Ervaringsexperts
Peuter heeft druftbui

De peuterpuberteit is een lastige periode. Zeker als je kind driftbuien heeft en slaat of bijt. Hoe kan je hiermee omgaan? Andere ouders geven tips en delen hun ervaring.

Forumvraag van 1990Bianca
Ik heb een zoontje van bijna 22 maanden. Altijd al erg eigenwijs geweest, veel zelf willen doen, etc. Prima natuurlijk, maar sinds een kleine twee weken is hij totaal aan het veranderen. Om niks wordt hij ontzettend boos, waarbij hij slaat en bijt. Ik weet niet zo goed hoe ik hiermee moet omgaan. Een time-out lijkt weinig te helpen. Praten doet hij nog niet, dus het is lastig communiceren. En boos worden wil ik eigenlijk niet, maar duidelijk zijn wel! Hoe gaan jullie hiermee om?

Geef jouw mening en discussieer mee >>

Wat is een driftbui?

Na de eerste verjaardag van je baby creëert hij steeds meer een eigen wil. Hij kan in tranen uitbarsten als hij niet krijgt wat hij wil. Deze frustratie kan overgaan in een driftbui. Dit is een heftige woede-uitbarsting, die kort, maar ook enkele uren kan duren. Driftbuien komen voor tussen de anderhalf en vier jaar. Deze periode wordt ook wel de peuterpuberteit genoemd.

Tips tegen driftbuien

Hoe kan je omgaan met de driftbuien van je peuter? Andere ouders geven onderstaande, persoonlijke tips.

1. Negeer het gedrag

Hoe moeilijk ook: negeer het gedrag. Mijn zoontje deed het vroeger ook weleens: ontploffen uit het niets. Hoe meer aandacht ik eraan schonk, hoe vaker het gebeurde. Tot ik hem negeerde.

Ik zette hem op de gang zonder tegen hem te praten, deed de deur dicht en ging verder met mijn bezigheden. Als hij zich zo bleef gedragen, dan bleef ik ‘negeren’.

Heel erg moeilijk, maar het werkte wel. Want opeens was de lol er wel van af. Goed gedrag beloonde ik ook.
Marita


Download de 24Baby App

Download nu de 24Baby en kom in contact met andere (aanstaande) ouders, volg de peuterkalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

2. Betrek je kindje bij bezigheden

Lastig vraagstuk. Wanneer begin je met een time-out? Ik merk bij mijn dochter dat ze erg boos kan worden als we haar niet begrijpen. Nu betrekken we haar bij werkzaamheden: was in de wasmachine, tafel dekken etc. Daarna complimenteren we haar voor haar hulp. Dat maakt haar ‘buien’ iets draaglijker (voor ons).
– Anita

3. Bied afleiding

Hier zitten we al een paar maanden in deze fase. Het enige wat lijkt te werken, is haar wegzetten en speelgoed geven. Uit haar bui halen op die manier. Maar soms slaat of schopt ze echt hard, en dan kan ik echt niet anders dan heel boos zijn en haar in de box zetten.
Natasja

4. Verwoord de emoties

Op die leeftijd ervaren peuters emoties intens, maar kunnen ze het nog niet duiden. Laat staan er woorden aan geven of het reguleren. Het helpt als jij er als ouder woorden aan geeft. “Zo, jij bent boos! Dat snap ik, je wilde graag samen spelen en nu is mama aan het koken!” Zo leert je kind dat de emoties er mogen zijn en help je je kind ze onder woorden te brengen. Op den duur (dat duurt nog wel even) zal hij ze leren kennen en steeds beter zelf kunnen reguleren.

Apart zetten (time-out) zou ik niet zo snel doen. Het is effectief op de korte termijn, maar op de langere termijn zeg je daarmee eigenlijk dat negatieve, boze, verdrietige en gefrustreerde emoties er niet mogen zijn, niet geuit mogen worden en voor jezelf gehouden moeten houden.

Probeer erachter te komen wat er achter het gedrag zit. Drukke dag gehad, energie over of juist heel moe? Of gewoon even aandacht nodig?
Verder zou je eens kunnen googelen op ‘powergames’.
Malou

5. Benoem de consequenties

Probeer zo goed mogelijk in te schatten wat geacteerd is en wat echte, oprechte emoties zijn. Natuurlijk mag een kindje boos of verdrietig zijn, maar als hij ons voor de gek houdt, hangen daar zeker consequenties aan vast. Ook toen hij nog niet goed praatte, bleef ik hem constant uitleggen wat er ging gebeuren als hij niet zou luisteren. Ondertussen is hij bijna 3 jaar en gelukkig een stuk minder boos.
Lisa

6. Erken de emoties

Wat bij onze dochter van 2,5 jaar goed werkt, is haar bevestigen in haar emoties. Ik laat haar heel even huilen of krijsen. Dan ga ik naar haar toe en laat haar mij aankijken en stoppen met huilen. Dan zeg ik: “Wat ben jij boos, dat is ook helemaal niet fijn, hè. Je bent er helemaal verdrietig van. Zullen we samen knuffelen?” Dan is het zo voorbij. Ik heb haar gehoord in haar emoties, want haar emoties mogen er zijn.

Maar ik ben me ervan bewust dat het bij elk kind een zoektocht kan zijn. Wat bij het ene kind werkt, werkt niet bij het ander. Zo gaat het bij alle drie m’n kinderen anders.
Samantha

7. Buig het om naar iets positiefs

Probeer het gedrag om te buigen naar iets positiefs. Als je kindje je bijvoorbeeld slaat, biedt hem dan iets aan wat je wel oké vindt. Denk aan een high five of aaien. In eerste instantie kan je dit voordoen. Na vaak herhalen doen ze het als je het zegt.

In de grootste boosheid laten wij dochterlief altijd afkoelen op de gang (max. 1 minuut). Wij hanteren een time-out-tijd naar haar leeftijd in jaren: ze is nu 1,5 jaar. We zeggen niks, pakken haar op en zetten haar op de gang. We gaan terug en kijken dan of ze klaar is en anders doen we de deur weer dicht. En altijd weer goedmaken.

We complimenteren haar ook als ze weer rustig is. Dat we het zo fijn vinden dat ze weer gezellig is en we haar lief vinden.
Tamara

8. Doe het terug

Voor het bijten heb ik misschien een tip. Onze oudste zoon deed dat ook op die leeftijd. Het klinkt hard, maar op het moment dat hij jou bijt, bijt hem dan terug. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Noem mij maar een ontaarde moeder, maar mijn zoon heeft het sindsdien niet meer gedaan!
Amanda

9. Herhaal, herhaal, herhaal

Duidelijk blijven herhalen dat het niet mag en op een stoeltje zetten. Dat is opvoeden: herhalen, herhalen, herhalen.
Naomi

10. Word boos!

Je kind is strontvervelend en bijt, maar je wil niet boos worden? Beste moeder, je wordt toch vanzelf boos om zulk gedrag? Je kan niet altijd alles met pedagogisch verantwoorde dingen oplossen. Een tip: word eens flink boos. Die dingen kunnen wel wat hebben hoor. Als we ons allemaal niet meer boos willen maken op onze kids, waar denk je dan dat het met de wereld naartoe gaat?
Karin