vrolijk jong stel wil zwanger worden

De kans om zwanger te worden verschilt per stel. Zowel de man als de vrouw kan deze kans beïnvloeden. Maar ook als jullie beiden helemaal gezond zijn, kan je gewoon pech hebben en moet je soms lang wachten. Aan de andere kant kan het ook juist heel snel gaan! Reden genoeg om aandacht te besteden aan de vraag: wat is de kans om zwanger te worden?

De gemiddelde kans op een zwangerschap

De kans om zwanger te worden kan enorm variëren. Voor een gezond, jong stel zal dit gemiddeld rond de 15% tot 20% per menstruatiecyclus liggen. De kans op zwangerschap is dan:

Als je binnen een jaar niet zwanger bent kan je bij de huisarts langsgaan voor een eerste onderzoek. Dit betekent niet dat er iets aan de hand is, ook bij gezonde stellen lukt het immers 1 op de 10 keer niet binnen een jaar. Je huisarts kan op dat moment aangeven of er problemen zijn of dat jullie het beter nog een tijdje kunnen blijven proberen voor je een specialist inschakelt.

Verminderde kans om zwanger te worden

Om zwanger te worden moet een eicel bevrucht worden door een zaadcel. Hiervoor is goed zaad, een eisprong en een gezonde eicel nodig, waarna de innesteling kan plaatsvinden. Die twee cellen moeten op het juiste moment samenkomen. Hier kan bij de man, bij de vrouw of in de samenwerking van beiden iets misgaan. Dit kan resulteren in een verminderde kans om zwanger te worden.


In samenwerking met Ferring

Wil je de kans om zwanger te worden vergroten?

Er zijn veel verschillende dingen die invloed hebben op de kans om zwanger te worden. Denk bijvoorbeeld aan je levensstijl. Met de MijnFertiCoach en je arts kan je samen kijken wat jou verder kan helpen.

Meer informatie

Vruchtbaarheid van de man

Voor een bevruchting zijn gezonde, goed bewegende zaadcellen nodig. Er zijn een aantal manieren waarop de man de kwaliteit van zijn zaad kan verbeteren. Geen alcohol drinken, niet roken en een gezond gewicht zijn enkele voorbeelden. Andere factoren lees je onder vruchtbaarheid man. Wanneer jullie de huisarts om hulp vragen zal hij je man vragen om zijn zaad te laten testen.

Vruchtbaarheid van de vrouw

De kans om zwanger te worden neemt af wanneer een vrouw ouder wordt. Toch heeft een vrouw van 35 jaar nog altijd meer dan 50% kans om binnen een half jaar zwanger te worden. Boven de 35 jaar neemt deze kans wel steeds sneller af. Aan de hand van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het sperma, zal de huisarts beslissen of hij jullie doorverwijst naar een gynaecoloog.

Daarnaast is er voor een bevruchting een eisprong nodig. Wanneer de menstruatiecyclus langer dan 35 dagen duurt is het onzeker of er wel een eisprong plaatsvindt. Bij het geheel uitblijven van de menstruatie vindt er geen eisprong plaats. Je kan zelf je eisprong testen of je huisarts om hulp vragen.

De kans om zwanger te worden

De kans op een zwangerschap neemt toe wanneer jullie vaker vrijen. Natuurlijk kan je vrijen wanneer je wilt, maar je meest vruchtbare dagen zijn tussen 3 dagen voor de ovulatie tot de dag van de ovulatie. Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer jouw vruchtbaarste dagen zijn. In onze ovulatietool bereken je jouw moment van je ovulatie.