Gezin vastgelegd met newbornvideo

Negen maanden lang heb je er naar uitgekeken: het moment dat je je baby in je armen kan sluiten. Na de bevalling is het eindelijk zover, en mag je je wondertje leren kennen. De kraamtijd is begonnen! Een hele mooie, maar ook intense periode. Jullie moeten aan elkaar wennen, en alles is nieuw. De eerste weken vliegen dan ook voorbij. Bewegend beeld van die eerste momenten met je baby vormt een mooie herinnering aan deze bijzondere periode.

Wat is een newbornvideo?

Een newbornvideo is een korte video van jullie kersverse gezinnetje. De eerste momenten samen worden vastgelegd, zoals je baby in bad doen, kleertjes aantrekken, een flesje of borstvoeding geven en natuurlijk samen knuffelen!

In een newbornvideo wordt je baby mooi in beeld gebracht. Zijn lieve kleine vingertjes en teentjes, een schattig geeuwtje of misschien wel een klein lachstuipje. In tegenstelling tot wat je soms ziet bij een newborn fotoshoot, wordt er voor een newbornvideo niet geposeerd. De natuurlijke interactie tussen jullie wordt vastgelegd. Bovendien is het een mooie weergave van hoe jullie leven er op dat moment uitziet, dus ook de traantjes van je baby (en jou!) mogen er zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom een newbornvideo?

Een newbornvideo is een waardevolle herinnering aan de eerste weken met je baby, die voor de meeste mensen voorbij vliegen. Het is fijn om iets terug te kunnen kijken en zo na te genieten van een periode die heel bijzonder is, maar ook een grote impact op je leven heeft. Je wereld staat met een pasgeboren baby echt even op zijn kop!

Natuurlijk is het heerlijk om je kindje te leren kennen, maar je hebt ook ineens te maken met een heel ander ritme, weinig slaap, en het herstellen van de bevalling. Het is niet gek als je niet de hele dag op een roze wolk zweeft. Door het nieuwe ritme en de plotselinge drukte sta je wellicht niet continu stil bij alle bijzondere momenten met je baby. Door deze momenten op film vast te laten leggen, kan je er later nog eens rustig bij stilstaan en ervan genieten.

Je baby groeit enorm snel. Wist je dat je kleintje in het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter groeit? Een video van je pasgeboren baby neemt je weer mee naar het moment van de eerste weken, en herinnert je eraan hoe klein en schattig je kindje (toen al) was.

Een ander pluspunt van een newbornvideo is dat je een herinnering hebt in beeld én geluid. Misschien heeft je baby wel een grotere broer of zus die honderduit kletst over zijn nieuwe babybroertje of -zusje. En wat dacht je van de eerste babygeluidjes? Hoe leuk is het als je dat op video hebt?

Hoe gaat het maken van een newbornvideo precies in zijn werk?

Het is aan te raden om een newbornvideo door een professionele videograaf te laten maken. Die beschikt over de juiste apparatuur en weet precies wat mooi is om vast te leggen en hoe dat het best in beeld gebracht kan worden. Ook zorgt een ervaren videograaf ervoor dat je je tijdens de opnames op je gemak voelt, niet geheel onbelangrijk als je net bent bevallen en je je waarschijnlijk niet op je allermooist voelt.

De videograaf zal ergens in de eerste weken na de geboorte bij jullie thuis langskomen voor de opnames. Je kan ervoor kiezen om de opnames vroeg in de kraamtijd te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld al in de eerste week, zodat je het filmpje kan gebruiken als digitaal geboortekaartje. Omdat het een korte video is van zo’n 1 tot 3 minuten , is het erg leuk om naar je familie en vrienden te sturen.

De opnames zullen gemiddeld anderhalf tot twee uur in beslag nemen. Als de camera draait kan je gewoon lekker ontspannen met je kindje bezig zijn en doen wat je normaal gesproken ook doet. Je baby verzorgen, knuffelen en kusjes geven: het levert prachtige, waardevolle beelden op.

Na de opnames zal de videograaf aan de slag gaan met het in elkaar zetten van de video, door de mooiste beelden te selecteren en deze samen met het geluid en muziek te verwerken tot een mooie herinnering van jullie eerste momenten samen.

Melissa Vermeulen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Melissa Vermeulen. Melissa is professioneel fotograaf en videograaf, en maakt newbornvideo’s. Zij heeft haar eigen bedrijf Melissa Vermeulen Film & Fotografie.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app