vrouw denkt na of ze wel of geen kinderen wil

Je maakt iedere dag honderden keuzes. De meeste hebben weinig impact. Welk paar schoenen trek je aan? Wat neem je als ontbijt? Maar de keuze tussen wel of geen kinderen is letterlijk van levensbelang. Naast dat je ervoor kiest of je wel of niet iemand het leven schenkt, bepaalt dit ook voor een groot gedeelte de invulling van jouw leven.

Vroeger was het gebruikelijk dat je kinderen kreeg. Onder meer door ontkerkelijking en de grotere onafhankelijkheid van vrouwen, staan veel stellen tegenwoordig voor het dilemma of ze wel of geen kinderen willen. De beslissing wordt vaker genomen op basis van emoties, dan rationale argumenten.

Wel of geen kinderen is niet altijd een keuze

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met en zonder kinderen even gelukkig zijn. Wat voor jou de beste keuze is? Dat is afhankelijk van jouw situatie en persoonlijkheid. Besef wel dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is. Als je de keuze maakt dat je kinderen wilt, betekent dat niet dat je de volgende dag zwanger bent. Lees hieronder een aantal argumenten om wel of geen kinderen te krijgen.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Waarom wel kinderen?

Ik wilde gewoon kinderen!

“Vanaf mijn derde heb ik 10 jaar lang mijn pop verzorgd alsof het mijn baby was. Ik sleepte haar overal mee naartoe en heb haar nu nog steeds. Niet alleen om straks aan mijn dochter te geven, maar ook omdat ik haar niet weg kon gooien. Zodra het mocht ben ik ook op mijn buurtkinderen gaan passen. Niet voor het geld, maar omdat ik het leuk vond. Al mijn hele leven wist ik dat ik kinderen wilde!”

Om ons leven compleet te maken

“Mijn man en ik waren 5 jaar gelukkig getrouwd. Iedere dag genoten wij van elkaar en van het leven. Toch voelde het niet compleet. Kinderen waren voor ons het ultieme bewijs van onze liefde. Nu wij ons geluk kunnen delen met onze kinderen voelt deze leegte gevuld.”

Verwachtingen van de maatschappij

“Op een derde babyshower in een jaar, kreeg ik voor de zoveelste keer de vraag wanneer die van mij nu kwam. Mijn moeder maakte er bij haar wekelijkse bezoek ook geen geheim van dat ze klaar was om oma te worden. De pastoor staat weliswaar niet meer op de stoep als je een kinderloos stel bent, maar de maatschappij verwacht nog steeds dat je kinderen krijgt. Dit heeft bij ons zeker een rol gespeeld in de keuze voor kinderen.”

Mijn biologische klok begon te tikken

“Vroeger stond ik eigenlijk nooit echt stil bij de vraag of ik wel of geen kinderen wilde. Kinderen leken mij wel leuk, maar ook iets voor later. Toen ik 33 was kreeg ik van de één op de andere dag een onrustig gevoel. Alsof ik iets miste. Nadat ik van een vriendin hoorde dat zij met haar man al meer dan een jaar bezig was om zwanger te worden, was dat voor het startsein om zo snel mogelijk te proberen kinderen te krijgen.”

Waarom geen kinderen?

Ik wil mijn vrijheid niet kwijt

“Ik vind mijn werk leuk, stap graag met mijn vriendinnen, maak 2 keer per jaar een verre reis, sport bijna iedere dag en ben gek op mijn slaap! Ik hou van mijn leven met alle bijbehorende vrijheden. Hoewel een kindje mij best leuk lijkt, ben ik niet bereid om dit (nu) op te geven.”

Mijn carrière gaat voor

“Ik werk als advocaat bij een groot kantoor en heb alle kansen om door te groeien. Op dit moment werk ik meer dan 60 uur per week en dit valt niet te combineren met een kind. Voor mij is mijn carrière erg belangrijk en heb daarom bewust gekozen om geen kinderen te krijgen.”

Angst om te veranderen

“Ik sta midden in het leven en zit heerlijk in mijn vel. Lachend fiets ik door het leven en ik heb voor iedereen een glimlach klaar. Veel vriendinnen heb ik zien veranderen sinds zij moeder zijn. Zowel in hun gedrag als hun uiterlijk. Ik geloof ze als ze zeggen dat er niets zo bijzonder is als het krijgen van een kind, maar ik hoor ze ook steeds vaker klagen. Uit angst om net als zij – en mijn moeder – te worden, kies ik voorlopig voor mezelf en nog even niet voor kinderen.”

Financieel kunnen wij het niet opbrengen

“Mijn man en ik komen samen net rond. Een kind brengt allemaal kosten met zich mee. Aangezien wij onze levensstijl niet willen veranderen, kunnen wij ons een kind simpelweg niet veroorloven. Zeker niet met de kosten voor kinderopvang.”