opa en oma op kraamvisite houden pasgeboren baby vast

Je bent net bevallen en natuurlijk ontzettend trots op je baby. Het is nu een kwestie van tijd voor je familie, vrienden, bekenden en collega’s op de stoep staan voor kraamvisite. Leuk, maar niet altijd even handig. Sommige nieuwbakken ouders zien zelfs op tegen alle kraamvisite.

Vlak na de geboorte staan niet alle ouders erbij stil dat ze erg vermoeid zijn. De laatste periode als zwangere vrouw was zwaar, de bevalling vraagt veel van je lichaam, je hebt gebroken nachten en ook emotioneel kost deze periode veel energie. Houd er rekening mee dat jouw gezondheid en die van je baby belangrijker is dan je kraamvisite.

Het eerste kraambezoek

De eerste 24 uur hebben jij en je baby keihard nodig om te herstellen. Zorg er dus voor dat alleen bezoek komt bij wie jij je volledig op je gemak voelt en met wie je dit bijzondere moment graag deelt. Voor veel mensen zijn dit alleen hun naaste familie.

Geboortekaartje als uitnodiging voor kraamvisite

Hoewel het bericht van de geboorte van je kind tegenwoordig via mail, sms, whatsapp, facebook en twitter veel sneller verspreid wordt, stuurt bijna iedereen ook nog een geboortekaartje. Let hierbij op dat veel mensen een geboortekaartje zullen zien als uitnodiging. Zeker als op het geboortekaartje een uitnodigende tekst staat over kraambezoek.

Beperk het kraambezoek de eerste dagen

Het is verstandig om de eerste dagen geen of zo min mogelijk kraamvisite te ontvangen. Zeker als je borstvoeding geeft komt daar de eerste dagen heel veel bij kijken. Als het eindelijk lukt om je kindje aan te leggen, dan is het fijn als je niet op de klok hoeft te kijken omdat het bezoek ieder moment kan aankloppen.

Tips om zo goed mogelijk om te gaan met kraamvisite

 • Geef vooraf aan je kraambezoek aan dat ze maximaal 1 uur welkom zijn. Zo voorkom je dat ze te lang blijven hangen.
 • Is je kraamverzorgster aanwezig, laat haar dan het bezoek ontvangen en hen voorzien van koffie of thee en beschuit met muisjes.
 • Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. Houd af en toe ook een gehele dag vrij.
 • Beperk bezoek met jonge kinderen. Dit wordt namelijk al snel erg druk.
 • Staat bezoek onaangekondigd op je stoep? In deze periode is het niet erg om mensen niet binnen te laten.
 • Zorg ervoor dat je iedere dag een vast moment van rust hebt.
 • Zorg dat al je kraambezoek hun handen wast, ook als ze de baby niet vast houden.
 • Laat geen verkouden of zieke mensen bij je baby.
 • Geef jij liever geen borstvoeding in het bijzijn van het kraambezoek? Trek je dan rustig even terug, je bezoek zal dit begrijpen. Zoek een plek op waar jullie even samen kunnen zijn en waar je niet gestoord wordt.
 • Vind je het moeilijk om bezoek weg te sturen of te vragen dat ze wat rustiger moeten zijn? Spreek dan met je kraamverzorgster af dat zij ingrijpt als dat nodig is. Zij kan je kraambezoek dan vertellen dat je rust nodig hebt.
 • Veel kraamvisite begrijpt dat het voor jou en je partner een hectische periode is en ze helpen graag. Heb je een kleine boodschap nodig of moet je oudste kind van school worden gehaald? Vraag het gerust aan je kraamvisite.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app