vrolijk jong stel wil grotere kans op zwangerschap

De kans op een zwangerschap verschilt per stel. De vruchtbaarheid van de man en van de vrouw heeft hier invloed op. Ook als jullie allebei gezond zijn, kan je pech hebben en moet je soms lang wachten. Aan de andere kant kan het ook juist snel gaan. Wat is de kans om zwanger te worden?

De gemiddelde kans op een zwangerschap

De kans op een zwangerschap is per koppel verschillend. Een gezond, jong stel heeft per menstruatiecyclus gemiddeld 15 tot 20 procent kans om zwanger te worden. Wat per periode de kans op een zwangerschap is, zie je in de tabel hieronder.


Vergroot je kans op een natuurlijke zwangerschap

De FERTI·LILY Conceptie Cup is een hormoonvrij hulpmiddel. Het zorgt ervoor dat meer zaadcellen bij de baarmoedermond komen. Dit vergroot de kans op bevruchting van een eicel. Klinisch getest en gemaakte van medisch silicone. Gemakkelijk en veilig te gebruiken vanuit huis.

Ontdek nu

Wanneer kleinere kans op zwangerschap?

Om zwanger te worden, moet een eicel bevrucht worden door een zaadcel. Hiervoor is goed zaad, een eisprong, een gezonde eicel en een goede innesteling nodig. Hier kan bij de man, bij de vrouw of in de samenwerking van beiden iets misgaan. Dit kan zorgen voor een kleinere kans op een zwangerschap. Onder andere de volgende dingen kunnen de kans om zwanger te worden kleiner maken:

  • Leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.
  • Leefstijl. Rook je, drink je regelmatig alcohol of gebruik je drugs? Deze dingen kunnen de kans op een zwangerschap kleiner maken.
  • Gewicht. Wanneer je overgewicht hebt, is de kans om zwanger te worden wat kleiner. Ook ondergewicht kan ervoor zorgen dat je moeilijker zwanger wordt.
  • Moment van vrijen. Om de bevruchting te laten slagen, is het belangrijk dat je op het juiste moment in de menstruatiecyclus vrijt.

Vruchtbaarheid van de vrouw

Hoe ouder een vrouw is, hoe kleiner de kans op een zwangerschap wordt. Toch heeft een vrouw van 35 jaar nog altijd meer dan 50 procent kans om binnen een half jaar zwanger te worden. Boven de 35 jaar neemt deze kans wel steeds sneller af.

Ook wanneer je een lange cyclus hebt, kan je kans om zwanger te worden kleiner zijn. Voor een bevruchting is een eisprong nodig. Wanneer de menstruatiecyclus langer dan 35 dagen duurt, is het onzeker of er wel een eisprong plaatsvindt. Word je helemaal niet ongesteld? Dan bestaat er een kans dat je geen eisprong hebt. Je kan dit zelf testen met een ovulatietest of je huisarts om hulp vragen.

Vruchtbaarheid van de man

Voor een bevruchting zijn gezonde, goed bewegende zaadcellen nodig. Er zijn een aantal manieren waarop je als man de kwaliteit van je zaad kan verbeteren. Geen alcohol drinken, niet roken en het hebben van een gezond gewicht zijn hier voorbeelden van. Meer tips lees je in het artikel vruchtbaarheid man >>

Wanneer naar de huisarts?

Ben je na een jaar proberen niet zwanger? Dan kan je bij de huisarts langsgaan voor een eerste onderzoek. Dit betekent niet gelijk dat er iets aan de hand is. Ook bij gezonde stellen lukt het een op de tien keer niet binnen een jaar.

Je huisarts kan met behulp van een vraaggesprek en wat kleine onderzoeken kijken of er problemen zijn. Hij of zij zal de man bijvoorbeeld vragen om zijn zaad te laten testen. Door naar de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het sperma te kijken, beslist je huisarts of doorsturen naar een gynaecoloog nodig is. Ook kan je huisarts het advies geven om nog een tijdje te blijven proberen.

Kans op zwangerschap vergroten met ovulatietest

De kans op een zwangerschap groeit wanneer jullie vaker vrijen op de meest vruchtbare dagen van de vrouw. Deze dagen zijn vanaf drie dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. Je maakt de kans op een zwangerschap het grootst als je op de dagen rond je eisprong om de dag vrijt. Voor een goede kwaliteit van het zaad is het advies om 3 tot 5 per week klaar te komen. Tussen de zaadlozingen kan het beste minimaal 36 uur zitten.

Weet je niet wanneer jouw eisprong gebeurt? Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer jouw vruchtbaarste dagen zijn. Ook met onze ovulatietool kan je hier een inschatting van maken. Je berekent dan jouw vruchtbare dagen en het moment van je eisprong.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp