1 maand zwanger

Vader op komst: bevruchting en geheimhouding

De ontwikkeling van je baby bij 1 maand zwangerschap

Gefeliciteerd! Het is je gelukt, of beter: het is jullie gelukt. Jij en je geliefde verwachten een kind. De meeste mannen ervaren dit als prachtig nieuws, dat tegelijkertijd ook wat beangstigend kan zijn. Want je hoort iedereen zeggen: ‘Nu gaat alles veranderen.’

Je baby is zo groot als een..

0,4 mm < 1 gram
  • zo groot als een maanzaadje
  • zo licht als een veertje
  • lijkt op een piepklein kikkervisje

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 3 augustus
  • 0 tot 34 dagen zwanger
  • in haar eerste maand
  • in het eerste trimester

Jij in maand 1 van de zwangerschap

Je wordt vader! Het is vanaf nu zaak dat je je voorbereidt op wat er komen gaat. Nu je vrouw zwanger is, zal ook jij je leven enigszins gaan aanpassen. Maar laten we beginnen bij het begin. De zwangerschapstest is positief, maar daarmee weet je nog helemaal niets. Ja, dat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Dat een zaadcel van jou een eicel van je geliefde heeft weten te doordringen. Om meer te weten te komen, bel je als eerste een verloskundige om een afspraak te maken. Die eerste afspraak vindt plaats in maand 2. Verder kunnen jullie gewoon doen wat jullie altijd doen. Alsof er niets aan de hand is.

Aan de buitenkant merk je er weinig van dat je vrouw zwanger is, terwijl er wel veel gebeurt in haar lijf. Ook in jouw lichaam vinden veranderingen plaats. Net als bij je geliefde, verandert jouw hormoonhuishouding enigszins. Je maakt bijvoorbeeld minder testosteron aan. Kijk er niet van op als je van een stoere kerel verandert in een weekdier dat huilt bij een romcom. Een deel van de mannen heeft zelfs in meer of mindere mate last van het couvade-syndroom. Een hormonale reactie op de zwangerschap van je geliefde, die kan leiden tot zwangerschapskwalen als vermoeidheid, (ochtend)misselijkheid, stemmingswisselingen, verlaagd libido, labiliteit en zelfs een prenatale depressie.

Zij in maand 1 van de zwangerschap

Man en vrouw bekijken positieve zwangerschapstest bij 1 maand zwanger

In het lichaam van de je partner gebeurt nogal wat. Na de samensmelting van de eicel en de zaadcel, wordt er een gigantische hoeveelheid hormonen in haar lichaam rondgepompt. Met name het hCG-hormoon is een heftige. Die zorgt er bij 60-80% van de zwangere vrouwen voor dat ze last heeft van (ochtend)misselijkheid. En hoewel dat hormoon na drie maanden afneemt, heeft 1 à 2% van de vrouwen gedurende haar hele zwangerschap last van hevige misselijkheid en braken.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap hebben de hormonen vrij spel en merk je dat er dingen anders zijn aan je geliefde. Doorgaans uit zich dat in humeurigheid, weinig zin in seks en vooral hevige vermoeidheid. Hoe die hormonen je geliefde beïnvloeden, is totaal willekeurig. Je vrouw kan veranderen in de allerliefste engel op aarde, maar ook in de allerergste feeks waar je nooit verliefd op zou worden. Er zit niks anders op dan dit een aantal maanden te slikken: dat zijn écht de hormonen.

Cover van Vader op Komst boek

Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Het boek Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

Je baby in maand 1 van de zwangerschap

De eerste twee weken van de zwangerschap krijg je cadeau, omdat er nog geen sprake is van bevruchting. Dat wil zeggen: de telling van de zwangerschap begint al voordat de eicel bevrucht is. Een eicel kan alleen bevrucht worden tijdens de eisprong ofwel ovulatie. Omdat het moment van de daadwerkelijke bevruchting moeilijk te bepalen is, kiezen we voor een punt dat wél duidelijk is. En dat is de laatste menstruatie. Daarom wordt er volgens de volgende regel ‘geteld’: je vrouw is officieel zwanger vanaf de eerste dag van haar laatste menstruatie.

De eerste maand groeit je baby in spe van twee samengesmolten cellen uit tot een klompje cellen ter grootte van een maanzaadje (0,4 mm). Uit deze bol cellen ontstaat zowel de placenta als je baby. Deze laatste wordt nu nog embryo genoemd.

To do bij 1 maand zwanger

Maand 1 van de zwangerschap let op voedingsadviezen

In deze eerste zwangerschapsmaand komt er van alles op je af. Mogelijk overspoelt je vrouw je met bergen informatie. Het is voor jou in ieder geval handig om bij de volgende zaken stil te staan.

Zwangerschapstest

Deze heeft je geliefde inmiddels gedaan. Twee streepjes. Bingo. Door middel van hormonen in de urine van je partner, bepaalt de test positief dan wel negatief. Let wel, het kan zijn dat de test negatief is, maar dat je geliefde tóch zwanger is. Jullie hebben wellicht te vroeg getest of de test is niet goed uitgevoerd. Een second opinion, in de vorm van een tweede test, kan nooit kwaad.

Afspraak verloskundige maken

De eerste die je belt als je een kind verwacht, is de verloskundige. Zij – het zijn bijna altijd vrouwen – zal met je geliefde overleggen wanneer haar laatste menstruatie was. Op basis daarvan wordt een afspraak gemaakt (ongeveer bij 8 à 9 weken zwangerschap).

Check voedingsadviezen voor zwangeren

Nu je vrouw zwanger is, is het beter als ze een aantal etenswaren en dranken laat staan. Alcohol, sigaretten en drugs zijn sowieso uitgesloten. Heeft je geliefde de eerste weken weleens een glas wijn op, omdat ze niet wist dat ze zwanger was? Maak je niet te veel zorgen: dit zal niet direct een groot risico vormen. Bekijk wat je partner wel en niet mag eten en plak deze lijst met voedingsmiddelen op je koelkast.

Help haar zwanger zijn

In navolging op het vorige punt is het raadzaam om je vrouw te ondersteunen met alle ‘zwangerschapsregels’ voor voeding. Wees loyaal en stop bijvoorbeeld zelf ook met roken. Of let op drinkgedrag. En eet niet met veel plezier een carpaccio voor haar neus, als zij daar gek op is. Je hoeft niet alle richtlijnen exact op te volgen, maar probeer een beetje rekening met haar te houden. Ze zal dit enorm waarderen.

Geheimhoudingsplan

Jullie bepalen zelf wanneer je het grote nieuws naar buiten brengt. De meeste mensen vertellen pas bij 12 weken dat ze zwanger zijn. De eerste weken kan het nog misgaan. De kans op een miskraam neemt per dag aanzienlijk af. Als de foetus bij 12 weken gezond is, is de kans op een miskraam erg klein (wat niet wegneemt dat het alsnog kan gebeuren). Bedenk dat je de komende weken dus samen met je geliefde een geheim hebt, en bedenk hoe je dat geheimhoudt!

Bekijk ook eens de checklist ‘regelen in het eerste trimester’ >>

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

2 maanden zwanger

Vader op komst: de verloskundige en ondersteunen

Naar 2 maanden zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app