Vrouw op bank voelt innesteling

Tijdens de innesteling nestelt de bevruchte eicel zich in je baarmoeder in. De eicel ‘boort’ zich in je baarmoederwand en groeit vanuit daar verder. Het embryo gaat nu ook het hormoon hCG maken. Vanaf dit moment ben je zwanger. Wanneer is de innesteling en welke symptomen kan je merken?

Wat is de innesteling?

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in je baarmoeder. Voordat een innesteling mogelijk is, gebeurt het een en ander in je baarmoeder. Tijdens je menstruatiecyclus bereidt je baarmoeder zich namelijk voor op een mogelijke zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron wordt het slijmvlies van je baarmoederwand dikker. Deze extra dikke slijmlaag zorgt ervoor dat je baarmoeder na de bevruchting perfect voorbereid is op het innestelen van een embryo.

De bevruchte eicel begint zich na de bevruchting te delen en wordt zo een pril embryo. Ondertussen reist hij door de eileider naar de baarmoederholte. Deze reis duurt ongeveer vijf tot zes dagen. Heeft het vruchtje je baarmoederwand bereikt? Dan ‘boren’ enkele cellen zich in het baarmoederslijmvlies. Het embryo hecht zich aan je baarmoederwand en graaft zich diep in de slijmlaag in. Dit wordt de innesteling genoemd.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Innesteling lukt niet altijd

Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheid en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Ook een fout in de celdelingen van het vruchtje kan ervoor zorgen dat de innesteling niet lukt.

Bij ongeveer de helft van de bevruchte eitjes slaagt de innesteling. Lukt dit niet? Dan sterft het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Samen met het bevruchte eitje verlaat dit je baarmoeder via de vagina: je bent ongesteld.

Innesteling op de verkeerde plek

Heel soms nestelt het vruchtje zich in buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in een eileider. Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden. Het embryo kan zich buiten de baarmoeder niet goed ontwikkelen. Ook is het gevaarlijk voor jouw gezondheid.

Soms stoot je lichaam het vruchtje vanzelf af. Als dit niet gebeurt, is een behandeling in het ziekenhuis nodig. Met medicijnen of via een operatie kan het vruchtje verwijderd worden. Lees meer over de behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap >>

Schematische weergave van eisprong tot innesteling van de bevruchte eicel
Schematische weergave van de eisprong tot de innesteling

Wanneer is de innesteling?

De innesteling gebeurt bij een regelmatige cyclus tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Het precieze moment van innesteling kan per persoon en per cyclus een paar dagen verschillen. Je kan wel een inschatting maken van het moment. Dit doe je door vijf dagen van je verwachte menstruatiedatum af te trekken. Als je zwanger bent, gebeurt rond deze datum de innesteling.

Je kan het moment van de innesteling ook bepalen door negen dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. Dit lukt alleen als je weet wanneer je eisprong is, bijvoorbeeld omdat je het duidelijk voelt of door een ovulatietest.

Hoe lang duurt de innesteling?

Meestal is het proces van innestelen op dag acht of negen na de bevruchting klaar. Dit komt neer op vijf dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de gebeurtenissen rondom de innesteling.

Innesteling symptomen

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het duidelijkste symptoom is de innestelingsbloeding, maar dit heeft lang niet iedereen. Sommige vrouwen voelen innestelingspijn of merken een daling in hun lichaamstemperatuur.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samengaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. De bloeding kan ontstaan doordat er bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. Het is een kleine bloeding die verschilt per vrouw. Meestal is het geen heftige bloeding en is het bloedverlies minder dan bij een menstruatie. Het duurt ook korter, hooguit een dag of twee. De kleur van innestelingsbloed kan wisselen van roze/rood tot bruin.

Een innestelingsbloeding gebeurt bij 20 tot 30 procent van de vrouwen. Het komt dus vaker niet dan wel voor. Als je wel bloed verliest, kan je dit verwarren met een menstruatie. Herken je de innestelingsbloeding? Dan is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Bereken wanneer je de innestelingsbloeding kan verwachten >>

Innesteling voelen of innestelingspijn

Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen. Ze omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder dat lijkt op menstruatiepijn. Het is minder sterk dan bij een menstruatie en duurt minder lang, meestal een tot twee dagen. Deze kramp wordt ook wel innestelingspijn genoemd.

Innestelingsdip

Houd je je lichaamstemperatuur bij? Dan kan je tijdens de innesteling een lichte daling van je temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Zwangerschapssymptomen

De kans is groot dat je geen symptomen ervaart van de innesteling. Wel kan je de eerste symptomen van de zwangerschap na de innesteling opmerken. Vanaf dit moment wordt er steeds meer hCG aangemaakt in je lichaam. Dit zwangerschapshormoon kan voor de nodige zwangerschapssymptomen zorgen. Denk aan gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel in je buik, stemmingswisselingen en lichte rugpijn.

Poll

Wat heb jij gemerkt van de innesteling?

Ben ik zwanger?

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de mogelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Je bent pas zwanger op het moment van de innesteling. Toch ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. De twee weken tussen je ongesteldheid en je eisprong worden er dus bij opgeteld.

Dit lijkt misschien verwarrend, maar is eigenlijk juist handig. Meestal weet je namelijk wel wanneer de eerste dag van je laatste ongesteldheid was. Maar het precieze moment van innesteling is moeilijker te bepalen.

Ben je ervan overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.