2 maanden zwanger

Vader op komst: de verloskundige en ondersteunen

Ontwikkeling baby bij 2 maanden zwangerschap

In deze tweede maand van de zwangerschap hoef jij nog niet zoveel te doen. Het belangrijkste is dat je een beetje aan de nieuwe situatie went en dat je het nieuws nog even voor je houdt. Zorg deze maand vooral goed voor je zwangere vrouw.

Je baby is zo groot als een..

3 mm < 1 gram
  • zo groot als een magnetisch balletje
  • zo zwaar als een elastiekje
  • heeft armen en benen

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 8 juli
  • 35 tot 69 dagen zwanger
  • in haar tweede maand
  • in het eerste trimester

Jij in maand 2 van de zwangerschap

Het is alweer de tweede maand van de zwangerschap. De eerste drie maanden worden ook wel het eerste trimester genoemd. Dit trimester is doorgaans behoorlijk zwaar voor je geliefde. Met name moeheid kan haar parten spelen. Over het algemeen heeft je vrouw minder behoefte aan seks. Accepteer dat. Wat je deze maand vooral moet doen is er voor haar zijn. Neem haar taken uit handen en zorg ervoor dat ze rust kan nemen.

Er staat het een en ander op het programma deze maand. Je partner heeft de eerste afspraak met de verloskundige en het is belangrijk dat je daar bij bent. Bij de verloskundige krijg je behoorlijk wat informatie over wat je kan verwachten. Er wordt ook gekeken naar jullie als de kersverse ouders-in-wording. Welke erfelijke ziekten zijn er in beide families? Hebben jullie zelf ergens last van? Verder zal de verloskundige de bloeddruk meten en kijken of ze het hart van de baby al kan laten horen (wat in sommige gevallen kan).

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Zij in maand 2 van de zwangerschap

vrouw en man tijdens tweede maand van de zwangerschap

Aan het lichaam van je geliefde is weinig te zien. Er groeit wel degelijk wat daarbinnen, maar aan de buitenkant is ze nog helemaal de oude. Naast de kwalen uit maand 1 moet ze om de haverklap plassen en steken stemmingswisselingen de kop op. Bekijk de tips om daarmee om te gaan. Daarnaast kan ze ineens een sterker reukvermogen hebben. Ook is de kans groot dat ze smacht naar specifieke producten. Dat kan van alles zijn: van pasta Bolognese tot mosselen.

Wat vaak al in dit stadium begint, is een vorm van nesteldrang. Er is een kind onderweg, hoe pril ook, dus er moeten dingen gebeuren. Sta er niet van te kijken als je vrouw opeens verlangt dat je de plintjes eindelijk eens vastzet. Of dat er al kleren voor de baby worden gekocht. Of muren moeten worden geverfd.

Cover van Vader op Komst boek

Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

Je baby in maand 2 van de zwangerschap

In de tweede maand groeit het embryo van de grootte van een maanzaadje naar de grootte van een blauwe bes of zelfs een framboos (tussen 10 mm en 15 mm). In deze weken staat de ontwikkeling van je aanstaande baby niet stil. Vitale organen worden gemaakt, de hersenen groeien, ogen en oren ontwikkelen zich en hij krijgt een tijdelijke staart, die in maand 3 weer verdwijnt.

Aan het eind van deze maand heeft het embryo zelfs al (korte) armen en benen. De tenen en vingers zitten als een soort zwemvliezen aan elkaar. De basis voor het hart en de bloedsomloop wordt gelegd en begint al gauw te functioneren. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen snel worden rondgepompt, wat je baby in staat stelt om hard te groeien.

To do bij 2 maanden zwanger

de zwangerschapsbubbel in maand 2 van de zwangerschap

Maand 2 staat in het teken van ondersteuning bieden aan je zwangere vrouw. Daarbij kan je oog hebben voor de volgende zaken.

Alcoholvrij inslaan

Houden jij en je geliefde van een glaasje? Het kan geen kwaad wat alcoholvrije bieren en wijnen in te slaan. Daarmee kan je de schijn van een mogelijke zwangerschap wel een paar weken ophouden.

Ondersteun je vrouw

Dit is een zware maand voor je vrouw. Vat boze buien en beledigingen niet persoonlijk op en maak er vooral geen ruzie om. Accepteer dat er van alles in haar lichaam gebeurt en dat dit impact heeft op haar. Wees lief!

Plan de termijnecho

Deze wordt bij de eerste afspraak met de verloskundige gepland tussen week 8 en week 12. Bij de termijnecho wordt de officiële uitgerekende datum vastgesteld. Zorg dat je daarbij bent, het is je eerste kennismaking met je kind.

Info-avond bezoeken/inlezen

Je bent natuurlijk bloednieuwsgierig wat je allemaal te wachten staat. Gebruik deze maand om je te verdiepen in het ouderschap en je in te lezen. Dat kan door middel van de talloze boeken die er zijn geschreven voor aanstaande ouders, zoals Vader op komst, maar ook door algemene informatieavonden te bezoeken. Kijk vooral samen waar jullie behoefte aan hebben.

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

3 maanden zwanger

Vader op komst: onderzoeken en een foetus

Naar 3 maanden zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app