Gelukkig zwanger stel doet zwangerschapsquiz op laptop

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Ben jij iemand die gelijk alle mama- en babytijdschriften in huis haalt en het internet afstruint om alles te weten over je zwangerschap en aanstaande bevalling? Of laat je het liever over je heen komen en denk je wel al genoeg te weten? Test hier je kennis over je zwangerschap en kijk of jij goed voorbereid bent.

Zwanger stel wat de zwangere buik bewondert

1. Hoelang duurt een zwangerschap gemiddeld?
A. 37 weken
B. 38 weken
C. 40 weken
D. 42 weken

B. Je bent in werkelijkheid 38 weken zwanger. Toch rekenen verloskundigen, huisartsen en gynaecologen meestal met een zwangerschapsduur van 40 weken. De gedachte hierachter is dat je niet precies kan weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Het gebeurt ergens tussen je laatste menstruatie en het moment dat je weer ongesteld had moeten worden, maar wanneer exact? Dat weten we niet.

De eerste dag van de laatste menstruatie weet je meestal wel precies. Daarom wordt vanaf dit moment geteld. De eerste twee weken van je zwangerschap ben je volgens deze telling dus eigenlijk helemaal nog niet zwanger. Snap je het nog? Lees meer over het zwangerschapsduurmysterie voor een uitgebreidere uitleg.

2. Welke symptomen kunnen de eerste tekenen zijn van je zwangerschap?
A. Misselijkheid, verhoging, buikpijn, verkouden, hoesten, vermoeidheid.
B. Misselijkheid, buikpijn, branderig gevoel bij het plassen, lage rugpijn, gevoelige heupen en benen.
C. Misselijkheid, gevoelige borsten, vermoeidheid, vaak plassen, stemmingswisselingen, hoofdpijn.
D. Misselijkheid, vermoeidheid, verminderde geur en smaak, verhoging, pijn bij het plassen, lage rugpijn.

C. Zodra je zwanger bent, verandert er een hoop in je lijf en je hormonen raken behoorlijk uit balans. Het zwangerschapshormoon hCG speelt hier een belangrijke rol bij. Door alle veranderingen en hormonen kan je al vroeg in de zwangerschap verschillende zwangerschapssymtomen ervaren. Vermoeidheid kan je bijvoorbeeld al één week na de conceptie ervaren en na ongeveer 6 weken zal je al merken dat je heel wat meer tripjes naar de wc maakt.

3. Als je voor het eerst bij de verloskundige komt, wordt je uitgerekende datum bepaald. Maar hoeveel procent van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum?
A. 5%
B. 12%
C. 20%
D. 32%

A. Minder dan 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Toch geeft de uitgerekende datum een goede indicatie. Hoe dichter bij de uitgerekende datum, hoe groter de kans dat je op die dag bevalt. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Bereken zelf je uitgerekende datum via onze tool.

luier verschonen baby

4. Hoeveel luiers verschoon je alleen al totdat je baby 3 maanden oud is?
A. 1034
B. 455
C. 735
D. 985

C. Gemiddeld heb je zo’n 735 luiers verschoond als je baby 3 maanden oud is. Geen wonder dat al die kersverse mama’s er zo snel handig in worden! Wacht maar tot je baby meer gaat bewegen, de luier verschonen wordt dan weer een geheel nieuwe uitdaging…

5. Tot wanneer kan je nog probleemloos in het vliegtuig stappen met je zwangere buik?
A. Tot 28 weken
B. Tot 32 weken
C. Tot 34 weken
D. Tot 36 weken

A. Over het algemeen kan je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Tussen de 28 en 36 (of 34 bij een meerling) weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen tijdens je zwangerschap. Naast deze richtlijnen is het zo dat de regels per luchtvaartmaatschappij verschillen. Ben je de 36 weken gepasseerd? Dan zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, aangezien ze geen bevalling in de lucht willen riskeren.

6. Wat kan je als je zwanger bent beter vermijden om te doen?
A. In bad gaan.
B. De kattenbak verschonen.
C. Veel sporten.
D. De hond uitlaten.

B. Het lijkt een onbenullig dingetje, de kattenbak verschonen. Kattenuitwerpselen kunnen echter een parasiet bevatten die toxoplasmose veroorzaakt. Laat iemand anders dus scheppen! Jij mag niet in contact komen met kattenpoep. Om dezelfde reden is het verstandig om werkhandschoenen aan te trekken als je in de tuin wilt werken. Lees meer over wat je niet mag tijdens je zwangerschap.

