Zwangere buik foto

Tijdens je zwangerschap groeit je buik flink. Vanaf wanneer begin je een buikje te zien? En waardoor kom je eigenlijk aan tijdens je zwangerschap? Bekijk foto's van een zwangere buik en vergelijk ze met die van jou.

Door de groei van je kindje neemt de omvang van je buik tijdens je zwangerschap flink toe. Maar niet alleen je baby zorgt voor een dikkere buik, ook het vruchtwater en meer vetopslag zorgen ervoor dat je al snel je normale kleding niet meer past. Tijd voor zwangerschapskleding!

Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Leefstijlcoach

Dit artikel is geschreven in samenwerking met en goedgekeurd door gewichtsconsulent, maatschappelijk werker en leefstijlcoach Marjoleine Klapwijk.

#31 Hoeveel mag ik aankomen?

De 50 tips van Nestlé

Wist je dat je in het eerste trimester in totaal zo’n 0,5 kg tot 2 kg aankomt, en daarna wel 0,4 kg per week? Weten wat voor jou een gezonde gewichtstoename is tijdens je zwangerschap?

Foto’s van een zwangere buik

Vergelijk jouw buik met die van andere bezoekers. Beweeg je muis hieronder over jouw zwangerschapsweek en bekijk de groeiende buik.

Stuur ook je foto(‘s) naar info@24Baby.nl, dan plaatsen wij ze misschien online!

Filmpje van een zwangere buik

Dat je buik in omvang toeneemt tijdens je zwangerschap wist je waarschijnlijk wel. Toch kan je soms even schrikken als je ziet hoe groot je buik kan worden in de laatste weken van je zwangerschap. Hieronder zie je een filmpje waar dat goed op te zien is.

Filmpje groei zwangere buik

Wanneer ga je een buikje zien?

Wanneer je buik in omvang toeneemt, verschilt per persoon. Bij de één neemt de buikomvang tijdens de zwangerschap eerder toe dan bij de ander. Als je voor je zwangerschap wat dunner was, valt je zwangere buik mogelijk eerder op dan bij een ander.

Zelf kan je waarschijnlijk vanaf week 11 verschil gaan merken. De kans bestaat dat je dan je normale broeken al niet meer past. Wanneer je wijde kleding draagt, kan je de zwangerschap nog even verborgen houden voor de buitenwereld, maar vanaf week 18 wordt dat voor de meeste zwangere vrouwen moeilijk. Je komt op dat moment een halve kilo per week aan!

Hoeveel mag je aankomen?

Samen met onze deskundige Marjoleine Klapwijk zochten we uit hoeveel je mag aankomen tijdens je zwangerschap en hoe je gezond kan afvallen tijdens de zwangerschap. Een tipje van de sluier: je mag normaal gesproken zo’n 12 kg aankomen.

Wat zijn de oorzaken van je dikkere buik tijdens je zwangerschap?

Je buikomvang neemt tijdens je zwangerschap toe door de groei van je:

Meer bloed om stoffen met de placenta uit te wisselen, het opslaan van vocht en een vergroting van de borsten en borstklieren zorgen voor nog eens een toename in gewicht van zo’n 4,5 kg.

Groei buik kan striae veroorzaken

Striae of zwangerschapsstriemen worden veroorzaakt doordat je huid de groei van je buik (of borsten) niet meer kan bijhouden. Door beschadigingen aan de opperhuid ontstaan paarsrode strepen die na de zwangerschap wit kleuren. De striae worden dan ook kleiner, maar ze gaan helaas niet meer weg. Ook zijn ze niet te voorkomen, zelfs niet met het smeren van zalfjes.