acupunctuur bij kinderwens en zwangerschap

Als zwanger raken niet lukt, kom je meestal via de huisarts bij de gynaecoloog terecht. Maar wist je dat acupunctuur mogelijk ook kan bijdragen aan het vergroten van vruchtbaarheid? Acupuncturist Gilles Stoop, gespecialiseerd in de acupunctuurbehandeling bij vruchtbaarheidsproblemen, vertelt hoe acupunctuur kan helpen.

Woord vooraf

Deze behandelvorm wordt in Aziatische landen al duizenden jaren ingezet. De WHO (World Health Organisation) erkent acupunctuur als een ‘complementaire’ geneeswijze, die in aanvulling op de traditionele geneeswijzen ingezet kan worden en bij verschillende aandoeningen mogelijk effectief is. Uit onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat acupunctuur bij verminderde vruchtbaarheid zou kunnen helpen. Er is echter wel verder onderzoek nodig om dit daadwerkelijk te bewijzen en te onderscheiden van een placebo-effect.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. De acupuncturist plaatst dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Daarmee worden energieën afgeremd of juist gestimuleerd. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen

Acupunctuur kan mogelijk helpen bij verschillende problemen van de vruchtbaarheid bij vrouwen én mannen. Reguliere geneeskunde en acupunctuur kunnen elkaar goed aanvullen. Een mooi voorbeeld is de begeleiding bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF of ICSI. Acupunctuur kan deze behandelingen ondersteunen en mogelijk helpen om de bijwerkingen van medicatie te verminderen.

Daarnaast kan het mogelijk bijdragen bij het beter aankunnen van de fysieke en emotionele belasting van een onvervulde kinderwens en een vruchtbaarheidstraject. Omdat in de acupunctuur lichaam en geest als één geheel wordt gezien, wordt veel aandacht besteedt aan de emoties rondom vruchtbaarheidsproblemen.

Acupunctuur en de vrouwelijke (on)vruchtbaarheid

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Een goede, regelmatige cyclus is namelijk belangrijk voor je kans om zwanger te worden.

De theorie gaat ervan uit dat acupunctuur de energie en de doorbloeding van de geslachtsorganen versterkt en zorgt voor een goede hormoonhuishouding, rust en het verminderen van stress. Desondanks geeft het, net als vruchtbaarheidsbehandelingen, helaas geen garantie op een zwangerschap.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Er zijn onderzoeken die laten zien dat acupunctuur een positief effect kan hebben op de spermakwaliteit. Vanuit de reguliere geneeskunde wordt vaak al snel gekozen voor IVF en ICSI. Dat zijn zware behandelingen die vooral voor de vrouw belastend zijn. Het is fijn als in plaats daarvan een IUI-behandeling mogelijk is omdat de zaadkwaliteit is verbeterd.

Gezond leven voor de vruchtbaarheid

Bij een acupunctuurbehandeling is ook aandacht voor een gezonde levensstijl. Op tijd stoppen met roken en drinken (ook de mannen!), gezond eten, regelmatig leven en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk voor de vruchtbaarheid. Net als meer rust nemen en stress proberen te verminderen. Ga dus op tijd naar bed en zorg dat je agenda niet te vol is.

Acupunctuur tijdens en na de zwangerschap

Acupunctuur zou ook tijdens de zwangerschap en daarna nuttig kunnen zijn. Zo kan het volgens acupuncturisten helpen om zwangerschapsklachten te verminderen. Ook zou het bijdragen aan een soepele bevalling en het herstel hiervan. Het is gelukkig een veilige behandelvorm voor jou en je kindje.

Bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek van het Erasmus MC vergroot het (rond de 34e week) de kans met 25% dat de baby draait. Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan de kans vergroten dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Het is een veilige behandeling die steeds vaker wordt toegepast.

Hoe kies je een goede acupuncturist?

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Het is ook verstandig om met je huisarts of gynaecoloog te bespreken of acupunctuur voor jou een aanvulling zou kunnen zijn.

Bij vruchtbaarheidsproblemen kan je het beste een acupuncturist zoeken die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Gilles Stoop

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gilles Stoop, acupuncturist. Samen met zijn vrouw Yuhsin Chung heeft hij acupunctuurpraktijken in Utrecht en Rotterdam. Ze zijn onder andere gespecialiseerd in onvruchtbaarheid, gynaecologie en zwangerschapsklachten en zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor Acupunctuur (NVA).