Vrouw (zzp'er) regelt online haar AOV

Ben je ZZP’er en heb je een kinderwens? Jaloers op werknemers met een betaald zwangerschapsverlof? Dan is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Wat is een AOV precies? En waarop kan je letten als je zo’n verzekering afsluit?

ZZP’er en kinderwens

Wanneer je als zelfstandige werkt en een kinderwens hebt, is het goed om te kijken waarop je recht hebt rondom een zwangerschap en bevalling. Als zelfstandige is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je tijdens je verlof doorbetaald krijgt.


Op zoek naar een scherpe AOV-premie?

Al ruim 66.000 ondernemers vergeleken hun AOV bij Yezzer. De premies en afsluitkosten zijn het laagst van Nederland. Je vindt hier ook alle voorwaarden rondom zwangerschap. Zo heb je in een keer een handig overzicht, en kan jij je bezighouden met leukere zaken, zoals het inrichten van de babykamer.

Lees meer

Dankzij de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) kan je toch een uitkering ontvangen voor de maanden rond je bevalling. Je ontvangt maximaal het wettelijk bruto minimumloon, wat ongeveer €1.200 is. Verdien je meer dan dat? Dan heb je tijdelijk minder inkomsten. Daarom is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die ervoor zorgt dat je toch inkomsten hebt als je niet kan werken door ziekte, een ongeval of zwangerschap.

Iedere maand betaal je een bedrag aan premie. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van het bedrag waarvoor je je verzekert en van het eigen risico dat je kiest. In ruil daarvoor krijg je van je verzekeraar een bepaald bedrag uitgekeerd in geval van ziekte of zwangerschap.

Rekenvoorbeeld

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor extra inkomsten in de maanden rondom de bevalling. Om dit duidelijk te maken, vind je hieronder een rekenvoorbeeld.

Voorbeeldsituatie

Keer je jezelf per maand €3.200 bruto uit? Dan ga je er met alleen een ZEZ-uitkering behoorlijk op achteruit. Je ontvangt dan namelijk vier maanden ongeveer €1.200 bruto.

Je kan ervoor kiezen om je vier maanden lang voor €2.667 bruto te verzekeren. Dit kost je zo’n €70 bruto premie per maand. Deze premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Een AOV moet meestal voor minimaal 3 jaar afgesloten worden. Je betaalt dus 36 (maanden) x €70 = €2.520 aan kosten voor je verzekering. Daarbij komen nog inschrijfkosten en servicekosten.

In totaal ben je in dit voorbeeld bijna €3.000 bruto kwijt aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar in de maanden rondom je bevalling ontvang je in het geval van dit voorbeeld €8.000 (4 x €2.667 – 1 maand eigen risico) bruto. Een AOV afsluiten heeft dus zeker financiële voordelen.

AOV: ook na de bevalling belangrijk

Door een AOV af te sluiten, heb je als zelfstandige in de maanden rondom je bevalling meer inkomsten. Het is daarom een goede aanvulling op de ZEZ-uitkering. Maar ook na je bevalling is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben.

Ben je ZZP’er en kan je door een ongeval of ziekte niet werken? Dan zijn er geen uitkeringen vanuit de overheid waarop je recht hebt. Zonder AOV heb je dan dus geen inkomsten. Toch moeten bijvoorbeeld de hypotheek of huur en de luiers en babyvoeding voor je kindje betaald worden. Met een AOV bescherm je jezelf en je gezin dus tegen financiële problemen.

Tips bij het afsluiten van een AOV

Ben je van plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Dan is het goed om aan de volgende dingen te denken.

  • Doe het op tijd. Veel verzekeringen keren je pas geld uit als je uitgerekende datum 1 jaar na het afsluiten van de verzekering is. Daarom is het belangrijk om al een AOV af te sluiten als je een kinderwens hebt.
  • Vergelijk verzekeringen. Iedere verzekering heeft zijn eigen voorwaarden. Daarom is het goed om ze met elkaar te vergelijken. Zo ontdek je welke verzekering het beste bij jou past.
  • AOV en ZEZ? Bekijk de voorwaarden. Een AOV heeft geen invloed op de hoogte van je ZEZ-uitkering. Maar ontvang je de ZEZ-uitkering? Dan kan je verzekeraar wel besluiten om je vanuit de AOV minder uit te keren. Check daarom goed de voorwaarden.
  • Zorg voor een spaarpotje. Heb je nog geen AOV en werk je als zelfstandige? Dan is het slim om spaargeld achter de hand te hebben, zodat je toch je rekeningen kan betalen als je niet kan werken.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp