7 maanden zwanger
Vader op komst: derde trimester en groeispurt brein
Welkom in het laatste trimester! Je geliefde heeft met 7 maanden zwangerschap een flinke buik en de foetus is in principe af, dus vanaf nu draait het om groeien en uitrijpen. Voor jullie betekent het nog maar een paar maanden wachten.
Je baby is zo groot als een..
- zo groot als een fitnessbal
- zo zwaar als een dikke wollen trui
- kan knipperen met zijn ogen
Je vrouw is nu..
- 196 tot 223 dagen zwanger
- in haar zevende maand
- in het derde trimester
Jij in maand 7 van de zwangerschap
Maand 7 luidt het laatste trimester in. Hoewel je ervan uitgaat dat je kind nog even op zich laat wachten, bestaat er een kleine kans dat hij al geboren wordt. Zo’n 2% van de kinderen wordt namelijk geboren vóór een zwangerschapsduur van 32 weken. Het is echter beter als hij nog een tijdje in de veilige baarmoeder blijft. Hoe je het ook wendt of keert: dit is de maand dat je kan beginnen met aftellen.
Terwijl de uitgerekende datum steeds meer in zicht komt, blijken er nog tal van klussen in en om het huis te zijn die gedaan moeten worden. Die komen veelal op jou neer. Niet omdat jullie er per se stereotiepe man/vrouw-patronen op nahouden, maar omdat de buik van je geliefde steeds meer in de weg zit. Maak dus to-do-lijstjes van dingen die nog gedaan kunnen worden voordat de baby er is. Heb je alles in huis? Is het kraampakket geregeld? Hebben jullie nagedacht waar de bevalling plaatsvindt? Nu is er nog voldoende tijd.
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Zij in maand 7 van de zwangerschap
Voor je vrouw is er ‘goed’ en ‘slecht’ nieuws. Het goede nieuws: het duurt nu allemaal niet meer zo lang. Nu iedereen ziet dat ze zwanger is, wordt er automatisch meer voor haar gezorgd en rekening met haar gehouden. Het slechte nieuws: de buik begint hinderlijk te worden en het derde trimester brengt vaak nieuwe fysieke klachten met zich mee. Waar het tweede trimester ‘comfortabel’ was, wordt het in het laatste trimester met de maand zwaarder.
Door de groeiende baby en baarmoeder, krijgen de buikorganen steeds minder ruimte. Er komt meer druk op de maag wat brandend maagzuur tot gevolg kan hebben. De darmen raken verdrukt, wat obstipatie in de hand werkt. En natuurlijk is ook de blaas weer de dupe.
Lichtpuntje is dat je geliefde de baby nu zeer regelmatig voelt bewegen. Sterker nog, vanaf deze maand móet ze de baby elke dag voelen bewegen. Als ze merkt dat de baby minder of niet beweegt, is het belangrijk de verloskundige te bellen. Dat kan jij ook doen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.
Plan je geboorteverlof met de verlofplanner
Het geboorteverlof voor partners is op 1 juli 2020 uitgebreid. Bekijk de planner om te zien hoe jij je extra verlof handig kan inzetten.
Je baby in maand 7 van de zwangerschap
Maand 7 is een belangrijke maand voor de foetus, die meer en meer een baby is. Allereerst maakt hij een mentale groeispurt door. De foetus wordt steeds slimmer, want miljarden hersencellen ontwikkelen zich en de hersendelen worden verder gespecialiseerd. Verder krijgen de zenuwen een extra laagje met het stofje myeline, waardoor ze boodschappen sneller kunnen doorgeven.
Ook fysiek ontwikkelt de foetus zich verder. De longen worden rijper en kunnen binnenkort buiten de baarmoeder werken. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, al hoest of hikt de foetus regelmatig. Dit is niet erg, het vormt juist een goede training voor zijn longen.
Gedurende de maand wordt de ruimte voor je baby kleiner. Aan het eind van de maand heeft hij de grootte van een kokosnoot. Je baby wordt niet alleen groter, maar ook sterker. Hij heeft nu de kracht om een volwassen vinger vast te pakken.
To do bij 7 maanden zwanger
De bevalling komt langzaam in zicht. Tijd om de laatste grote regeldingen af te vinken. Heb je aan de volgende zaken gedacht?
Babykamer afmaken
Een babykamer is doorgaans niet in een dag klaar. Is deze nog niet af? Gebruik dan deze maand hiervoor. Een baby komt immers zelden op de afgesproken leverdatum.
Kraampakket regelen
Via de verzekeraar van je partner kan je een kraampakket bestellen. In sommige gevallen wordt dit vergoed. Het is essentieel dit in huis te hebben, omdat het alle noodzakelijkheden bevat die nodig zijn bij een bevalling (van gaasjes tot navelklemmen) en de kraamtijd.
Klossen regelen
Omdat de verloskundige en kraamverzorgende je geliefde thuis verzorgen tijdens en/of na de bevalling, dient je bed volgens de ARBO een bepaalde hoogte te hebben. Daarvoor zijn klossen uitgevonden. Handig om die deze maand al onder het bed te zetten. Je weet tenslotte nooit of de kleine eerder komt.
Spaarrekening openen
Gemiddeld kost een kind tot zijn achttiende 80.000 euro. Daar komt gemiddeld 30.000 euro bij als hij een vervolgopleiding gaat doen. Het kan dus geen kwaad om een voorraad spaargeld aan te leggen. Er zijn interessante spaar- en beleggingsmogelijkheden om wat geld voor de toekomst aan de kant te zetten.
Extra inkopen doen
Je geliefde heeft minder energie, maar kan deze maand nog goed meekomen. Een goed moment om samen nogmaals te checken of je alles hebt of nog inkopen moet doen.
Bevallingscursus
Er zijn tal van cursussen die je uitleggen hoe alles rondom een bevalling gaat. Deze worden soms door je verloskundige gegeven. Het kan geruststellend werken om zo’n cursus te volgen. Niet dat je alles onthoudt, maar dan weet je in ieder geval in globale lijnen wat je te wachten staat.
Bekijk ook eens de checklist ‘regelen in het derde trimester’ >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app