Koppel bespreekt hun plannen voor de zwangerschap

Willen jullie binnenkort graag een kindje? Dan zijn er verschillende dingen om over na te denken. Zo kunnen je geldzaken, je gezondheid en hoe je woont een rol spelen. Een baby verandert namelijk veel in jullie leven. Een goede voorbereiding maakt dit makkelijker. Met deze vragen begin je samen een goed gesprek over de zwangerschap en jullie leven met een baby.

Hoe begin je het gesprek?

Wil je iets bespreken met je partner rondom jullie kinderwens? Kies een rustig moment, waarop jullie niet gestoord worden. Tijdens het gesprek kan je erachter komen dat jullie het ergens niet over eens zijn. Dan is het fijn als je in alle rust kan praten.

Zorg er daarom voor dat je de tijd en ruimte hebben om rustig naar elkaar te luisteren en je in elkaar inleven. Zo kunnen jullie een goed gesprek hebben over jullie ideeën. Fantaseer ook eens samen over hoe jullie leven met een baby er straks uitziet. Het hoeft geen zwaar gesprek te zijn. Samen een gezin starten is vooral heel leuk.

Grote en kleine vragen

Misschien denk je dat jullie het over heel grote vragen moeten hebben. Het is slim om grote onderwerpen te bespreken, zoals de taakverdeling of opvoeding. Maar ook kleine vragen kunnen belangrijk en leuk zijn. Denk aan hoe jullie de opa’s en oma’s gaan noemen of waar het wiegje komt te staan. Hieronder vind je een aantal vragen die handig zijn om samen te bespreken.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

1. Hoe zie je jullie relatie als jullie straks ouders zijn?

Als je een baby krijgt, worden jullie naast partners ook ouders. Dat verandert je relatie. Je hebt minder tijd voor elkaar en door hormonen en slaapgebrek kan je anders op elkaar reageren. Het is onmogelijk om precies te weten hoe jullie leven eruit zal zien met een baby. Toch is het goed om alvast te bespreken hoe je het voor je ziet. Willen jullie bijvoorbeeld een vaste date-night afspreken? Of heb je andere ideeën over hoe je aandacht voor elkaar houdt?

En hoe denken jullie over seks tijdens en na de zwangerschap? Je lichaam verandert en jullie kunnen allebei veranderingen merken in je libido. Ook kan je je als zwangere vrouw minder sexy voelen. Het kan prettig zijn om van tevoren je verwachtingen met elkaar te bespreken.

2. Hoe ziet de ideale opvoeding eruit?

Over de beste manier van opvoeden bestaan duizenden meningen. Hoe staan jij en je partner hierin? Misschien kijk je met een goed gevoel terug op je eigen opvoeding en wil je het zelf ook zo aanpakken. Of je hebt je juist altijd voorgenomen het helemaal anders te doen dan je eigen ouders.

Er zijn veel onderdelen van de opvoeding om over na te denken. Hoe denken jullie bijvoorbeeld over straffen en belonen? Of hoe gaan jullie om met het geloof? Ook andere dingen zijn handig om te bespreken. Denk aan duurzaamheid, grenzen stellen of hoe jullie omgaan met gender. Door dit van elkaar te weten, sta je straks niet voor verrassingen.

3. Hoe gaan jullie de taken verdelen?

Als ouder krijg je er veel nieuwe ‘taken’ bij. Naast je werk en het huishouden heb je ook je baby om voor te zorgen. Het is fijn om van tevoren te bespreken hoe jullie dit gaan verdelen. Wie zorgt bijvoorbeeld het meeste voor jullie baby? Hoe gaan jullie de gebroken nachten opvangen? Hoe verdelen jullie de klusjes binnen het huishouden? Wil een van jullie minder gaan werken of gaat jullie kleine straks fulltime naar de opvang?

Denk ook na over de verschillende situaties die kunnen ontstaan. Wie van jullie kan het makkelijkst thuis werken als je baby ziek is? Mogelijk vraagt dit wat aanpassingen in jullie schema. Daarom is het handig om hier nu alvast ideeën over te delen.

4. Hoe gaan jullie om met kinderopvang?

Als jullie allebei werken, is er opvang nodig voor jullie toekomstige baby. Hoe pakken jullie dat aan? Gaat hij naar het kinderdagverblijf, een gastouder of krijg hij een vaste oppas?

De meeste grootouders willen dolgraag tijd met hun kind doorbrengen. Denken jullie aan een vaste oppasdag voor de aanstaande grootouders? Dan is het slim om dit niet alleen met je partner, maar ook met jullie ouders te bespreken.