3 paar handen van een gezin houden samen een roze spaarvarken vast om de kosten van baby tot 12e jaar te illustreren

7. Natuurlijk weet je dat een baby extra kosten met zich meebrengt, maar weet je ook hoeveel? Wat kost een kindje ongeveer tot hij 12 jaar is?
A. Zo’n €20.000
B. Zo’n €50.000
C. Zo’n €80.000
D. Zo’n €110.000

B. Het CBS heeft berekend dat je kindje tot z’n 12e verjaardag ongeveer €50.000 kost. Een gezin besteedt gemiddeld 17% van het totaal besteedbaar inkomen aan hun eerste kind. Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind doorgaans lager. Zo wordt bij 2 kinderen 26% van het besteedbaar inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%.

Na zijn 12e verjaardag komen er andere kostenposten in het vooruitzicht, zoals een rijbewijs en een studie. Slim dus om al vroeg te beginnen met sparen voor je kleine wondertje.

8. Waar wordt naar gekeken tijdens de 20-wekenecho?
A. Naar het hart, de nieren, hersenen, maag, buikwand, wervelkolom, blaas, armen en benen, botten en schedel.
B. Met name naar de groei, lengte van armen en benen, hoofdomtrek en rompomvang.
C. Naar het geslacht.
D. Naar syndromen zoals trisomie 21 (Downsyndroom), trisomie 18 (Edwards syndroom) en trisomie 13 (Patau syndroom).

A. Tijdens de 20-wekenecho wordt onder andere gekeken naar het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van je baby. Afwijkingen die kunnen worden gezien zijn bijvoorbeeld een hartafwijking, open rug, open schedel en waterhoofd. Als jullie het geslacht willen weten, kan hier ook naar gekeken worden.

Naar het syndroom van Down, trisomie 13 en trisomie 18 wordt gescreend tijdens de combinatietest of NIPT. Een groeiecho kan verricht worden tussen de 22 en 40 weken. Dan wordt er gekeken naar het hoofdje, de beenlengte en de buikomvang. Hiermee kan je verloskundige bepalen of je kindje volgens verwachting groeit.

9. Wanneer moet je beginnen met het slikken van foliumzuur?
A. Zodra je weet dat je zwanger bent.
B. Vanaf week 6 van je zwangerschap.
C. Vanaf week 8 van je zwangerschap.
D. Zodra je stopt met anticonceptie.

D. Je kan het beste beginnen met extra foliumzuur innemen ongeveer een maand voordat je probeert zwanger te raken. Voor veel vrouwen is dit het moment dat zij stoppen met hun anticonceptie(pil). Je lichaam heeft deze tijd nodig om een goede voorraad op te bouwen. Ook heeft je baby het foliumzuur al nodig nog voordat jij weet dat je zwanger bent.

Plateau van kazen waarvan je sommige mag eten als je zwanger bent en andere niet

10. Welke voedingsmiddelen kan je beter laten staan als je zwanger bent?
A. Geitenkaas, parmezaanse kaas, gekookte ham, tonijn uit blik.
B. Feta, gebakken garnalen, gekookte mosselen, yoghurt.
C. Oude kaas, avocado, grillworst, karnemelk.
D. Blauwe kaas, chorizo, leverworst, zwaardvis.

D. Je kan in Nederland alle kaassoorten eten zolang er geen ‘au lait cru’ op de verpakking staat. Kazen waar dit wel op staat, zijn rauwmelkse kazen en die kunnen de Listeria bacterie bevatten. Kazen als geitenkaas, parmezaanse kaas en oude kaas worden gemaakt van verhitte melk en zijn veilig om te eten.

Leverworst bevalt veel vitamine A, wat de kans op aangeboren afwijkingen verhoogt. Chorizo is gemaakt van gedroogd worst en is dus niet verhit. Dit kan de ziekteverwekker Toxoplasma Gondii bevatten. Lees meer over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap.

11. Er bestaan veel bakerpraatjes over het opwekken van de bevalling. Welke van de onderstaande tips om je bevalling op te wekken is wetenschappelijk bewezen?
A. Een ananas eten.
B. Een pittige maaltijd nuttigen.
C. Seks hebben met je partner.
D. Een voetreflexmassage.

C. Hoewel het je natuurlijk vrijstaat om de andere opties ook te proberen, is seks de enige methode die bewezen effectief kan zijn. Een orgasme laat de baarmoeder namelijk samentrekken. Aangezien een wee het samentrekken van de baarmoeder is, kan dit dus stimulerend werken voor het op gang brengen van de bevalling. Daarnaast bevat sperma een hormoon, prostaglandine, dat de baarmoedermond soepel en zacht maakt.

