snel zwanger worden

Jullie zijn klaar om een kind te krijgen. En nu wil je snel zwanger worden ook. Voor sommige stellen is het na één gepassioneerde vrijpartij raak, anderen proberen het jaren zonder zwanger te worden. Hoe kan je de kans op een zwangerschap groter maken?

Sandra Dieben, fertiliteitsarts
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Sandra Dieben | Fertiliteitsarts
Laatste update 26 april 2022

De kans op een zwangerschap

De kans op een natuurlijke zwangerschap hangt af van veel factoren. Ben je heteroseksueel en wil je zwanger worden met je partner? Dan is seks waarbij jouw partner in je klaarkomt een belangrijk onderdeel. Om snel zwanger te worden, gaat het er zeker niet om dat je zo vaak mogelijk seks hebt. Juist de timing, regelmaat en plezier vergroten jullie kansen.

De 6 vrij-tips voor snel zwanger worden

Binnen een heteroseksuele relatie is vrijen meestal de manier om te beginnen met je kinderwens. De volgende tips kunnen helpen om je kansen op een zwangerschap te vergroten.

1. Weet wanneer je het beste kan vrijen

De kans om zwanger te worden is niet iedere dag even groot. Sterker nog, op veel dagen is de kans dat je zwanger wordt erg klein. De dagen vlak voor tot en met de dag na je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Het is daarom goed om jouw vruchtbare dagen te weten. Door op deze dagen te vrijen, heb je de grootste kans om zwanger te worden.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

2. Vrij regelmatig

Vrij minimaal iedere twee of drie dagen rond de eisprong. Vaker mag, maar is niet nodig. Op deze manier vrij je automatisch meerdere keren tijdens je meest vruchtbare dagen.

3. Doe aan voorspel: neem de tijd voor jullie opwinding

Opwinding maakt volgens sommige onderzoeken de kans op een zwangerschap groter. Hoe meer opgewonden je partner is, hoe beter de kwaliteit van zijn zaad kan worden. Als jij zelf meer opgewonden bent, wordt je vagina vochtiger. Dit maakt het vrijen niet alleen prettiger. Het zorgt er ook voor dat het zaad de baarmoeder makkelijker kan bereiken.

4. Heb vooral plezier tussen de lakens

Probeer niet alleen te vrijen met het idee om zwanger te worden. Zorg ervoor dat jullie allebei genieten. Dit maakt het niet alleen leuker, maar maakt ook je kansen groter. Het zorgt ervoor dat de kans dat jij klaarkomt groeit. Dit is fijn en kan voor meer zin zorgen. Nog belangrijker: door de samentrekkingen van de baarmoeder worden de zaadcellen ook in de juiste richting geduwd. Uit onderzoek blijkt dat er na een orgasme waarschijnlijk meer sperma in je lichaam blijft.

5. Kies een positie waarbij je na afloop makkelijk even kan blijven liggen

Er wordt vaak gezegd dat je met missionarishouding (man boven) de grootste kans hebt om zwanger te worden. Ook op zijn hondjes en lepeltje-lepeltje zouden vruchtbare standjes zijn. Dit zou komen doordat de man bij deze standjes zo diep mogelijk en dus dicht bij de baarmoeder komt. Het is niet helemaal duidelijk of dit echt het geval is.

Het lijkt er wel op dat de kans kleiner wordt als jij bovenop zit of als je staand vrijt. Dit heeft vooral met de zwaartekracht te maken. Wanneer de man klaarkomt, zal een deel van de zaadcellen dan de vagina uitstromen.

6. Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner

Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen. Door een kussen onder je billen te plaatsen, kantelt je bekken. Zo help je de zaadcellen de goede richting op.

Andere tips voor snel zwanger worden

Helaas is een goede vrijpartij niet altijd genoeg. Er zijn veel meer factoren die een rol kunnen spelen. Maak jouw kansen op een zwangerschap nog groter door deze tips te lezen. Probeer je al een jaar of langer om zwanger te worden? Dan kan een bezoekje aan de huisarts verstandig zijn.