Miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap: oorzaak en kans
Ben je nog maar kort zwanger? Dan ben je misschien bang om een miskraam te krijgen. Wat is de kans op een miskraam als je 7 of 8 weken zwanger bent? En hoe ziet een miskraam er in deze fase uit?
Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verliezen van het vruchtje of embryo in de eerste twintig weken van je zwangerschap. Dit gebeurt bij ongeveer 10 tot 15 procent van de zwangerschappen en is meestal een zware ervaring. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.
Hoe ziet een miskraam bij 7 of 8 weken eruit?
Een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap verloopt bij iedere vrouw anders. Soms verlies je in één keer veel bloed, maar meestal verlies je eerst een beetje. Dit bloed is helder van kleur en de hoeveelheid neemt steeds meer toe. Het bloedverlies tijdens een miskraam is meestal te vergelijken met dat van één tot twee menstruaties.
Tijdens een miskraam trekt je baarmoeder samen. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat het zwangerschapsweefsel uit je lichaam verwijderd wordt. Je voelt dit als pijnlijke krampen. De pijn kan in golven komen, maar kan er ook steeds zijn. Wanneer je veel last hebt van buikpijn tijdens je miskraam, kan je paracetamol innemen.
Het zwangerschapsweefsel bestaat uit het vruchtje, de vruchtzak, bloed en soms stolsels. Wanneer je een miskraam bij 7 of 8 weken krijgt, is het vruchtje nog heel klein. Het is 0,5 tot 1,5 cm groot en meestal roze van kleur. Het vruchtzakje ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje dat een wit/roze kleur heeft. Omdat de zwangerschap nog zo pril is, kan je het vruchtje en de vruchtzak vaak moeilijk herkennen. Stolsels zijn makkelijker te herkennen. Dit zijn klonten bloed die er rood en glad uitzien.
TIP: Twijfel je over wat je ziet tijdens de miskraam? Maak dan een foto als je dit wil, zodat je deze aan je verloskundige kan laten zien.
Missed abortion
Een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap gaat niet altijd samen met bloedverlies en buikpijn. Soms kom je er pas tijdens een echo achter dat het vruchtje niet meer in leven is. Dit heet een missed abortion. Het embryo is dan niet meer in leven, maar de miskraam is nog niet op gang gekomen.
Bij een missed abortion adviseert je verloskundige je om af te wachten tot de miskraam op gang komt. Bij zo’n 40% van de vrouwen gebeurt dit binnen een week. Wanneer dit na een paar weken nog niet gebeurd is, kan je kiezen voor een curettage. Dit is een kleine operatie waarbij een gynaecoloog het vruchtje uit je baarmoeder verwijdert.
De oorzaak van een miskraam bij 7 of 8 weken
Krijg je een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap? Dan ligt de oorzaak vaak in een verkeerde aanleg van het vruchtje. Er kan al tijdens de eerste delingen van de bevruchte eicel iets misgaan. Dan ontstaat er geen goed embryo en kan het vruchtje niet goed verder groeien.
Ook is het mogelijk dat het vruchtje tijdens de celdelingen een chromosoom te veel of weinig krijgt. Ook dan kan het zich niet verder kan ontwikkelen. Je lichaam stoot het daarom af. Een chromosoomafwijking kan erfelijk zijn, maar dit is lang niet altijd zo. Het kan ook een ‘toevallig foutje’ zijn in de eerste fase. Het hoeft dus niet te betekenen dat dit bij een volgende zwangerschap weer gebeurt.
Soms heeft een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap een andere oorzaak. Bijvoorbeeld een verkeerde innesteling van het vruchtje. Ook een afwijkende vorm van je baarmoeder of een ontsteking tijdens je zwangerschap kan een miskraam veroorzaken.
De kans op een miskraam bij 7 of 8 weken
De kans op een miskraam is bij 7 tot 8 weken zwangerschap ongeveer 10 procent. Soms krijg je rond 8 weken zwangerschap een vitaliteitsecho. Deze krijg je als hier een medische reden voor is. Laat deze echo zien dat het embryo zich goed ontwikkelt en zich goed heeft ingenesteld? Dan neemt de kans op een miskraam af van 10 procent naar 0,5 tot 7 procent. De precieze kans hangt af van de grootte van het embryo en het aantal weken dat je zwanger bent.
