Dankzij een spermadonor is onze kinderwens in vervulling gegaan
Maartje en Dianta zijn de trotse ouders van dochters Reva en Novi. Dankzij een spermadonor uit Denemarken mocht hun kinderwens in vervulling gaan. Maar hoe zag hun weg naar het ouderschap eruit? En hoe hebben ze het proces van donorzaad uit Denemarken bestellen, ervaren? Dit is hun verhaal.
De rollen verdelen
Maartje: “We waren nog niet zo lang samen toen ik eigenlijk al direct zei dat ik een kinderwens had. Na 10 jaar samen te zijn geweest met een man en een niet zo’n goede relatie te hebben gehad met een vrouw, was ik inmiddels bijna 30. Ik leerde Dianta kennen en wist meteen dat zij de vrouw was waarmee ik oud wilde worden. Gelukkig had zij ook een kinderwens.”
“We hadden alleen één belemmering: Dianta had niets met het zwanger zijn, en ik heb PCOS. Hoe graag ik dus ook zwanger wilde worden, mijn kansen waren door mijn verminderde vruchtbaarheid behoorlijk klein.
Donorzaad zonder wachttijden?
Ook geïnteresseerd in de optie om donorzaad uit Denemarken te bestellen? Het is net zo kwalitatief en veilig, maar dan zonder wachttijden. Én je mag zelf de donor kiezen uit 's werelds grootste spermadonor database met een breed scala aan profielen.
Een donor vinden
Dianta: “Toen kwam de vraag, hoe gaan we het doen? Via een ziekenhuis of een privékliniek? Omdat Maartje verminderd vruchtbaar is, wilden we naar een ziekenhuis in de buurt, waar zij eventueel ook andere behandelingen zou kunnen krijgen. In de tussentijd waren we aan het nadenken over hoe we aan een donor zouden komen. De ziekenhuizen waar we gesprekken hadden, hadden namelijk geen eigen donorbank en de wachtlijsten bij privéklinieken zijn enorm lang.”
“We hebben daarom een tijdje gedacht om iemand uit onze omgeving te vragen, maar dat voelde voor ons niet goed. Het kwam te dichtbij. Liever hadden we een donor die geen rol zou spelen in ons leven. Wíj zijn tenslotte de ouders, niet de donor.”
Maartje: “Tijdens een intakegesprek in het ziekenhuis van Tilburg kwam de donorbank Cryos ter sprake. Na het gesprek en het bezoeken van de website van Cryos, waren we enthousiast. We konden de donor zelf uitkiezen, er waren geen wachttijden en we konden vrijwel direct aan de slag. Dat deden we dus ook!”
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp
Het kiezen van een zaaddonor
Maartje: “Ik heb Dianta de donor laten kiezen. Ik zou het kindje namelijk al gaan dragen, dus ik wilde dat zij een donor kon kiezen waar zij zich prettig bij voelde. Haar eerste zoekopdracht was op basis van bloedgroep, dezelfde als die van haar. Als er iets met het kindje zou zijn, dan zou zij op deze manier altijd kunnen helpen. Tijdens de zwangerschap kwamen we erachter dat ik ook dezelfde bloedgroep heb. Dat is toch wel weer erg grappig.”
“Verder hebben we gelet op de manier van schrijven, zijn hobby’s en zijn karaktereigenschappen. We vonden uiteindelijk een donor die veel op Dianta leek toen ze jong was. Hij had zelfs dezelfde hobby’s als wij.”
Donorzaad bestellen: je kindje ‘kopen’
Dianta: “We hebben uiteindelijk 10 rietjes besteld. We hebben er 3 gelijk naar Nederland laten komen en de rest is in het reserveringsdepot in Denemarken achtergebleven. Ik heb ons ziekenhuis laten weten dat het zaad eraan kwam, zodat zij het bij aankomst direct konden invriezen. Daarna was het wachten op groen licht van het ziekenhuis. Dat ging behoorlijk snel: op maandag hebben we 3 rietjes laten leveren en dinsdagmiddag had het ziekenhuis ze al binnen.”
Maartje: “We vonden het proces van sperma bestellen eigenlijk heel grappig. Je shopt online naar zaad en koopt zo als het ware je kindje. Het hele proces is bij ons supergoed verlopen. Zo was de embryoloog van ons ziekenhuis erg behulpzaam. Daarnaast konden we via de Nederlandse contactpersoon van Cryos nog vragen stellen. Zij legde het goed uit en vertelde ons waar we op moesten letten. Tevens heb ik geregeld contact gehad (en nog steeds) met andere medewerkers van Cryos. Het contact was zo fijn, dat ze geregeld een fotootje van ons hebben ontvangen.”
Denk jij erover om in 2023 ook een spermadonor te zoeken? Hier komen kosten bij kijken, die je verzekering soms niet dekt. Het is dus verstandig hier goed naar te kijken. Dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Als je komend jaar verwacht een vruchtbaarheidsbehandeling te krijgen, dan is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.
