Sparen of beleggen

Als je kind straks 18 is, wil hij misschien zijn rijbewijs halen, studeren of op kamers gaan. Een financieel steuntje in de rug is hierbij welkom. Helaas is de spaarrente momenteel behoorlijk laag. Naast sparen kan je ook beleggen voor je baby. Maar hoe pak je dat aan?

Sparen geeft zekerheid

Sparen voor je baby is altijd slim. Zeker om een spaarpotje op te bouwen of voor een doel op de korte termijn, zoals een vakantie. Bovendien geeft sparen je duidelijkheid. Start je nu met het sparen van een maandelijks vast bedrag voor je kindje? Dan kan je goed inschatten wat je kind over een aantal jaar op zijn spaarrekening heeft staan.

Als je van zekerheid houdt, is sparen dus een goede manier om je kleine later een mooi bedrag mee te geven. Helaas staat de spaarrente op dit moment behoorlijk laag. Daarom zou je ook eens kunnen kijken naar beleggen voor je baby.

Wat is beleggen?

Beleggen is je geld voor een korte of lange periode vastleggen in producten of diensten. Het doel is om er in de toekomst winst uit te halen. Deze winst wordt rendement genoemd. Je kan in veel verschillende producten beleggen. Je koopt bijvoorbeeld aandelen (of laat deze kopen) en hoopt deze op een later moment met winst te verkopen.

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Je bent er nooit 100 procent zeker van dat je belegde geld ook echt voor winst zorgt. Sterker nog: je hebt ook de kans dat je het belegde geld verliest. Het is dus slim om je goed te (laten) informeren over de gevolgen en risico’s van beleggen.

Beleggen op lange termijn

Vind je een beetje risico niet erg? Dan kan je met beleggen ook de spaarpot van je baby vullen. Vooral op de langere termijn kan beleggen voor een mooi voordeel zorgen. Heb je meer dan 10 jaar de tijd om een leuk bedrag op te bouwen? Dan is beleggen een goed idee. Er zit een risico aan vast, maar je kan min of meer zelf bepalen hoeveel risico je wil nemen. Je kan bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel geld je belegt, waarin je belegt en voor welke periode.

Beginnen met beleggen voor je baby

Wil je beginnen met beleggen voor je baby? Denk dan eerst goed na over de volgende zaken:

  • Heb je ervaring met beleggen?
  • Hoeveel hulp heb je erbij nodig?
  • Kan je de risico’s accepteren en omgaan met het idee dat je het ingelegde geld kan verliezen?
  • Kan je het belegde geld ‘missen’?
  • Hoeveel tijd wil je in beleggen stoppen?

Met deze handige quiz weet je precies wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden. Heb je vragen of twijfels, bijvoorbeeld over de risico’s of hoe je het aanpakt? Maak dan een afspraak met een beleggingsadviseur om alles te bespreken.

Sparen én beleggen voor je baby

Als je ervoor kiest om te beleggen, kan je natuurlijk ook gewoon blijven sparen en andersom. Misschien is het juist een geruststellend idee dat een deel van je geld met zekerheid vaststaat en dat er niets mee kan gebeuren. Met het andere deel van je geld kan je meer winst maken dan met het lage rentepercentage dat nu voor een spaarrekening geldt. Wat je ook doet: bekijk je mogelijkheden goed en laat je goed informeren.