De kosten van een baby

Als je een kinderwens hebt of zwanger bent, is het handig om de kosten voor een baby eens op een rijtje te zetten. Wat kost een baby nu precies? En met welke kosten kan je rekening houden als je wil sparen voor je kindje?

Wat kost een kind per maand?

Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager. Zo wordt bij 2 kinderen 25% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 29% en bij 4 kinderen 35%.

Deze gemiddeldes geven ongeveer aan hoeveel gezinnen uitgeven aan hun kind. Het is goed mogelijk dat jouw budget daarvan afwijkt. Wel kan je zo ongeveer inschatten met welk bedrag je rekening kan houden.

Voor je baby kan je maandelijks rekening houden met de volgende extra kosten:

Extra kosten baby
Water- en energieverbruik €31,50
Kinderopvang €150
Kleding €35
Luiers €35
Flesvoeding €30
Totaal €281,50
Extra kosten per maand (2022)

Kosten voor de geboorte van je baby

Al tijdens je zwangerschap, rond de bevalling en in je kraamperiode geef je aan verschillende zaken geld uit. Je hebt bijvoorbeeld extra zorgkosten. Het is in deze periode daarom verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Veel kosten worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor een aantal kosten heb je een aanvullende verzekering nodig.

Misschien maak je niet al deze kosten. Toch is het verstandig om rekening te houden met zo’n €1.000 voor de zwangerschap, bevalling en kraamperiode:

Kosten zwangerschap, bevalling en kraamperiode
Ziekenhuisbevalling (geen medische noodzaak) €450,28
Zwangerschapskleding €200
Kraampakket €30
Kraamzorg €230,30
Geboortekaartjes €100
Totaal €929,70
Schatting kosten zwangerschap, bevalling en kraamperiode (2022)

Kosten voor de babyuitzet

Waarschijnlijk koop je een deel van de babyuitzet nog voordat je baby is geboren. Dit zijn kosten die je meestal maar één keer uitgeeft. Wat je precies aanschaft en wat je hiervoor betaalt, verschilt per persoon. De producten in onderstaande tabel zijn onmisbaar voor je baby. De kosten hiervoor zijn gemiddeld (2022):

Eenmalige kosten babyuitzet
Kleding €140,50
Verzorging €181,60
Babykamer €375
Totaal €697,10
Nibud

Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wil. Je kan een duur, nieuw babybedje kopen. Maar je kan ook kijken naar een goedkoper bedje. Je hoeft ook niet alles nieuw te kopen. Door de babyuitzet (voor een deel) tweedehands te kopen, bespaar je veel geld. Veel babyproducten worden maar kort gebruikt en zijn daardoor nog zo goed als nieuw. Ook kan je voor je baby vaak gratis spullen krijgen.

Overige eenmalige kosten

Bovenstaande kosten zijn noodzakelijke betalingen waar je rekening mee moet houden als je een baby krijgt. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van producten die je misschien ook koopt voor je kindje:

Overige kosten babyuitzet
Box + matras en kleed €115
Buggy €60
Kinderstoel €55
Autostoeltje €89
Kinderwagen €516
Fles + speen €8
Flesverwarmer €20
Babyfoon €47
Traphekje €40
Wipstoeltje €35
Luiertas €55
Weekendbedje / Campingbedje €40
Draagzak / Draagdoek €80
Totaal €1.160
Nibud

Kinderopvang

Als je blijft werken, heb je opvang voor je baby nodig. Dit kost tussen de €5 en €10 per uur. Via de kinderopvangtoeslag kan je gelukkig een (groot) deel van de kosten vergoed krijgen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor kinderopvang, hangt af van verschillende factoren. Bekijk hier op hoeveel uur per maand je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Bereken hier hoeveel toeslag je kan krijgen.

Minder inkomen

Als je een baby hebt, gaan niet alleen je kosten omhoog. Je inkomen wordt waarschijnlijk ook minder. Jij of je partner gaat misschien minder werken. Dit zorgt voor lagere inkomsten, maar kan ook interessant zijn. Want hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast heb je minder kinderopvang nodig als je minder werkt. Hierdoor kan het goedkoper uitpakken dan je denkt. Met de Werkurenberekenaar kan je zien wat de financiële gevolgen zijn als jij of je partner minder gaat werken.

Sparen voor kosten in de toekomst

Ook in de toekomst zal je nog kosten maken voor je kind. Het is slim om nu alvast te sparen voor zijn of haar toekomstdromen. Je kan de volgende grote kosten verwachten:

  • Basisonderwijs. Lesgeld en boeken worden helemaal betaald door de overheid. Mogelijk vraagt de school een vrijwillige ouderbijdrage van gemiddeld €57 per jaar. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor Buitenschoolse opvang van je kind en voor overblijven tijdens de pauzes.
  • Voortgezet onderwijs. Lesgeld en boeken worden voor een groot deel door de overheid betaald. Wel ben jij verantwoordelijk voor de schoolspullen van je kind. Denk hierbij aan een laptop en rekenmachine, maar ook mogelijke reiskosten. Ouders geven hier gemiddeld €349 aan uit. Daarnaast kan de school een ouderbijdrage vragen. Dit is gemiddeld €300 per jaar. Deze ouderbijdrage gebruikt de school onder andere voor stedentrips en andere buitenschoolse activiteiten.
  • Studie. De studie van je kind wordt voor een deel door de overheid vergoed. Toch moet iedere student collegegeld betalen. Bij universiteiten en hogescholen is het collegegeld €1.084 per jaar (2021-2022). Een mbo-opleiding kost €608 per jaar (2021-2022). De overige studiekosten, zoals studieboeken en andere materialen, kosten zo’n €768 per jaar.
  • Rijbewijs. Sommige ouders geven hun kind een rijbewijs cadeau op zijn of haar 18e verjaardag. Dit kost al gauw zo’n €2.500.

Benieuwd welke kosten je nog meer kan verwachten? Bekijk de kosten voor je kindje van 0 tot 18 jaar >>

Tegemoetkomingen

Als je een kind hebt, kan je via de overheid een aantal toeslagen ontvangen. Bekijk hier op welke toeslagen jij recht hebt.