De kans op een miskraam wordt niet groter door lichamelijke inspanning, zoals sporten of vrijen. Wel kunnen de volgende factoren deze kans vergroten:
- Je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam. Wanneer je 35 jaar bent, is de kans ongeveer 20 procent. Als je 40 jaar bent, is deze kans verdubbeld naar 40 procent.
- Eerdere miskramen. Wanneer je eerder twee of meer miskramen hebt gehad, is de kans hoger dat je weer een miskraam krijgt. Hoe meer miskramen je hebt gehad, hoe hoger de kans.
- Roken en alcohol. Roken en alcohol drinken tijdens je zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren kindje en kan een miskraam veroorzaken.
- Stress. Onderzoek laat zien dat stress tijdens je zwangerschap de kans op een miskraam kan vergroten.
- Koorts. In het begin van je zwangerschap ontwikkelt het embryo zich erg snel. Heb je hoge koorts en wordt het embryo daardoor blootgesteld aan te veel warmte? Dan kan dit in het ergste geval voor een miskraam zorgen.
- Overgewicht. Wanneer je overgewicht hebt, is de kans op een miskraam iets hoger. Hoe hoger je BMI, hoe groter deze kans is.
- Beschadigde baarmoeder. Soms ontstaat een miskraam door een beschadiging van je baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens een operatie of een ongeval.
- Andere oorzaken. Loop je tijdens je zwangerschap een infectie op of heb je onbehandelde gezondheidsproblemen? Dan kan dit de kans op een miskraam vergroten. Dit geldt ook voor het gebruik van sommige medicijnen en het in contact komen met bepaalde chemische stoffen.
Wat te doen bij een miskraam?
Een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap komt vaak vanzelf op gang. Soms gebeurt dit binnen een paar dagen na het eerste bloedverlies, maar dit kan ook één tot twee weken duren. Heeft je lichaam het weefsel uitgestoten? Dan nemen de buikpijn en het bloedverlies af. Je kan hier nog zo’n vijf tot tien dagen last van houden.
Tijdens je miskraam kan je beter niet zwemmen, in bad gaan, vrijen of naar de sauna gaan. Dit kan namelijk een ontsteking veroorzaken. Ook kan je om deze reden beter geen tampons, maar maandverband gebruiken om het bloed op te vangen. Door een tampon kan weefsel zich ophopen, waardoor je een ontsteking kan krijgen.
Soms komt een miskraam niet vanzelf op gang. Dan kan je kiezen voor een curettage of voor het innemen van medicijnen die de miskraam opwekken. Je verloskundige kan je uitleg geven over deze keuzes.
Wanneer contact opnemen met je verloskundige?
Heb je last van bloedverlies en/of buikpijn en ben je bang dat je een miskraam hebt? Neem dan contact op met je verloskundige. Zij kan je onderzoeken en kijken of er iets aan de hand is. Neem in onderstaande situaties altijd contact met haar op:
- Je hebt meer dan 38 graden koorts.
- Je voelt je duizelig of hebt het gevoel dat je flauwvalt.
- Jouw afscheiding heeft een nare geur.
- Je maakt je zorgen om een miskraam.
- Na een miskraam heb je zoveel pijn dat pijnstillers niet helpen.
- Je hebt een miskraam gehad en verliest zoveel bloed dat je meerdere keren per uur een groot maandverband moet vervangen.
Herstel na een miskraam
Het bloedverlies na een miskraam bij 7 of 8 weken zwangerschap duurt meestal zo’n vijf tot tien dagen. Na vier tot zes weken word je vaak weer ongesteld en ben je meteen weer vruchtbaar. Bloed je langer dan drie weken of menstrueer je na acht weken nog niet? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Deze kan dan onderzoeken wat er aan de hand is. Het is mogelijk dat er wat weefsel is achtergebleven in je baarmoeder.
Een miskraam is niet alleen lichamelijk een heftige gebeurtenis, maar ook geestelijk. Geef jezelf daarom de tijd om te rouwen en om hier emotioneel van te herstellen. Soms helpt praten met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Meld je bijvoorbeeld aan op ons forum om mee te praten in de groep ‘Miskraam’.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app