Meisje gebruikt oefenbroekjes bij zindelijkheidstraining

Oefenbroekjes zijn een tussenstap tussen luiers en onderbroeken. Ze kunnen je kind helpen bij het zindelijk worden. Wat zijn de voordelen en nadelen van oefenbroekjes? En vanaf wanneer kan je kind ze gebruiken?

Wat is een oefenbroekje?

Een oefenbroekje is een speciaal broekje dat tussen een luier en een gewone onderbroek in zit. Het is wat dikker dan een onderbroek en kan wat plas opnemen. Toch zijn ze dunner dan een luier en nemen ze meestal geen hele plas op. Ze worden ook weleens trainingsbroekjes of zindelijkheidsbroekjes genoemd. Ze helpen je kind dan ook bij het zindelijk worden.

Vanaf wanneer gebruik je oefenbroekjes?

Je gebruikt oefenbroekjes als je kind bijna zindelijk is. Ben je net met zindelijkheidstraining begonnen? Dan kan je er beter nog mee wachten. De meeste oefenbroekjes kunnen geen hele plas opnemen. Bij een groter ongelukje heeft je kind dus alsnog een natte broek.

De broekjes zijn wel handig als je kleine het zindelijk worden wat meer onder de knie begint te krijgen. Moet hij plassen, maar redt hij de wc of het potje net niet? Dan zorgt de oefenbroek ervoor dat de eerste druppels opgevangen worden.

Hoe gebruik je ze?

Een oefenbroekje ziet eruit als een gewone onderbroek en trek je op dezelfde manier aan. Voor gebruik moet je ze meestal eerst een paar keer wassen. Dit zorgt ervoor dat ze beter vocht opnemen. Na gebruik kan je ze gewoon bij de was doen. Sommige kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden, andere op maximaal 90 graden. Is de oefenbroek erg nat of is erin gepoept? Dan kan je hem eerst met de hand voorspoelen.

Draagt je kleine ’s nachts een oefenbroek? Dan is het risico op een ongelukje met doorlekken wat groter. Om dit te voorkomen, kan je er een (wasbare) inlegger in leggen. Deze neemt de plas op. Zo maak je de kans op een natte pyjama en een nat bed kleiner.

TIP: Ook onderweg bestaat het risico op een natte broek. Daarom kan je voor de zekerheid een zeiltje over de autostoel of in de buggy leggen.

Voordelen en nadelen van oefenbroekjes

Oefenbroekjes hebben de volgende voordelen:

  • Gaan makkelijk aan en uit. Een oefenbroek trek je net als een gewone onderbroek makkelijk aan en uit. Je kind kan dit ook makkelijker zelf doen. Dit geeft je kleine zelfvertrouwen en kan helpen bij het zindelijk worden.
  • Maken je kind bewuster. Wanneer je kind in een oefenbroek geplast heeft, voelt het natter aan dan bij een luier. Dit maakt je kleine bewust van het feit dat hij geplast heeft.
  • Je kleine kan langzaam wennen. De overgang van een luier naar een onderbroek kan best groot zijn voor je peuter. Een oefenbroekje is een mooie tussenstap.
  • Ze hebben vaak leuke printjes. Oefenbroekjes zijn in allerlei leuke printjes te koop, van dinosaurussen tot eenhoorns. Dit maakt het voor je kind leuker om ze te gebruiken en zorgt voor extra aanmoediging.

Toch brengt dit hulpmiddel ook een paar nadelen met zich mee:

  • Houden geen flinke plas tegen. Is je kind nog maar net bezig met zindelijk worden en heeft hij af en toe nog een flinke plasluier? Dan houden de meeste oefenbroekjes dit niet tegen.
  • Drogen minder snel. De broekjes zijn gemaakt van materiaal dat vocht kan opnemen. Dit is handig, maar zorgt er wel voor dat ze wat minder snel droog zijn dan normale onderbroeken.
  • Je gebruikt ze maar kort. Oefenbroekjes gebruik je in de periode dat je kind bijna zindelijk is. De kans bestaat dus dat je de broekjes maar even nodig hebt.

Wel of niet gebruiken?

Oefenbroekjes zijn voor sommige kinderen nuttig bij het zindelijk worden. Bijvoorbeeld als je kind hier nog wat moeite mee heeft en regelmatig een beetje in de broek plast. Of wanneer je peuter tijdelijk een terugval heeft en af en toe weer een natte broek heeft. Ook kunnen ze handig zijn als je peuter net zindelijk is en je een dag op stap gaat. Is je kleine te laat bij de wc? Dan maak je met een oefenbroek de kans op natte kleding kleiner.

Je kan er ook voor kiezen om geen oefenbroekjes te gebruiken, maar meteen over te stappen op gewone onderbroeken. De kans bestaat dat je dan wat meer natte kleding in de was hebt. Gelukkig duurt deze periode meestal maar kort. Voor je het weet heeft je kind het zindelijk worden helemaal onder de knie.

Verschillende soorten

Oefenbroekjes zijn meestal gemaakt van katoen en kunnen uitgewassen worden. Ze zijn te koop in verschillende maten, kleuren en printen. Per broekje is het verschillend hoeveel vocht er opgenomen kan worden. Het is goed om hierop te letten als je een oefenbroek koopt. Lees daarom goed de beschrijving en/of de recensies.

Sommige oefenbroeken maak je dicht met drukknopen. Deze lijken meer op wasbare luiers. Het voordeel hiervan is dat je de maat ervan makkelijker kan aanpassen. Een mogelijk nadeel is dat je kind dit soort broekje minder makkelijk zelf aan- en uittrekt.

Ook zijn er speciale broekjes te koop waarin je een inlegger kan doen. Deze kan je vastmaken met klittenband of drukknopen. Hierdoor blijft een inlegger beter op zijn plek.

Waar koop je ze?

Oefenbroekjes zijn te koop via bol.com en bij verschillende webshops. Daarnaast kan je oefenbroekjes kopen bij bijvoorbeeld de HEMA en Zeeman. De prijs ervan verschilt per winkel. Je hebt goedkope broekjes van €4, maar ook duurdere van €10 tot €15. Het verschil in prijs zit meestal niet in de kwaliteit, maar meer in het uiterlijk van de oefenbroekjes.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app