5. Welke naam krijgt jullie baby?

Een naam kiezen voor je toekomstige kindje is leuk, maar kan ook lastig zijn. Sommige ouders hebben al jaren hun namen klaar, maar voor veel mensen kost het tijd. Jullie hoeven het nu nog niet te weten. Maar het kan wel handig én leuk zijn om samen een lijstje met voorkeuren te maken.

Denk ook na over de achternaam die je kindje straks krijgt. Wordt dat jouw naam of die van je partner? Bedenk hierbij dat eventuele volgende kinderen die jullie samen krijgen dezelfde achternaam zullen hebben.

6. Hoe verandert de komst van een baby jullie geldzaken?

Praten over geld is vaak best lastig, zelfs binnen een relatie. Toch is het slim om de kosten van een baby op een rij te zetten. Kijk daarnaast samen of jullie ideeën over budget op één lijn liggen. Wat vinden jullie bijvoorbeeld een goed bedrag om uit te geven aan de babykamer?

Zet ook eens samen op een rijtje hoeveel uur jullie werken. Wil een van jullie straks minder werken? Dan heb je direct duidelijk wat dit betekent voor jullie bankrekening.

Je kan ook nadenken over sparen voor je baby. Zo hebben jullie straks een extra potje om grote uitgaven zoals een kinderwagen op te vangen. Bij het sparen kunnen jullie ook rekening houden met een bedrag voor noodgevallen. Komt een van jullie bijvoorbeeld tijdelijk zonder werk te zitten? Dan kunnen jullie met deze extra spaarcenten nog steeds de nodige spullen kopen.

7. Voor welke voeding kiezen jullie?

Als je in verwachting bent, is het goed om te bedenken of jullie straks borstvoeding of flesvoeding willen geven. Door dit met elkaar te bespreken, zijn jullie op de hoogte van elkaars verwachtingen.

Ook wanneer je kindje met de pot mee gaat eten, is er genoeg om over na te denken. Gezonde voeding is belangrijk voor je kindje. Het zorgt ervoor dat hij genoeg bouwstoffen heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Je kan samen nadenken over dingen als gezonde snacks en vegetarisch eten.

8. Hoe gaan jullie ermee om als het tegenzit?

Zwanger worden gaat niet bij iedereen gemakkelijk. Gemiddeld duurt het een jaar voor gezonde stellen om zwanger te raken. Je hoopt dat het voor jullie soepel en snel gaat. Toch is het prettig om van tevoren te bespreken hoe jullie ermee omgaan als het tegenzit. Zouden jullie een vruchtbaarheidsbehandeling willen doen? En zo ja, hoe ver wil je gaan? Door je zorgen en ideeën met elkaar te delen, kunnen jullie elkaar beter ondersteunen als dat nodig is.

9. Hoe gaan jullie om met medische vragen?

Al tijdens de zwangerschap krijg je de keuze om prenatale onderzoeken te laten doen. Zo weet je bijvoorbeeld of je kindje een grotere kans heeft op het syndroom van Down. Welke onderzoeken willen jullie doen, en hoe gaan jullie ermee om als de uitslag tegenvalt?

Ook andere medische vragen kunnen voorkomen. Denk aan vaccineren. Denken jullie hier hetzelfde over? Probeer open te staan voor elkaars mening en raadpleeg eventueel betrouwbare bronnen om meer informatie te vinden.

10. Hoe ziet jullie ideale woonsituatie eruit?

Jullie huis is de plek waar de baby straks opgroeit. Het is dus belangrijk dat jullie hierop uitgerust zijn. Bekijk samen waar de babykamer komt. Is er genoeg ruimte voor alle spullen?

Besluiten jullie dat je moet verhuizen? Denk dan goed na over welke wijk past bij jullie nieuwe leven. Een speeltuin of een kinderdagverblijf in de buurt kan heel fijn zijn. Gaan jullie verder van je werk of winkels wonen? Bedenk dan samen of jullie een grotere auto nodig hebben of een ander soort kinderwagen.

11. Bij partners van hetzelfde geslacht: hoe gaan jullie het aanpakken?

In een homoseksuele relatie ontstaat een zwangerschap meestal niet vanzelf. Denken jullie erover om een gezin te stichten? Dan is het slim om te bespreken hoe jullie dit willen aanpakken. Gaan jullie bijvoorbeeld voor een zaaddonor, een draagmoeder of adoptie?

Zijn jullie twee moeders en gaat een van jullie het kindje dragen? Dan is het handig om te bespreken wie dat wordt. Hierbij kunnen allerlei overwegingen een rol spelen. Denk aan gevoel, maar ook gezondheid en leeftijd kunnen van belang zijn.