6 maanden zwanger

Vader op komst: inkopen doen en klussen

De ontwikkeling van je baby bij 6 maanden zwangerschap

De 6e maand van de zwangerschap gaat alles zijn gangetje. Deze maand staat dan ook geheel in het teken van praktische zaken. Tijd om aan de babykamer te beginnen en de eerste grote inkopen te doen. Succes!

Je baby is zo groot als een..

28,8cm 532 gram
  • zo groot als een rugbybal
  • zo zwaar als een rugtas
  • krijgt een laagje babyvet

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 7 maart
  • 161 tot 195 dagen zwanger
  • in haar zesde maand
  • in het tweede trimester

Jij in maand 6 van de zwangerschap

In maand 6 zijn jullie al een eind op weg. De meeste aanstaande ouders weten zo’n beetje wat te verwachten. Als alles zo doorgaat, zie je de foetus pas weer als hij een baby is, namelijk bij de geboorte. Aan het eind van deze maand begint een nieuw trimester en daarbij horen nieuwe kwalen. Maar voor het zover is, heeft je geliefde nog genoeg energie om de grotere dingen te regelen. Dat betekent naar de lokale bouwmarkt voor het inslaan van verf, kwasten en rollers: de babykamer kan in gereedheid worden gebracht.

Daarnaast kan het geen kwaad om deze maand al wat grotere meubels en ander kindergerei aan te schaffen. Denk aan een box, (kleding)kast, autostoeltje, kinderwagen, commode en een wieg of ledikant. Ook andere inkopen kan je vast doen. In de basis heb je namelijk nogal wat nodig: hydrofiele doeken, rompers, truien, vestjes, broeken, sokken, mutsen, flessen, spenen, kruiken en ga zo maar door. Het is een aderlating, maar je hebt het voor je kind over. Een handige baby uitzetlijst is hier te vinden.

Zij in maand 6 van de zwangerschap

In maand 6 van de zwangerschap kan de vader de baby horen en voelen

Er is geen ontkomen meer aan. Iedereen ziet dat ze zwanger is. Waarschijnlijk vindt je vrouw dit een fijne tijd. Met enige regelmaat zie je haar met haar handen over haar buik aaien, een biologische reflex die elke zwangere vrouw heeft. Hoewel je geliefde nog energie genoeg lijkt te hebben, begint haar buik vanaf deze maand in de weg te zitten. Niet verwonderlijk: de baarmoeder heeft inmiddels de grootte van een voetbal.

Vanaf deze maand begint nachtrust een beetje een ding te worden. Je partner heeft moeite met slapen omdat ze haar draai niet kan vinden. Op haar buik liggen wordt lastiger. Op haar rug liggen kan kortademigheid veroorzaken. Afhankelijk van haar figuur kan zelfs op haar zij liggen problematisch zijn. Daarnaast moet ze door de druk van de baarmoeder vaak plassen, wat haar ook uit haar slaap houdt. Kortom, een uitstekende maand om je zwangere vrouw te ontlasten. En wen er maar aan, want de komende maanden wordt dat niet minder.

Ouders bekijken hun pasgeboren baby

Heb jij alles al geregeld voor de komst van je baby?

In samenwerking met Rijksoverheid

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. En waar je als partner recht op hebt rondom het verlof.

Vul in

Je baby in maand 6 van de zwangerschap

Waar je geliefde meer moeite krijgt me slapen, krijgt de foetus juist een slaappatroon. En dat is een omgekeerd dag- en nachtritme. De slaap treedt in als je partner wakker is en door te bewegen de foetus wiegt. Gaat je geliefde naar bed om te rusten, dan wordt de foetus actief.

Halverwege de 6e maand bereikt de foetus een belangrijke mijlpaal. Met 24 weken is hij namelijk levensvatbaar. Dat betekent niet dat hij stopt met groeien en ontwikkelen. Je aanstaande baby is druk bezig met finetunen. Zo moeten de longen nog verder rijpen en oefent hij met ademen. Geen lucht maar vruchtwater. De huid wordt minder doorzichtig en krijgt langzaamaan een roze gloed dankzij de haarvaten die zijn gevormd. Ook het evenwichtsorgaan werkt en de foetus begrijpt het verschil tussen boven en onder.

Ondertussen groeit het haar van de foetus behoorlijk, net als het vetweefsel. Was de foetus aan het begin van de maand ongeveer 28 cm lang, nu heeft hij de grootte van een bloemkool en is hij ruim 36 cm.

To do bij 6 maanden zwanger

De buik als berg in maand 6 van de zwangerschap

Rennen, vliegen, klussen. Je hebt genoeg te doen deze maand. Gelukkig kunnen jullie veel samen doen. Vergeet naast al het geklus niet af en toe stil te staan bij het moois dat jullie te wachten staat. Je kan daarbij aan de volgende dingen denken.

De baby voelen

Je geliefde voelt de baby elke dag, maar jij hebt geen idee hoe het voelt. Het mooie van maand 6 is dat jij halverwege de maand de baby ook kan voelen. Aan de buitenkant. Doe dat ook, het is iets moois.

Verlof bespreken werkgever

Het zwangerschapsverlof voor je geliefde is keurig geregeld, maar heb je al bedacht hoe jij je verlof wil regelen? Neem je een paar weken vrij of hou je het bij de wettelijke vijf dagen? Het verlofsysteem voor partners verandert in 2020. Bespreek goed met je geliefde wat het best bij jullie past.

Geboortekaartje ontwerpen

Als je ergens geen tijd voor hebt na de bevalling, is het nadenken over en het maken van geboortekaartjes. Begin vast met oriënteren en denk eens na over de tekst die jullie op het kaartje willen.

Adressenbestand aanmaken

En als je dan toch kaartjes ontwerpt, maak dan meteen een adressenbestand naar wie je de kaartjes wilt sturen. Nogmaals, als de baby er is heb je wel wat anders aan je hoofd dan dat uitzoeken.

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

7 maanden zwanger

Vader op komst: derde trimester en groeispurt brein

Naar 7 maanden zwanger