Een groot wonder
Maartje: “Het is een groot wonder dat ik zo snel zwanger ben geworden. In het verleden heb ik 2 jaar geprobeerd zwanger te raken. Door mijn PCOS is dit toen nooit gelukt. Dit was ook één van de redenen waarom ik snel het hele proces in wilde. Dit keer leek het geluk aan mijn kant te staan: tijdens de tweede poging om zwanger te worden was het raak! Bij ons tweede dochtertje was ik ook vrijwel direct zwanger, zo fijn!”
Pittige bevallingen
Maartje: “Behalve bij beide kindjes tot mijn 16e zwangerschapsweek kotsmisselijk te zijn geweest, had ik verder twee perfecte zwangerschappen. Ik kwam niet veel aan en ik voelde me goed. Pas met de bevalling werd het tot twee keer toe echt pittig. Reva lag tot de 32e week in een stuit. Ze is daarna goed gaan liggen, waardoor ik toch op een natuurlijke manier kon bevallen. Helaas ging het lastiger dan gedacht. Na 24 uur helse weeën te hebben doorstaan, was er nog geen baby. De vraag was of mijn bekken wel breed genoeg was, omdat de baby niet ver genoeg wilde indalen. Haar conditie ging zo hard achteruit dat ik uiteindelijk met spoed op de OK belandde en Reva met een spoedkeizersnede ter wereld is gekomen.”
Dianta: “Onze tweede dochter lag ook tegen het einde van de zwangerschap in een afwijkende stuitligging. Als ze met 37 weken nog steeds zo lag, mocht Maartje niet meer naar huis totdat de baby er was. Helaas kwam deze angst uit. Als de vliezen van Maartje zouden breken, zou de navelstreng kunnen uitzakken wat levensgevaarlijk kan zijn. We hadden nog hoop op een spontane bevalling, maar de keizersnede die gepland stond is toch doorgegaan. Zo is onze tweede dochter, Novi, ter wereld gekomen na een zwangerschap van 39 weken en 1 dag.”
Eigen, unieke persoontjes
Maartje: “Ik hoor vaak dat Reva sprekend op mij lijkt, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Novi lijkt qua uiterlijk wat meer op de donor, denk ik. Toch lijken ze qua karakter ook zeker op mijn vrouw en daarnaast komen wat fysieke kenmerken met Dianta overeen. Dat is wel heel grappig en ook fijn. Verder zeggen we altijd: ‘ze zijn hun eigen, unieke persoontjes.’”
Dianta: “Het is geweldig om mama te mogen zijn! Ik moet eerlijk zeggen dat we sommige dingen wel echt onderschat hebben. We dachten dat het makkelijker zou zijn, maar mama zijn is dat natuurlijk niet altijd. Zo zijn de eerste maanden met een baby pittig, zeker met een tweede vonden we het zwaarder. Maar het is zo’n wonder! We voelen ons gezegend met twee prachtige dochters. We genieten iedere dag weer van hun prachtige koppies, dat geklets en de knuffels.”
Goede begeleiding
Maartje: “We hebben zelf ondervonden dat Cryos een betrouwbare donorbank is. De mensen daar zijn aardig, en ze geven je correcte, duidelijke informatie. Ze leven met je mee en vinden het geweldig als je eens een foto stuurt. Het werkt allemaal goed.”
Dianta: “Een voorbeeld: onze donor is weleens geblokkeerd geweest nadat een kindje geboren werd met een afwijking. De donor wordt dan direct geblokkeerd totdat er meer duidelijk is. In dit geval ging het om een afwijking aan de kant van de moeder; de donor had er dus niets mee te maken. De blokkade werd daarna opgeheven. Bij Cryos worden donoren in zulke gevallen wel direct geblokkeerd, totdat er meer duidelijkheid is. Ik vind dit heel goed. Het betekent toch dat alles heel nauwkeurig in de gaten wordt gehouden.”
Tips voor andere stellen
Maartje: “Ik zou vooral willen aanraden om je gevoel bij een donor te volgen. Let niet te veel op uiterlijk. Let meer op de manier van schrijven (als je kiest voor een open profiel), en overweeg of hij qua hobby’s, interesses en zijn manier van denken over het leven past bij jullie gezin. Dan is hij een goede donor voor jullie. En onthoud: de donor is slechts een klein bouwsteentje van nieuw leven. Jij als ouder vormt je kindje naar hoe ze later zullen zijn. Opvoeding en liefde; dat maakt een gezin.”
Dianta: “Wij zullen de donor later in ons gezin, als er vragen komen, introduceren als de ‘donorpapa’. En als onze kindjes ooit vragen hebben over hem of op een leeftijd komen dat ze hem willen benaderen, dan zullen wij ze hierin steunen en er altijd voor ze zijn. Het is een stukje van hen wat bij ze hoort. Ook daarin moeten we ze ooit gaan begeleiden. Maar wij blijven te allen tijde hun mama’s en zullen ze heel hun leven met veel liefde omringen.”
Meer weten?
Meer advies, nieuws, artikelen en persoonlijke verhalen lezen over alles wat met zwanger worden, vruchtbaarheidsbehandelingen en het kopen van donorsperma te maken heeft? Lees dan snel verder op de Nederlandse blog van Cryos >>