9 maanden zwanger

Vader op komst: wachten en finetunen

De ontwikkeling van je baby in maand 9 van de zwangerschap

De maand die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Maand 9 van de zwangerschap is de maand van de uitgerekende datum. Het kan nu elk moment gebeuren. Voor je vrouw wegen deze laatste loodjes extra zwaar.

Je baby is zo groot als een..

47,2 cm 2468 gram
  • zo groot als een kleine skippybal
  • zo zwaar als een angorakonijn
  • de foetushouding is zijn favoriete houding

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 30 november
  • 252 tot 280 dagen zwanger
  • in haar negende maand
  • in het derde trimester

Jij in maand 9 van de zwangerschap

De allerlaatste maand van de zwangerschap is aangebroken! Aan het eind van deze maand ben je vader. Je geliefde is deze maand met zwangerschapsverlof en jij hebt als het goed is constant je telefoon aanstaan. Het kan namelijk zomaar gebeuren. Je wil zo goed mogelijk voorbereid zijn, dus zorg ervoor dat je alles klaar hebt wat je klaar kan hebben. En dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt. Het belangrijkste advies voor jou in maand 9? Ga mee naar de verloskundige en laat je informeren over wat er komende weken staat te gebeuren en wanneer je precies de verloskundige belt.

De kans is aanzienlijk dat je vrouw aan het einde van de maand weeën krijgt of dat haar vliezen breken. Een veelgebruikte richtlijn is dat je de verloskundige belt als de weeën gedurende een uur elke 4 tot 5 minuten komen en anderhalve minuut duren. Tegenwoordig spreken veel verloskundigen echter af dat je belt wanneer je vrouw denkt dat de bevalling is begonnen. De verloskundige is dan vroeg op de hoogte en kan jullie vanaf het begin begeleiden. Ga er trouwens niet van uit dat dit allemaal gebeurt op de uitgerekende datum. Slechts 5% van de kinderen wordt op de uitgerekende datum geboren.

Zij in maand 9 van de zwangerschap

Samen wachten op de bevalling in maand 9 van de zwangerschap

Je vrouw worstelt in maand 9 steeds meer met haar buik. Als je dacht dat haar buik niet groter kon worden dan aan het eind van maand 8, heb je het mis. De laatste vier weken lijkt de buik van je geliefde nog te verdubbelen. Althans, zo voelt het voor haar. Ze waggelt door het huis, omdat de baby waarschijnlijk al is ingedaald in het kleine bekken. Kijk er daarnaast niet van op als er ineens melk uit de (vele malen grotere) borsten van je vrouw komt zetten. De melkklieren kunnen al behoorlijk produceren.

Je partner bezoekt iedere week de verloskundige, die scherp in de gaten houdt hoe de baby ligt en of hij goed indaalt. Ondertussen vindt het laatste restje nesteldrang plaats. De hormonen hebben controle over de situatie en alles moet af zijn voordat de baby er is. En dat zal ze dus ook van je vragen.

Er rest verder niets anders dan wachten. Vinden jullie het allebei tijd worden dat de baby komt? Er wordt weleens gezegd dat seks de boel kan versnellen. Bij een orgasme trekt de baarmoeder namelijk samen, wat weeën in gang kan zetten. Ook bevat sperma het hormoon prostaglandine, een natuurlijke weeënopwekker. De slagingskansen zijn echter laag en de hoeveelheid prostaglandine in sperma is heel klein. Mocht je vrouw er in haar hoogzwangere toestand nog zin in hebben, dan kunnen jullie een poging wagen.

Cover van Vader op Komst boek

Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

Je baby in maand 9 van de zwangerschap

Terwijl het lichaam van je vrouw zich voorbereidt op de komst van jullie baby, groeit die in maand 9 uit tot formaat watermeloen. De baby is in principe ‘af’: de organen functioneren, ledematen zijn flexibel en beweeglijk, nagels kunnen voorbij de vingertoppen zijn gegroeid, de huid is soepel en het haar kan al drie centimeter lang zijn.

Toch kan je baby het beste binnenblijven tot het eind van de maand. Hij heeft dan nog de tijd om lichaamsvetten aan te vullen en organen door te ontwikkelen. De longen kunnen verder uitrijpen, zodat je kind het ademen buiten de baarmoeder straks goed aankan. De bloedcirculatie en het immuunsysteem zijn zo goed als klaar voor de buitenwereld, maar kunnen de laatste weken prima gebruiken om de puntjes op de i te zetten.

Halverwege deze maand blijven de meeste baby’s met hun hoofd beneden liggen als ze daar naartoe zijn gedraaid. De laag huidsmeer (vernix) die je baby heeft, begint langzaam te verdwijnen. Sommige baby’s zitten nog helemaal onder de vernix caseosa als ze geboren worden, sommigen niet. In het laatste geval worden ze een beetje rimpelig van het vruchtwater. Dit trekt vanzelf bij.

To do bij 9 maanden zwanger

Rusteloos slapen in maand 9 van de zwangerschap

Als het goed is, hoef je deze maand niet veel meer te doen dan wachten. Toch zijn er in maand 9 een aantal dingen handig om te doen in afwachting van de grote entree van je kind.

Borstvoedingsavond bezoeken

Wil je geliefde borstvoeding geven, bedenk dan dat dit niet zomaar gefikst is. Borstvoeding geven lijkt makkelijk, maar het is een proces waar baby en moeder aan moeten wennen. Het is handig om van tevoren goed geïnformeerd te zijn.

Uitrusten

Dat je geliefde rust moet nemen is logisch, maar probeer zelf deze maand ook wat gas terug te nemen. Je gaat een hectische, emotionele en vermoeiende tijd tegemoet. Hoe relaxter je bent, hoe beter je dat aankan. Geniet dus nog even van de rust samen.

Vluchtkoffer klaarzetten

Zorg dat je alles wat je nodig hebt als je (onverhoopt) naar het ziekenhuis gaat klaar hebt staan. Pak in de vluchttas spullen voor de baby, je geliefde én jezelf in. Installeer ook alvast het autostoeltje in de auto.

Laatste inkopen

Doe een laatste check. Heb je echt alles wat je nodig hebt? Je kan beter nu nog even wat winkels afgaan dan dat je dit moet doen wanneer je kind er eenmaal is.

Testrit naar het ziekenhuis

Wil je geliefde in het ziekenhuis bevallen? Het kan geen kwaad er van tevoren een keer heen te rijden, zodat je de weg kent. Sla het adres ook alvast op in je navigatiesysteem.

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .

De Bevalling

Alles wat je moet weten

Naar de bevalling