voor eiceldonatie?

Je kan om verschillende redenen voor een eiceldonor kiezen. Bijvoorbeeld als je last hebt van vruchtbaarheidsproblemen, of als je een erfelijke ziekte hebt die je niet aan je kind wil doorgeven. Ook voor homoseksuele koppels kan eiceldonatie een uitkomst zijn.


Logo Cryos
In samenwerking met Cryos

Eiceldonaties zonder wachttijden

Lukt het niet om natuurlijk zwanger te worden? Dan kan eiceldonatie een optie zijn. Je kan donoreicellen bestellen zonder wachtlijst. Cryos biedt gratis toegang tot de grootste eicelbank ter wereld.

Begin je zoektocht

Wachtlijsten voor donoreicellen

In Nederland zijn er drie eicelbanken voor donorcellen. Je vindt ze bij het UMC Utrecht, het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp en het AMC Amsterdam. Omdat het aanbod aan eicellen kleiner is dan de vraag, zijn de wachttijden lang.

In het buitenland vind je ook eicelbanken. Omdat hier meer donors beschikbaar zijn, hoef je hier vaak een stuk minder lang te wachten. Cryos International Sperm and Egg Bank werkt vanuit Denemarken en heeft eicelbanken in de Verenigde Staten en op Cyprus. Zij hebben een groot aanbod aan eiceldonoren, waardoor er bijna geen wachtlijst is.

Eicelbanken van Cryos

Cryos is de grootste sperma- en eicelbank van de wereld. De donoren die hierbij aangemeld zijn worden goed gescreend; maar vier procent van alle aanmeldingen wordt uiteindelijk donor. Ook krijgen donoren uitgebreide lichamelijke, psychische en persoonlijke onderzoeken.

Daarnaast is Cryos goed op de hoogte van de wetten die we in Nederland hebben rondom eiceldonatie. Zo mag je in Nederland geen gebruikmaken van een anonieme donor en geldt er een maximum aan het aantal zwangerschappen per donor. Door de kennis van de eicelbank weet je zeker dat de eiceldonor voldoet aan alle normen die hier gelden. De eicellen zijn dus veilig te gebruiken, en worden geaccepteerd door ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken in Nederland.

Hoe bestel je donoreicellen?

Voordat je eicellen van een donor bestelt, is het goed om je in te lezen over de wetten die gelden in Nederland. Je vruchtbaarheidsarts en de klantenservice van Cryos kunnen je hierbij helpen. Daarna volg je de stappen hieronder.

  1. Donor kiezen. Cryos heeft een uitgebreide database waarin je profielen van mogelijke eiceldonors kan bekijken. Let op dat je filtert op ‘ID_Release’. Dit betekent dat je kind later de contactgegevens van de donor kan opvragen. In Nederland is het namelijk verboden een anonieme donor te gebruiken. In het profiel van de donor vind je informatie over het uiterlijk, de etniciteit en de bloedgroep van de donor. Sommige donoren hebben een uitgebreider profiel met foto’s, hobby’s en een handgeschreven brief. Het is aan jou wat je prettig vindt.
  2. Betalen. Aan het gebruik van donoreicellen zijn kosten verbonden. Deze kan je afrekenen met een creditcard of een bankoverschrijving.
  3. Bezorging. Cryos levert de bevroren eicellen aan bij de kliniek die jou behandelt. Er zijn klinieken die speciaal zijn getraind in het werken met eicellen van Cryos. Hier kunnen de eicellen direct aan bezorgd worden. Werkt jouw kliniek niet samen met Cryos? Dan moeten zij eerst een training volgen. Het kan dan wat langer duren. Houd hier dus rekening mee als je over eiceldonatie nadenkt.
  4. Ontvangst. De kliniek ontvangt de gedoneerde eicellen. Daarna pakken zij je behandeling verder op. Op basis van jouw cyclus maak je een afspraak voor de behandeling. Veel succes!

Hoeveel eicellen moet je bestellen?

Hoeveel eitjes je bestelt, kan je het beste met je behandelend arts bespreken. Je kan in gedachten houden dat Cryos vanaf zes eicellen een Donor Egg Quality Guarantee biedt. Komt er helaas geen vitaal embryo uit de eerste fase van het proces? Dan krijg je hiermee gratis zes nieuwe eicellen toegestuurd. Let op: deze garantie geldt alleen als jouw kliniek is aangesloten bij het netwerk van Cryos. Je kan dit navragen bij je kliniek of bij de klantondersteuning van Cryos. Kijk voor de precieze voorwaarden op de site van Cryos zelf.

Kosten eiceldonatie

Aan het gebruik van eicellen van Cryos zijn kosten verbonden. Deze verschillen sterk per persoon. De klantenservice kan je hierin adviseren. Gemiddeld kan je rekening houden met de volgende kosten:

  • Eicel: ongeveer €1.200 per stuk
  • Toegang tot foto’s van donoren als volwassenen (als deze beschikbaar zijn): €250 per drie maanden
  • Quota Reservation (om te zorgen dat één donor niet te veel kinderen verwekt): €437,50
  • Verzenden eicellen: €545

Wil je eicellen reserveren voor later gebruik? Dan betaal je een vergoeding voor het opslaan bij Cryos. De kosten hiervoor hangen af van hoelang je de cellen wil opslaan. Drie maanden kost je €68,75, vijf jaar kost €748,75.

De behandeling met de donoreicellen krijg je vergoed vanuit je zorgverzekering. Je krijgt meestal drie pogingen helemaal vergoed. Controleer dit met je verzekeraar voordat je aan het traject begint. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Zit je met vragen?

Denk je na over een donor en heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Cryos. Zij staan op werkdagen voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Ze kunnen je onder meer adviseren over de geldende regels in jouw land en welke klinieken aangesloten zijn bij Cryos. En natuurlijk beantwoorden ze ook al je vragen over het proces en de donoren.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp