Vrouw met menstruatie-app en ovulatie-app

Als je zwanger wil worden, is het handig om je menstruatiecyclus bij te houden. Zo krijg je inzicht in je vruchtbare dagen en weet je precies wanneer je eisprong plaatsvindt. Er zijn verschillende menstruatie- en ovulatie-apps waarmee je dit eenvoudig kan bijhouden. Dit zijn de vijf handigste.

Wat is een menstruatie-app of ovulatie-app?

Met een menstruatie- of ovulatie-app kan je eenvoudig je menstruatiecyclus bijhouden. Aan de hand van je ingevulde gegevens voorspelt de app wanneer je ongesteld wordt, last hebt van PMS en wanneer je eisprong plaatsvindt. Zo krijg je inzicht in je vruchtbare dagen.

De meeste apps houden niet alleen je temperatuur en ongesteldheid bij, maar ook je humeur, wat je die dag hebt gedaan (eten, drinken, alcohol en/of drugs), wanneer je seks hebt en of je klaar bent gekomen, hoe je afscheiding eruitziet en eventuele klachten die je ervaart. Een menstruatie- of ovulatie-app is dus eigenlijk een soort dagboek dat je bijhoudt.


Download de 24Baby Zwangerschaps App nu!

Nieuw! Download nu de 24Baby Zwangerschaps App en volg de zwangerschapskalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

Nadelen menstruatie-app en ovulatie-app

Voordat je een menstruatie- of ovulatie-app gebruikt, is het verstandig om goed na te denken over de nadelen van deze applicaties. Diverse deskundigen stellen dat de apps op verschillende vlakken niet veilig zijn om te gebruiken. Zij kaarten de volgende nadelen aan.

Inbreuk op privacy

De informatie die je in de app deelt, is gevoelige en intieme informatie, die je mogelijk liever niet met anderen deelt. De meeste (gratis) menstruatie- en ovulatie-apps verdienen geld door jouw gegevens door te verkopen aan of te delen met derden. Check altijd de disclaimer.

Bescherming gegevens

Veel apps zijn niet bestand tegen hacken, waardoor jouw gegevens zomaar openbaar kunnen worden. Dit is niet altijd wenselijk, wanneer je bijvoorbeeld zwanger probeert te worden of problemen hebt met je vruchtbaarheid. Je betaalt bij gratis apps dus met privacygevoelige gegevens.

Betrouwbaarheid

Veel vrouwen gebruiken de een menstruatie- of ovulatie-app om hun vruchtbare dagen bij te houden. Ofwel omdat ze juist zwanger willen worden, ofwel als ondersteuning bij anticonceptie. De meeste apps zijn niet secuur genoeg om 100% zekerheid te geven en zijn dus niet volledig betrouwbaar. Houd hier rekening mee.

De beste menstruatie- en ovulatie-apps

Wil je toch graag een menstruatie of ovulatie-app gebruiken? Dan zijn dit de handigste apps.

1. Menstruatie tracker

menstruatie-app menstruatietracker
1. Menstruatie tracker App

De menstruatie tracker van Leap is de enige menstruatie- en ovulatie-app die 100% privacy garandeert en claimt dat zij geen gegevens verzamelen of verkopen. De app is simpel maar duidelijk vormgegeven en werkt met eenvoudige symbolen en icoontjes. Naast je menstruatie, kan je symptomen, je stemming, seksleven en meer bijhouden. Verder krijg je meldingen en herinneringen wanneer je ongesteld moet worden, je eisprong is, je de pil moet innemen (mocht je dit gebruiken) en meer. Dit hulpmiddel is alleen nog beschikbaar voor Android. Download de app >>

2. Cyclus Kalender – Period Tracker

menstruatie-app cyclus kalender
2. Cyclus period tracker

Met ruim 100 miljoen downloads en maar liefst bijna 5 miljoen recensies met bijna 5 sterren, staat deze menstruatie-app overal op nummer één. Hier staat hij op de tweede plaats omdat nergens iets wordt gezegd over je privacy. De app heeft veel functies, waaronder het bijhouden van je menstruatie, vruchtbare dagen, je humeur en symptomen. Ook kan je je gewicht en temperatuur gemakkelijk bijhouden. De vormgeving is wat ouderwets, maar de app doet wat hij moet doen. Download de app >>

3. Clue – Ovulatie en menstruatiecyclus tracker

menstruatie-app clue
3. Clue

Clue doet hetzelfde als alle andere menstruatie- en ovulatie-apps, maar is door de Obstetrics & Gyneacology journal uitgeroepen tot de beste app om je menstruatiecyclus mee bij te houden. De app baseert zijn voorspellingen op jouw gegevens en de gegevens van anderen. Ook deze app heeft de mogelijkheid om niet alleen je menstruatie, maar ook je humeur, gewicht, temperatuur, slaapgedrag, activiteiten en meer bij te houden. Download de app >>

4. Flo – Menstruatiekalender

menstruatie-app flo

Flo is een menstruatie- en ovulatie-app, waarmee je eenvoudig en overzichtelijk kan zien wanneer je ongesteld moet worden en wanneer je vruchtbaar bent. De app heeft ontzettend veel functies; van dagelijks bijhouden wat je allemaal doet, tot het geven van herinneringen dat je ovuleert. De app claimt dat al meer dan 100 miljoen vrouwen de app hebben gedownload. Let op: van deze app is bekend dat zij gegevens doorverkochten en deelden met derden. Of dit nu nog zo is, is niet bekend. Houd hier rekening mee! Download de app >>

5. Maya

menstruatie-app maya
Maya

Maya is een app met een prettige, rustige vormgeving. De app heeft wat minder opties dan de andere apps, maar doet wel waarvoor hij bedoeld is: het bijhouden van je menstruatie en ovulatie. Wel kan je je gewicht en temperatuur bijhouden, evenals symptomen en je humeur. Download de app >>