Vrouw voelt de ovulatie of eisprong

De ovulatie of eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Iedere menstruatiecyclus heeft een vrouw één eisprong, die vindt zo'n 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. Op de dag van de ovulatie en de dagen ervoor is de vrouw het meest vruchtbaar.

Wat is de ovulatie?

schematische weergave van de baarmoeder tijdens de eisprong
Schematische weergave van de baarmoeder

Links en rechts van de baarmoeder zitten je eierstokken. Per menstruatiecyclus komt er in één van de eierstokken een eicel tot rijping. Deze laat los en komt met een klein ‘sprongetje’ in de eileider terecht: de eisprong. Na de ovulatie kan de eicel bevrucht worden.


In samenwerking met Nutricia voor Jou

Bereken je vruchtbare dagen

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om te vrijen op de dagen dat je vruchtbaar bent. Heb je een regelmatige cyclus? Dan kan je dit gemakkelijk uitrekenen. Een ovulatietest kan ook meer inzicht geven.

Bereken je vruchtbare dagen

Gemiddeld hebben vrouwen 400 tot 500 eisprongen in hun leven. De ovulatie is in de meeste gevallen tussen de 12 en 16 dagen voor de volgende menstruatie begint. Je kan de datum van je ovulatie hier berekenen.

Na de eisprong

Na de ovulatie wordt de eicel via de eileider naar de baarmoeder vervoert. Als de eicel bevrucht is, kan deze zich innestelen in de baarmoederwand. Als de eicel niet bevrucht is, lost de eicel op en begint de menstruatie.

Vruchtbare dagen

Doordat zaadcellen meerdere dagen in het lichaam van de vrouw kunnen leven, is het niet nodig om precies op het moment van de ovulatie seks te hebben. Aangezien het zaad er enige tijd voor nodig heeft om de eicel te bereiken, ben je zelfs vaak al te laat op het moment dat de eisprong plaatsvindt.

Zaadcellen blijven gemiddeld 3 dagen leven, waardoor je dus vanaf 3 dagen voor de eisprong kan vrijen als je zwanger wilt worden. De eicel van de vrouw is tot ongeveer 12 uur na de eisprong hoog vruchtbaar. Na deze periode wordt de vruchtbaarheid van de eicel snel minder. Door jouw ovulatie te berekenen, weet jij op welke dagen jij het meest vruchtbaar bent.

Ovulatie symptomen

Je kan het moment van je eisprong bepalen. Deze gaat namelijk samen met een aantal symptomen:

 • LH-piek

  Ongeveer twee dagen voor de ovulatie is er een grote stijging van het luteïniserend hormoon. Dit wordt de LH-piek genoemd. Je kan deze piek opsporen met een ovulatietest.

 • Eisprong voelen

  Het is mogelijk dat je de eisprong voelt. Bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen is dit het geval. Het voelen van de eisprong kan pijnlijk zijn en wordt daarom ook wel ovulatiepijn genoemd. Dit voelt als een stekende pijn op de hoogte van één van de twee eileiders. Het gevoel is een beetje te vergelijken met menstruatiepijn en houdt meestal een paar uur aan. Als je dit iedere cyclus voelt, zo’n 14 dagen voor je menstruatie, is dit een heel duidelijk signaal.

 • Veranderd slijm uit je baarmoederhals

  Het slijm uit je baarmoederhals is tijdens de vruchtbare dagen anders. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd en is helder, doorzichtig en elastisch. Het voelt nat en glibberig. Als je niet vruchtbaar bent, is het slijm meer wit of gelig en brokkelig. Je kan het slijm ‘onderzoeken’ door het vlak bij je baarmoederhals vandaan te halen. Dit doe je met je vingers via je vagina. Als je dit iedere dag doet, ga je na 1 of 2 cycli het ‘vruchtbare slijm’ waarschijnlijk herkennen.

 • Veranderingen aan de baarmoedermond

  Je kan je baarmoedermond voelen met één of twee vingers in je vagina. Vlak voor de eisprong verandert de stand van je baarmoedermond. Deze komt hoger te liggen, opent zich een beetje en voelt zacht aan. Na de ovulatie sluit de baarmoedermond en wordt deze harder.

 • Verhoogd libido en gevoelige borsten

  Door een verandering van hormonen, kan je een verhoogd libido krijgen rond je eisprong. Ook kunnen je borsten gevoelig zijn. Een hoog libido hoeft natuurlijk niet samen te gaan met een eisprong. Dit is dus niet het meest betrouwbare symptoom, maar het kan een signaal zijn van je lichaam.

 • Stijging van de lichaamstemperatuur

  Op het moment van de eisprong daalt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje, terwijl vlak daarna de temperatuur met 0,2 tot 0,5 graad stijgt. Als je iedere dag je temperatuur op hetzelfde tijdstip meet, kan je op deze manier zien wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden. Een nadeel van deze methode is dat je pas achteraf ziet wanneer je eisprong was. Je vruchtbaarste dagen zijn dan al geweest en je bent dus eigenlijk te laat.

Problemen met de eisprong

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de eisprong (een keer) uitblijft. Wanneer je zwanger wilt worden en geen eisprong hebt of denkt te hebben, kan je dit met je huisarts bespreken.