Het is uiteraard geen garantie, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit helpt wanneer jouw lichaam en je kindje klaar zijn voor de bevalling. Je kan niet te vroeg bevallen door het vrijen. Uitproberen kan dus geen kwaad, als je zin hebt tenminste. Let wel op: seks als je vliezen zijn gebroken mag niet vanwege infectiegevaar.

12. Als je zwanger bent, leer je er heel wat nieuwe woorden bij. Wat is bijvoorbeeld colostrum?
A. Een ander woord voor verlostang, een instrument wat de gynaecoloog kan gebruiken als de bevalling niet vordert.
B. De medische term voor het inknippen tijdens de bevalling (de ‘knip’).
C. De eerste moedermelk, die je baby de eerste dagen na de geboorte zal krijgen.
D. Het navelstrengstompje, wat na het doorknippen van de navelstreng aan je baby’s naveltje blijft hangen de eerste dagen na de geboorte.

C. Colostrum is de speciale melk die je baby de eerste dagen na de geboorte zal krijgen. Het is een dikke, gelige vloeistof die vol antistoffen zit. Hierdoor helpt het je baby’s immuunsysteem. De productie begint rond de 3e maand van je zwangerschap. Vanaf dat moment kan er wat colostrum uit je tepels lekken, maar dit komt vaker voor tegen het einde van je zwangerschap.

Zwangere vrouw leest ontspannen een boek tijdens haar zwangerschapsverlof

13. Wanneer je uitgerekende datum dichterbij komt en je werkt nog, mag je op zwangerschapsverlof. Hoelang duurt deze periode?
A. 12 weken
B. 14 weken
C. 16 weken
D. 20 weken

C. Je hebt recht op minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Wanneer je zwangerschapsverlof precies ingaat, bepaal je in overleg met je werkgever. Je kan tussen 4 en 6 weken voor de uitgerekende datum stoppen met werken. Vanaf 4 weken voor de bevalling tot 6 weken erna, mag je wettelijk gezien niet werken.

Na je bevalling krijg je minstens 10 weken verlof. Ook als je 6 weken voor de uitgerekende datum gestopt bent en je baby vervolgens 2 weken te laat geboren wordt. Je krijgt dan 2 weken ‘extra’ verlof, in totaal heb je dan 18 weken verlof. Ben je 4 weken voor de uitgerekende datum gestopt, dan heb je nog recht op 12 weken.

14. Je weet waarschijnlijk wel dat je beter geen alcohol kan drinken tijdens je zwangerschap, maar hoe goed moet je nu precies opletten? Welke van de volgende stellingen is waar?
A. Af en toe een glaasje kan geen kwaad, maar je moet niet meer dan 1 glas per keer drinken.
B. Regelmatig een glaasje drinken geeft risico’s, maar slechts een enkele keer een avondje drinken is nog veilig.
C. Het gevaar van alcohol tijdens de zwangerschap wordt overschat, het is niet gevaarlijk.
D. Helemaal niet drinken is het enige wat veilig is voor je kindje.

D. Niet drinken is de enige manier om jouw baby te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol, zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Huidig onderzoek wijst uit dat zelfs één avondje drinken blijvende schade kan veroorzaken. Geen enkele hoeveelheid alcohol is bewezen veilig te zijn. Er zijn afwijkingen geconstateerd bij baby’s van moeders die minder dan 1 glas per week gedronken hebben tijdens de zwangerschap. Neem dus geen risico met de gezondheid van je baby en drink geen druppel alcohol.

15. Welke vitamines heeft je baby na de geboorte extra nodig in de vorm van suppletie?
A. Vitamine B en C
B. Vitamine D en K
C. Vitamine C en D
D. Vitamine A en D

B. Naast zijn voeding heeft je baby extra vitamine D en K nodig om zijn groei te ondersteunen. Vitamine D ondersteunt, naast een goede groei, de ontwikkeling van de botten, een goede spierfunctie en weerstand en de opbouw van sterke tanden. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en speelt mogelijk ook een rol bij de aanmaak van sterke botten.

Als je baby flesvoeding krijgt en meer dan 500 ml flesvoeding per dag drinkt, kan je stoppen met de vitamine K. Er zit namelijk al extra vitamine K in flesvoeding, waardoor hij met deze hoeveelheid al voldoende binnenkrijgt.

Close-up van schattige slapende baby

16. Hoeveel slaapt je pasgeboren baby de eerste maanden gemiddeld per dag?
A. 8 tot 10 uur
B. 12 tot 15 uur
C. 16 tot 17 uur
D. 20 tot 21 uur

C. De eerste 3 maanden slaapt je baby 16 tot 17 uur per dag. Het slaapritme van je kleine is heel anders dan dat van jou. De eerste 6 weken slaapt hij niet veel langer dan 3 uur achter elkaar. Ook ’s nachts wordt hij om de paar uur wakker. Er is voor hem dus nog geen verschil tussen dag en nacht. Hij maakt zo’n 6 slaapjes van een paar uur per dag. Wist je dat je kleine slaapkoppie er al ongeveer 476 slaapuren op heeft zitten als hij 1 maand oud is?

17. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van de welbekende mood swings. Wat is de oorzaak hiervan?
A. Hormonale veranderingen, met name de stijging van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat je emotionele toestand constant verandert.
B. Tijdens de zwangerschap heb je regelmatig een tekort aan het stofje dat een vrolijk en fijn gevoel geeft, endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd.
C. Het ligt niet aan jou, je partner heeft gewoon te weinig geduld de laatste tijd.
D. Doordat er meer bloed naar het groeiende kindje in je buik gaat, krijgt het deel van je hersenen dat je emoties onder controle houdt, soms te weinig bloed.

A. De veranderingen in jouw hormonen zijn verantwoordelijk voor je stemmingswisselingen. Vooral de hormonen progesteron en oestrogeen, die in het begin van je zwangerschap flink stijgen, zorgen hiervoor. De ergste mood swings heb je meestal tussen de 6e en 10e week van je zwangerschap. Daarna past je lichaam zich steeds beter aan de hormonen aan.

Niet iedereen krijgt last van stemmingswisselingen, maar een grote groep van de zwangere vrouwen worstelt wel met haar emoties. Heb je C geantwoord? Dan weet je dat jij waarschijnlijk tot die groep behoort.

18. Bij de meeste vrouwen begint de bevalling met weeën. Wanneer moet je bij een eerste bevalling de verloskundige bellen als je weeën beginnen?
A. Wanneer jij denkt dat de bevalling is begonnen.
B. Als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de 5 minuten.
C. Zodra je elke 2 tot 3 minuten een wee hebt, die 1 tot 2 minuten duurt.
D. Als je een paar uur lang elke 4 tot 5 minuten een wee hebt, die zo’n 60 tot 90 seconden duurt.

A. Oké, een beetje een instinkertje. Voorheen was het gebruikelijk dat je belde zodra je een uur tot 2 uur om de 5 minuten weeën hebt. Het huidige advies van de Koninklijke Nederlandse Verenging voor Verloskunde (KNOV) is dat je mag bellen wanneer jij denkt dat de bevalling is begonnen. Je hoeft dus niet meer ingewikkeld te doen met minuten tellen. De verloskundige kan na je telefoontje naar je toekomen en het verloop van de bevalling bespreken.

Toch zullen er nog veel verloskundigen zijn die wel een ‘minuten’ belinstructie hanteren. Praktijken kunnen dit zelf bepalen. Bespreek van tevoren met je verloskundige hoe jullie het samen aanpakken.

Zwangere vrouw met gezonde gewichtstoename tijdens zwangerschap

19. Als je zwanger bent, komen er heel wat kilo’s aan, maar hoeveel precies? Wat is een gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap?
A. Tussen de 5 en 9 kg
B. Tussen de 8 en 10 kg
C. Tussen de 11 en 16 kg
D. Tussen de 15 en 20 kg

C. Je ideale gewichtstoename is afhankelijk van je gewicht voor je zwangerschap. Als je voor je zwangerschap een laag gewicht had is het gezond wat extra aan te komen. Als je wat zwaarder was, is het juist gezond om niet te veel aan te komen. Bij een normale BMI en een eenlingzwangerschap is een gewichtstoename tussen de 11,5 en 16 kg gezond.

Heb je onder- of overgewicht of verwacht je een tweeling? Dan gelden andere streefwaarden. Wil je jouw BMI en verwachte gewichtstoename berekenen? Kijk dan in onze tool.

20. Wat is de ideale ligging voor je baby om geboren te worden?
A. De voorhoofdsligging
B. De achterhoofdsligging
C. De aangezichtsligging
D. De stuitligging

B. De ideale ligging voor je baby bij de geboorte is met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd in de richting van jouw buik. De achterhoofdsligging is de meest natuurlijke ligging voor de geboorte. Het hoofdje kan zich in deze houding tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van je bekken. Hierdoor gaat de smalste doorsnede van je baby’s hoofd door het bekken. Verreweg de meeste baby’s liggen in deze houding voor de geboorte.

En, hoe heb je de test doorstaan? Nog veel fout? Geen zorgen, je hebt nog tijd genoeg om je in te lezen. Wij helpen je graag verder. Neem eens een kijkje in onze zwangerrubriek of neus eens rond in de artikelen van de rubrieken geboorte of baby.