Omgaan met vruchtbaarheidsproblemen
Wanneer het niet lukt zwanger te worden, kan dat een zware last voor jou en je partner zijn. Als je ook nog door de medische molen gaat, brengt dat veel spanning en onzekerheid met zich mee. Iedere keer weer de vraag of de behandeling lukt en de teleurstelling wanneer dit niet het geval is. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het omgaan met vruchtbaarheidsproblemen.
Ook voor je omgeving is het soms lastig om te gaan met met vruchtbaarheidsproblemen. Goedbedoelde opmerkingen kunnen je weleens pijnlijk raken. Anderen weten niet dat je al jaren bezig bent om zwanger te worden en vragen doodleuk of ‘het niet eens tijd wordt’. Ondertussen zie je binnen je omgeving wel vriendinnen zwanger worden, krijg je geboortekaartjes en hoor je verhalen over ander babygeluk. Het is moeilijk om voor een vriendin wel enthousiast te doen als dit je diep in je hart telkens confronteert met jouw onvervulde kinderwens.
Eiceldonatie zonder wachtlijst
Lukt het niet om natuurlijk zwanger te worden? Dan is eiceldonatie een optie. Er is geen wachtlijst als je bestelt bij Cryos. Dit is de grootste sperma- en eicelbank ter wereld, met veel keuze aan donoren.
Je relatie
Binnen je relatie kunnen vruchtbaarheidsproblemen voor spanningen zorgen. Er ontstaat vaak een gevoel tekort te schieten als man of als vrouw wanneer je een medisch probleem hebt. Maar ook het verschil in de verwerking van teleurstellingen tussen jou en je partner is soms groot. Door de toch al ontstane spanning en onzekerheid, kan dit jullie relatie beïnvloeden. Blijf vooral praten en spreek jullie gevoelens en verwachtingen regelmatig uit.
Op geplande dagen vrijen kan jullie plezier in seks bederven. Wanneer je eenmaal in het medische circuit belandt, kan seks jullie confronteren met jullie problemen een kind te verwekken. Seks kan een mechanische handeling worden, in plaats van een intiem moment waarbij je nader tot elkaar komt. Hoe moeilijk het ook is, probeer te blijven genieten en je partner af en toe te verrassen.
Professionele hulp en lotgenoten bij vruchtbaarheidsproblemen
Soms kan een vreemde je een ander perspectief op zaken geven of begeleiden in de keuzes die op je af komen. Een professionele psycholoog of een coach kan dan uitkomst bieden. Gelukkig is er bij de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen ook in ziekenhuizen steeds meer aandacht voor de psychologische aspecten. Waarschijnlijk zul je voor of tijdens medische behandelingen gewezen worden op een team dat je met je gevoelens en problemen kan helpen.
Contact met mensen die hetzelfde proces doorlopen of er ervaring mee hebben kan ook helpen. Patiëntenvereniging Freya is opgezet voor patiënten met vruchtbaarheidsproblemen. Ze bieden informatie over behandelingen, maar bieden ook contactmogelijkheden met lotgenoten.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp