Vrouw heeft witte foliumzuur pil in haar hand en glas water

Foliumzuur slikken is belangrijk als je zwanger wilt worden of net zwanger bent. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking krijgt. Maar wat is foliumzuur eigenlijk, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 en zit in veel voeding, zoals verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren en te groeien. Het heeft namelijk invloed op de volgende processen:

  • Het speelt een rol bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen.
  • Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem (weerstand).
  • Het is betrokken bij de celdeling.
  • Het helpt bij de opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten.

Extra foliumzuur tijdens je zwangerschap

In principe krijg je genoeg foliumzuur binnen door wat je eet, maar als je zwanger bent of wilt worden, heb je meer nodig. Het speelt vanaf het vroegste begin van je zwangerschap namelijk al een belangrijke rol in de ontwikkeling van je ongeboren kindje:

  • Het is van belang voor de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
  • Het draagt tijdens je zwangerschap bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.
  • Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of open schedel.

Omdat het extra foliumzuur dat je nodig hebt onmogelijk uit voeding te halen is (tenzij je zin hebt in 1 kilo bruine bonen per dag), slik je het in de vorm van tabletten. Dit neemt je lichaam makkelijker op dan wanneer het uit voedsel komt.


In samenwerking met NewDay®

Krijg jij voldoende foliumzuur binnen?

Tijdens je zwangerschap heb je extra behoefte aan foliumzuur, zeker in de eerste 10 weken! Het speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kindje. Met NewDay Mama Complete krijg je alle essentiële vitamines binnen voor jou én je baby.

Lees meer

Wanneer starten en stoppen met foliumzuur?

Ben je te laat begonnen met slikken?

Geen paniek! Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met innemen.

Ongeveer een maand voordat je probeert zwanger te worden, kan je het beste beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Je lichaam heeft deze tijd nodig om een goede voorraad op te bouwen. Ook heeft je baby het foliumzuur al nodig nog voordat jij weet dat je zwanger bent.

Je kan gewoon doorgaan met foliumzuur slikken als het wat langer duurt voordat je zwanger bent. Het is niet schadelijk voor je gezondheid en heeft ook geen bijwerkingen als je het voor langere tijd slikt.

Blijf de tabletten innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de extra vitamine B11 heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.

Hoeveel extra heb je nodig?

Slik bij voorkeur tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag. Gebruik je zwangerschapssupplementen? Vaak is hier al voldoende vitamine B11 aan toegevoegd. Neem niet meer dan 1.000 microgram uit supplementen per dag.

6 Belangrijke stappen in foliumzuur slikken
1 Voorbereiding. Wil je zwanger worden? Denk dan alvast aan foliumzuur slikken en maak eventueel een afspraak met je huisarts als je tot een risicogroep behoort.
2 Starten. Begin 4 weken voordat je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. De 400 of 500 microgram tabletten koop je bij de drogist of apotheek, hogere doseringen (indien van toepassing) gaan op recept via je huisarts. Slik je de anticonceptiepil? Dan start je met foliumzuur slikken als je begint aan je laatste strip.
3 Indien van toepassing: stop met je anticonceptiemiddel. Blijf foliumzuur gebruiken.
4 Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Blijf foliumzuur slikken tot 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je verloskundige kan je precies vertellen wanneer dit is.
5 Besluit je, als je zwanger bent, over te stappen op zwangerschapssupplementen met voldoende foliumzuur? Stop dan met het slikken van aparte foliumzuurtabletten.
6 Stoppen. 10 weken zwanger? Je kan stoppen met foliumzuur slikken!
Overzicht foliumzuur slikken

Wat kan er gebeuren als je een tekort hebt?

Een foliumzuurtekort kan er in het ergste geval toe leiden dat de neurale buis van je baby’tje niet sluit. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap, als je baby nog maar een paar millimeter lang is. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg.

Wist je dat…
…vitamine C de opname van foliumzuur in je bloed bevordert? Dat glaasje sinaasappelsap om het weg te slikken is dus niet alleen lekker, maar ook heel nuttig!

De neurale buis begint als een geultje, wat zich in de loop van je zwangerschap sluit tot een buis. Als dit niet gebeurt, ontstaat een neuraalbuisdefect. De meest bekende gevolgen zijn een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte (schisis) en een open schedel (anencefalie).

In een enkel geval kan een ernstig tekort leiden tot bloedarmoede bij jou. Dit komt gelukkig maar heel weinig voor.

Foliumzuur kopen

Je kan tabletten van 400 of 500 microgram foliumzuur gewoon bij de apotheek of drogist kopen, maar ook online. Als je kiest voor speciale zwangerschapssupplementen met vitamine B11, lees dan goed in de bijsluiter hoeveel erin zit en hoe vaak je de tabletten moet innemen.

Wanneer overleggen met je huisarts of verloskundige?

Er zijn een paar situaties waarin je het slikken van extra foliumzuur het beste even kan overleggen met je huisarts. Vaak wordt een hogere dosis aangeraden als je:

  • Eerder een kindje hebt gekregen met een neuraalbuisdefect, of als jij of je partner geboren zijn met een dergelijke afwijking.
  • Epilepsie of suikerziekte hebt, of dit voorkomt in je familie.
  • Je meerdere miskramen hebt gehad.

In deze gevallen raadt je arts je mogelijk aan om een hogere dosering foliumzuur te slikken, die alleen via de apotheek te krijgen is.