vrouw checkt ovulatietest

Met ovulatietest kan je zien wanneer je het meest vruchtbaar bent. Rond je ovulatie (eisprong) heb je de grootste kans om zwanger te worden. Bij een regelmatige cyclus is het mogelijk om je ovulatie te berekenen en zo je vruchtbare dagen te bepalen. Heb je een onregelmatige cyclus, dan is dit minder betrouwbaar. Een test biedt die zekerheid wel.

Je ovulatie: hoe zit het ook alweer?

De ovulatie of eisprong is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Gemiddeld vindt de eisprong 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. In de dagen rond je ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Sommige vrouwen voelen hun eisprong of merken dat ze ovuleren aan veranderd slijm uit de baarmoederhals, gevoelige borsten of een hogere lichaamstemperatuur. Om zeker te weten dat je in je vruchtbare periode zit, is een ovulatietest de meest betrouwbare methode.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest kan je LH-piek meten. Dit is een grote stijging van het luteïniserend hormoon in je lichaam, ongeveer twee dagen voor je eisprong. Test je positief? Dan zijn de twee meest vruchtbare dagen aangebroken. Als je zwanger wil worden, kan je het beste op (één van) deze dagen vrijen. Je zit dan in je vruchtbare periode en hebt dus de grootste kans om zwanger te worden.

Hoe doe ik de ovulatietest?

De uitvoering van de ovulatietest kan verschillen per merk. Over het algemeen houd je het teststaafje in je urinestraal. Je kan ook wat urine opvangen in een schone beker en het staafje daarin houden. Meestal kan je het resultaat binnen 3 minuten aflezen.

Bij een positieve test zie je meestal een een gekleurd streepje of plusje. Een digitale test kan ook het woord ‘positief’ laten zien. In de gebruiksaanwijzing staat meestal duidelijk aangegeven hoe je de test moet aflezen, dus kijk goed wat bij jouw test het geval is. Er bestaan ook testen die aangeven wanneer er iets fout is gegaan bij het meten, bijvoorbeeld als de test niet genoeg urine heeft kunnen opnemen om een betrouwbaar resultaat te geven.

Wanneer doe ik een ovulatietest?

Om te bepalen wanneer je het beste kan beginnen met testen, is het van belang om te weten hoeveel dagen je menstruatiecyclus duurt. Dit bepaal je door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag dat je menstrueert, tot de dag waarop je opnieuw ongesteld wordt. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen.

Je begint 17 dagen voor je je volgende menstruatie verwacht met testen. Doe vanaf dat moment dagelijks een ovulatietest tot hij positief is of tot je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen.

Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar en eerder te beginnen met testen. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist. Het nadeel is wel dat je veel testen nodig hebt als je cyclus toch langer uitvalt. Lees bij een onregelmatige cyclus goed de bijsluiter door.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Een ovulatietest is zeer betrouwbaar. Het gebruik van een test is de beste manier om met zekerheid te bepalen wanneer je vruchtbaar bent. De testen zijn minimaal 99% nauwkeurig in het waarnemen van de LH-piek. Test je positief, dan zit je met 99% zekerheid in je vruchtbare periode.

Andere manieren om je ovulatie te bepalen

Naast de ovulatietest zijn er nog andere, iets minder betrouwbare manieren om te helpen bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Deze methoden werken voor sommige vrouwen, maar zijn vooral geschikt als indicatie wanneer je een ovulatietest kan doen.

Ovulatie berekenen

Om je ovulatiedatum te vinden, kan je zelf een rekensommetje maken op basis van je menstruatiecyclus. Je kan ook met een berekentool je ovulatie berekenen. Dit werkt het beste als je menstruatiecyclus altijd even lang is.

