Verschillende suikerbonen in glazen pot als doopsuiker en geboortebedankje

Doopsuiker is een eeuwenoude Belgische traditie. Van oorsprong worden suikerbonen cadeau gedaan aan kraamvisite wanneer er een baby is geboren. Tegenwoordig is dit geboortebedankje er in alle vormen, maten en kleuren. Waar komt deze traditie vandaan?

Wat is doopsuiker?

Doopsuiker, ook wel geboortesuiker, is een traditie die uit België komt. De kersverse ouders geven hun kraamvisite een presentje in de vorm van suikerbonen. Hiermee bedanken ze het bezoek voor hun komst en de kraamcadeaus die zij meebrengen. Je kan dit vergelijken met beschuit met Muisjes in Nederland. Suikerbonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven en passen daarom goed bij de geboorte van een baby.

De suikerbonen en geboortebedankjes worden op verschillende manieren cadeau gedaan. Van snoepzakjes met een foto van de baby erop tot gevulde glazen potjes met de naam van het kind erin gegraveerd. Steeds vaker geven ouders er nog een ander presentje bij, meestal iets met de naam van hun pasgeboren baby erop. Sommigen laten het snoepgoed zelfs helemaal weg en geven alleen een cadeautje.

Waar komt doopsuiker vandaan?

De traditie van doopsuiker stamt uit de Romeinse tijd. Toen werd een oneven aantal suikerbonen in puntzakjes uitgedeeld na de geboorte van een baby. Dit zou voor geluk zorgen.

In de middeleeuwen veranderde het gebruik. De bonen werden toen in een schone luier van de baby gestopt, die om zijn gewone luier heen werd gedaan. Na het dopen van het kind werd de luier verwijderd en vielen de suikerbonen op de grond. Kinderen die aanwezig waren bij de doop mochten het snoepgoed oprapen en verdelen. Suikerbonen worden daarom ook weleens kinnekeskak of kakkeboontjes genoemd.

Wat zijn suikerbonen?

De traditionele suikerboon bestaat uit een amandel met een laagje honing eromheen. Tegenwoordig worden ze gemaakt van amandelen of chocola met een hard laagje suiker en zijn ze verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Ook hebben ze, naast de traditionele amandelvorm, verschillende vormen, zoals hartjes en sterren.

Naast suikerbonen zijn andere soorten geboortesuiker steeds populairder. Denk aan chocoladeconfetti, mini-suikerbonen, smarties, gekleurde biscuitballen, lolly’s, gepofte rijstkorrels, gummybeertjes en andere snoepjes.

Verschillende soorten doopsuiker
Diverse soorten doopsuiker

Kosten doopsuiker en geboortebedankjes

De kosten voor doopsuiker en geboortebedankjes liggen gemiddeld tussen de €100 en €200, maar deze kunnen oplopen tot €500 of meer. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt er onder andere van af aan hoeveel mensen je doopsuiker wil geven, of je alles zelf maakt of kant-en-klaar bestelt, wat voor presentjes je geeft en hoeveel presentjes je per persoon of gezin geeft.

Voor een eenvoudig zelfgemaakt geboortebedankje kan je rekening houden met ongeveer €0,75 tot €1,50 per stuk. Bestel je de geboortebedankjes kant-en-klaar, dan variëren de kosten tussen de €1,50 en €7,50 per stuk.

Geboortesuiker regelen

Wil je groots uitpakken? Dan is het slim om op tijd te beginnen met het regelen van de geboortesuiker, zo’n 2 maanden voor je uitgerekende datum. Voor de geboortebedankjes kan je denken aan de volgende dingen:

 • Aantal bedankjes. Bedenk van tevoren hoeveel geboortebedankjes je nodig hebt. Hoeveel mensen verwacht je op kraamvisite? En hoeveel mensen wil je doopsuiker geven? Daarnaast is het handig om te bedenken of je de geboortesuiker per persoon of per stel geeft. En geef je de kinderen nog iets extra’s of niet?
 • Budget. Bepaal van tevoren hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de doopsuiker. De kosten kunnen snel hoog oplopen. Door van tevoren te bepalen wat je budget is, en je aan dit bedrag te houden, kan je voorkomen dat je ineens honderden euro’s kwijt bent.
 • Zelf maken of kant-en-klaar. Een belangrijke afweging die je op tijd moet maken: ga je alles zelf maken of bestel je het kant-en-klaar? Als je een kleiner budget hebt, is alles zelf doen een voordeligere optie. Als je een wat ruimer budget hebt, kan je ervoor kiezen om alles kant-en-klaar te bestellen of een deel zelf te doen.
 • Soort geboortebedankjes. Er zijn veel verschillende soorten geboortebedankjes. Kijk eens rond op internet of Pinterest om te kijken wat jou aanspreekt. Ga je voor suikerbonen of kies je ander snoepgoed? En geef je iedereen hetzelfde of bied je verschillende geboortebedankjes aan?
 • Thema. Veel jonge ouders willen de geboortesuiker helemaal in thema. Bedenk welke kleuren en soorten suikerbonen/snoepgoed je wilt gebruiken. En welke verpakking of welk presentje wil je erbij geven? Je kan eventueel ook het geboortekaartje terug laten komen in de geboortegeschenken.
 • Presentiemateriaal. Er is speciaal doopsuiker-presentatiemateriaal op de markt, maar kan je dit ook eenvoudig zelf maken. Denk aan schalen, doosjes en mandjes. Eventueel kan je ze zelf in kleurthema schilderen.
Verschillende geboortebedankjes
Verschillende geboortebedankjes

Doopsuiker- en geboortebedankjes-ideeën

Hieronder een paar ideeën voor leuke geboortebedankjes en variaties op suikerbonen:

 • Lolly’s
 • Koekjes met de naam van je baby erop
 • Gekleurde, gepofte rijst in zakjes
 • Spekjes op een stokje in kleurthema
 • Kleine vetplantjes met naamsticker op het potje
 • Lippenbalsem
 • Handcrème
 • Zeepjes met naam op de wikkel
 • Bellenblaas
 • Geurkaars of geurstokjes
 • Olielampje
 • Theebuideltjes
 • Gegraveerde Jojo (voor kinderen)