snel zwanger worden

Jullie zijn klaar om een kind te krijgen. En nu wil je snel zwanger worden ook. Voor sommige stellen is het na één gepassioneerde vrijpartij raak, anderen proberen het jaren zonder succes.

Sandra Dieben, fertiliteitsarts
Arts voortplantingsgeneeskunde VVF

Dit artikel is geschreven in samenwerking met en goedgekeurd door Arts Voortplantingsgeneeskunde VVF en seksuoloog NVVS Sandra Dieben.

De kans op een natuurlijke zwangerschap is afhankelijk van veel factoren, maar een vrijpartij waarbij je partner in jou klaarkomt, is een belangrijk onderdeel. Om snel zwanger te worden gaat het er zeker niet om dat je zo vaak mogelijk seks hebt. Juist de timing, regelmaat en plezier vergroten jullie kansen.

De 6 vrij-tips voor snel zwanger worden:

1. Weet wanneer je het best kan vrijen

De kans om zwanger te worden is niet iedere dag even groot. Sterker nog, op een groot aantal dagen is het zeer onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt. De dagen vlak voor tot en met de dag na je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Het is daarom goed om jouw vruchtbare dagen te weten. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden.

2. Vrij regelmatig

Vrij minimaal iedere 2 of 3 dagen rond de eisprong. Vaker mag, maar is niet nodig. Op deze manier vrij je automatisch meerdere keren tijdens je meest vruchtbare dagen.

3. Doe aan voorspel: neem de tijd voor jullie opwinding

Opwinding vergroot volgens sommige onderzoeken de kans op zwangerschap. Hoe meer opgewonden je man is, hoe beter de kwaliteit van zijn zaad kan worden. Als jij zelf heviger opgewonden bent, word je vochtiger. Dit maakt het vrijen niet alleen prettiger, maar zorgt ook voor een betere omgeving voor het zaad.

4. Heb vooral plezier tussen de lakens

Als je vrijt, probeer dit dan niet alleen te doen met het idee om zwanger te worden. Zorg ervoor dat jullie allebei genieten. Dit maakt het niet alleen leuker, maar vergroot ook je kansen. Het zorgt ervoor dat de kans dat jij klaarkomt groeit. Dit is fijn en geeft een positieve motivatie voor de volgende keer. Nog belangrijker: door de samentrekkingen van de baarmoeder worden de zaadcellen waarschijnlijk ook in de juiste richting geduwd.

5. Kies een positie waarbij je na afloop makkelijk even kan blijven liggen

Er wordt vaak gezegd dat je met missionarishouding (man boven) de grootste kans hebt om zwanger te worden. Ook op zijn hondjes en lepeltje-lepeltje zouden vruchtbare standjes zijn. Dit zou komen doordat de man bij deze standjes zo diep mogelijk en dus dicht bij de baarmoeder komt. Het is niet helemaal duidelijk of dit echt het geval is.

Het lijkt er wel op dat de kans kleiner wordt als jij bovenop zit of als je staand vrijt. Dit heeft voornamelijk met de zwaartekracht te maken. Op het moment van de zaadlozing zal op deze manier immers een deel van de zaadcellen de vagina uitstromen.

6. Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner

Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, hiermee verklein je namelijk de kans op een blaasontsteking. Als je echter zwanger wilt worden, kan je beter nog 10 minuten op je rug liggen. Door een kussen onder je billen te plaatsen, kantelt je bekken en help je de zaadcellen de goede richting op.

Andere tips voor snel zwanger worden

Helaas is een goede vrijpartij niet altijd voldoende. Er zijn veel meer factoren die een rol kunnen spelen. Vergroot jouw kansen op een zwangerschap nog verder door de tips te lezen in zwanger worden tips.