5 maanden zwanger

Vader op komst: halverwege en de 20-wekenecho

De ontwikkeling van je baby bij 5 maanden zwangerschap

Bij 5 maanden zwangerschap zijn jullie over de helft! De buik van je geliefde krijgt nu echt vorm. Zat je de eerste weken die buik dik te kijken, nu lijkt het bijna alsof je hem live ziet groeien. In maand 5 staat weer een kijkje binnenin die buik op de agenda: de 20-wekenecho.

Je baby is zo groot als een..

14,7 cm 245 gram
  • zo groot als een speelbal
  • zo zwaar als een stokbrood
  • kan je vrouw nu horen

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 2 april
  • 133 tot 160 dagen zwanger
  • in haar vijfde maand
  • in het tweede trimester

Jij in maand 5 van de zwangerschap

Maand 5 alweer, het schiet op. Aan het eind van deze maand wordt een structureel echoscopisch onderzoek gedaan: de 20-wekenecho. Deze echo is niet verplicht, maar ondergaat bijna elke zwangere vrouw. Hierbij wordt de foetus letterlijk van top tot teen doorgelicht. Werken alle organen naar behoren? Groeien de ledematen? Heeft het geen open ruggetje of een andere afwijking? De gehele fysieke ontwikkeling wordt gecheckt.

Als de 20-wekenecho is geweest en alles is goed bevonden, kan je opgelucht ademhalen. Je mag ervan uitgaan dat je baby-in-wording gezond is. Bij deze echo kan trouwens officieel het geslacht kenbaar worden gemaakt. Wil je het niet weten? Geef dit van tevoren door aan de echoscopist. Die zal je waarschuwen als je weg moet kijken. Kom je er liever op een later moment samen achter welke smaak je krijgt? Vraag dan je echoscopist om het geslacht op een briefje te schrijven en in een envelop te doen. Dan kan je het openen op een door jullie gewenst moment.

Zij in maand 5 van de zwangerschap

20-weken echo in maand 5 van de zwangerschap

Met de meeste zwangere vrouwen gaat het in de 5e maand uitstekend. Ze hebben energie en ervaren allerlei positieve dingen. Je vrouw is gelukkig, gewend aan het idee van zwanger zijn en haar lichaam ontfermt zich over de groeiende foetus. Misschien krijgt ze zelfs de zogenaamde zwangerschapsgloed over zich heen.

Je geliefde is gemiddeld zo’n vijf kilo aangekomen sinds het begin van de zwangerschap. Daar komt vanaf nu wekelijks een halve kilo bij. Niet zo gek, want de baby groeit in rap tempo en dat begint je vrouw te voelen. Vanaf het begin van deze maand voelt ze namelijk weer vlinders in haar buik. Zo wordt het gevoel omschreven als een zwangere vrouw de foetus voor het eerst voelt schoppen.

Is het allemaal feest in maand 5? Helaas niet. Nieuwe zwangerschapskwalen stapelen zich op. Je partner kan last krijgen van striae, vreetbuien, brandend maagzuur, bandenpijn, een donkere zwangerschapsstreep (linea nigra) op de buik en nachtmerries.

Hoe zet jij je geboorteverlof in?

Sinds 1 juli 2020 kan je als aanstaande vader of co-moeder langer geboorteverlof opnemen. Wil je weten hoe je dit verlof het beste kan indelen?

Bekijk de planner

Je baby in maand 5 van de zwangerschap

Waar je partner blij is, maar kwalen kan hebben, groeit de foetus vrolijk door. Aan het eind van deze maand heeft hij de grootte van een voetbal en weegt hij bijna een halve kilo. De foetus blijft goed in beweging. Naast het trainen van zijn spieren, houdt hij zich bezig met gapen, duimen en slikken.

Tijdens deze maand ontwikkelen de zintuigen en hersenzenuwen zich verder. De gehoorbeentjes vormen zich en de foetus kan nu de stem van je geliefde horen. Behalve het gehoor, werken nu ook alle inwendige organen. De geslachtsorganen niet uitgesloten. Meisjes hebben zelfs al een complete verzameling eicellen aangemaakt voor de rest van hun leven.

Ook de darmen beginnen hun werk te doen. De foetus creëert aan het eind van deze maand zijn eerste poep: meconium. Dit is een teerachtige substantie die bestaat uit galkleurstoffen, ingeslikte cellen uit het vruchtwater, oude cellen van het darmslijmvlies en afvalstoffen van de lever. Normaal gesproken poept de baby voor het eerst na de geboorte. Dit spul blijft voorlopig dus in de darmen zitten.

To do bij 5 maanden zwanger

Sleutels kwijt in maand 5 van de zwangerschap

Nu jullie halverwege zijn, gaat de tijd hard. Toch is er nog veel te regelen. De volgende zaken zijn handig om bij stil te staan in de 5e maand.

Thuis of in het ziekenhuis?

Ongetwijfeld hebben jullie er al over nagedacht. Toch kan het geen kwaad samen goed te bespreken of je vrouw liever thuis of liever in het ziekenhuis bevalt. Voor allebei is wat te zeggen. Haar wens moet de doorslag geven. Zij moet bevallen op de plek waar zij zich het meest op haar gemak voelt.

Informatieavonden bezoeken

Het lijkt nog ver weg, maar over een maand begint het laatste trimester. De baby kan theoretisch geboren worden. Wees goed voorbereid en bezoek bijvoorbeeld een informatieavond in het ziekenhuis of oriënteer je op een cursus bevallen.

Nadenken over ouderschapsverlof

Voor je geliefde is het verlof duidelijk geregeld. Maar Nederlandse mannen hebben wettelijk gezien recht op slechts een kort verlof. Wat wil jij doen als je kind geboren is? Wil je ouderschapsverlof inzetten om meer bij je kind te zijn? Bespreek samen waar jullie behoefte aan hebben. En bedenk dat je hard nodig kan zijn die eerste tijd.

Help haar herinneren

Was je partner altijd al haar sleutels kwijt? Reken maar dat ze meer kwijtraakt in deze tijd. Zwangerschapsdementie is een veelvoorkomende kwaal. Help haar letterlijk dingen herinneren en probeer je er niet teveel aan te ergeren. Het zijn weer die hormonen

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

6 maanden zwanger

Vader op komst: inkopen doen en klussen

Naar 6 maanden zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app