Het bijhouden van je menstruatiecyclus kan op verschillende manieren. Je kan ouderwets kruisjes in je agenda zetten of gebruikmaken van één van de vele apps waar je allerlei details over je menstruatie in kan registreren. Vaak vertellen die apps je automatisch hoeveel dagen je menstruatiecyclus duurt. Je kan dan ongeveer inschatten wanneer je ovulatie plaats moet vinden. Let wel op: deze apps zijn doorgaans niet volledig betrouwbaar. Daarnaast deel je veel privacygevoelige informatie. Bekijk de voorwaarden van de app dus goed.

Je temperatuur meten

Na de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Je kan dit zelf bijhouden door vanaf je eerste menstruatiedag elke ochtend bij het wakker worden je temperatuur te meten. Als je ziet dat je temperatuur omhoog gaat, kan dat betekenen dat je vruchtbare periode is begonnen.

Je temperatuur bijhouden kan helpen om je vruchtbare periode te vinden, maar is niet erg betrouwbaar. Er zijn veel factoren die je lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden. Bovendien zijn niet alle thermometers even nauwkeurig en moet je elke ochtend op exact hetzelfde tijdstip meten om een enigszins betrouwbaar beeld op te bouwen.

Je kan deze methode dus het beste als aanvulling op andere, meer nauwkeurige manieren gebruiken. Je kan bijvoorbeeld temperaturen om in te schatten wanneer je een ovulatietest kan doen.

Je ovulatie voelen

Sommige vrouwen hebben last van ovulatiepijn. Dit is een scherpe pijn die lijkt op menstruatiekramp. Meestal zit de pijn links of rechtsonder in de buik. Bij de meeste vrouwen treedt deze kramp zo’n 1 à 2 dagen voor de eisprong op. Dit kan dus een indicatie zijn. Er kunnen echter meer oorzaken voor buikpijn zijn, dus ook deze methode is niet altijd betrouwbaar.

Je afscheiding bekijken

Veel vrouwen merken dat het slijm uit hun baarmoeder verandert rond hun vruchtbare periode. Dit kan je zien als je naar het toilet bent geweest of soms aan sporen in je ondergoed. Is je afscheiding doorzichtig, kleverig en rekbaar? Dan kan dat een teken zijn dat je vruchtbare periode is begonnen.

Waar kan ik een ovulatietest kopen?

Ovulatietesten zijn onder meer te koop bij sommige supermarkten, de drogisterij en de apotheek. Ook online zijn ze te vinden, zoals bij bol.com.

De kosten lopen uiteen per merk en zijn afhankelijk van het aantal testen dat in de verpakking zit. Per test betaal je gemiddeld rond de 2 euro. Vaak geven merken zelf aan hoeveel maanden je vooruit kan met het aantal testen in de verpakking.

Tips bij het gebruik van een ovulatietest

Er zijn een aantal manieren waarop je de betrouwbaarheid van de ovulatietest hoog houdt. De volgende tips kunnen helpen als je van plan bent een test te doen:

  • Controleer de houdbaarheidsdatum. De meeste ovulatietesten zijn tussen de één en twee jaar houdbaar. Let op dat je geen verlopen test gebruikt, dan kan de uitslag minder betrouwbaar zijn.
  • Test twee keer per dag. Sommige vrouwen hebben een korte LH-piek, die met één keer per dag testen gemist kan worden. Merk je dat het bij jou lastig is om de LH-piek te vinden? Dan kan het helpen om twee keer per dag te testen.
  • Houd de test in de verpakking tot je hem gebruikt. Als je de verpakking eerder openmaakt, kan er vocht uit de buitenlucht bij de teststof komen. Dit beïnvloedt mogelijk je resultaat.
  • Laat je plezier in seks niet bederven. Het is handig om te weten wanneer je ovuleert, maar dit kan ook druk zetten op het vrijen. Probeer te ontspannen en geniet van de intimiteit.
  • Vergelijk prijzen. Ovulatietesten van hetzelfde merk kunnen voor verschillende prijzen worden aangeboden. Je kan flink besparen door ze (online) te vergelijken en de goedkopere aanbieder te kiezen.