Stel tijdens conceptie of bevruchting

De conceptie is het moment waarop een spermacel een eicel bevrucht. Dit gebeurt door een samensmelting van een zaadcel met de eicel. Na deze bevruchting ontstaat een zygote die zich verder zal ontwikkelen tot een embryo.

Iedere menstruatiecyclus komt er een rijpe eicel vrij bij de eisprong. Na de eisprong komt de eicel terecht in de eileider en kan deze bevrucht worden. De rijpe eicel leeft ongeveer anderhalve dag en is maar 12 uur hoog vruchtbaar. Daarna wordt de vruchtbaarheid snel minder tot de eicel helemaal afsterft.

De lange reis van de zaadcellen voor de conceptie

Tijdens geslachtsgemeenschap komen er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen in de vagina. Alleen de sterkste en snelste zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond en baarmoeder naar de eileiders. Uiteindelijk komen er slechts een paar honderd aan bij de eileiders. De eerste zaadcellen komen daar binnen 5 minuten aan, maar de hele bevruchting zelf neemt wel 24 uur in beslag.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

In de baarmoeder of eileiders kunnen zaadcellen doorgaans 2 tot 3 dagen overleven. Het komt echter ook voor dat zaadcellen een stuk langer of korter in leven blijven. Normaal gesproken zijn de beste dagen om te proberen zwanger te worden de 3 dagen voor je ovulatie en de dag van de ovulatie. Dit zijn je meest vruchtbare dagen.

De bevruchting van de eicel

Uiteindelijk komen maar ongeveer honderd zaadcellen in de directe omgeving van de eicel. Daar zal maar één zaadcel de eicel kunnen doorboren. Vervolgens versmelten beide celkernen met elkaar. Dit is de conceptie of bevruchting.

Het moment van conceptie in de eileider: de zaadcel bevrucht de eicel
Het moment van conceptie in de eileider

De bevruchte eicel wordt zygote genoemd. De zygote heeft alle genetische informatie om uit te kunnen groeien tot een baby. De helft van de genen komt van de eicel van de moeder en de andere helft van de zaadcel van de vader.

De zygote wordt via de eileider in enkele dagen naar de baarmoeder vervoerd. Tijdens deze reis zullen de cellen zich veelvuldig delen. De zygote zal zich ontwikkelen tot een embryo. Aangekomen in de baarmoeder zal deze zich in de baarmoederwand innestelen.