In samenwerking met logo ABNAMRO
De kosten van een baby

Als je een kinderwens hebt of zwanger bent, is het handig om de kosten voor een baby eens op een rijtje te zetten. Kan je het eigenlijk wel betalen? Een babykamer, kinderwagen, kleertjes, kinderopvang… Het is een flinke waslijst. Gelukkig heb je een deel van de kosten zelf in de hand en bestaan er verschillende regelingen en tegemoetkomingen. Maar wat kost een baby nu precies?

Wat kost een kind per maand?

Het CBS heeft berekend dat een gezin gemiddeld 17% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind doorgaans lager. Zo wordt bij 2 kinderen 26% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%.

Een gemiddelde hoeft natuurlijk niets te zeggen over de hoogte van jouw uitgaven aan je baby. Toch kan het nuttig zijn om te weten hoeveel andere gezinnen met jouw inkomen gemiddeld aan hun kind besteden. Zo weet je met welk bedrag je ongeveer rekening moet houden.

Zwangere vrouw spaart voor de komst van haar baby

Tip: begin alvast met sparen!

In samenwerking met ABN AMRO

Wist je dat je kindje tot zijn 12e verjaardag zo'n €50.000 kost? Begin alvast met sparen en bouw een mooi spaarpotje op voor je baby.

Zo ga je van start >

Voor je baby moet je maandelijks minstens rekening houden met de volgende extra kosten (indien van toepassing):

Extra kosten baby
Water- en energieverbruik €31,50
Kinderopvang €150
Kleding €35
Luiers €24
Flesvoeding €30
Totaal €270,50
Extra kosten per maand (2019)

Kosten voor de geboorte van je baby

Al tijdens je zwangerschap, rond de bevalling en in je kraamperiode maak je verschillende kosten. Je hebt bijvoorbeeld extra zorgkosten. Het is in deze periode daarom verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Veel wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar voor een aantal kosten heb je een aanvullende verzekering nodig.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.

Ondanks dat je misschien niet al deze kosten maakt, is het verstandig om rekening te houden met zo’n €1.000 voor de zwangerschap, bevalling en kraamperiode:

Kosten zwangerschap, bevalling en kraamperiode
Ziekenhuisbevalling (geen medische noodzaak) €357,84
Zwangerschapskleding €200
Kraampakket €30
Kraamzorg €220
Geboortekaartjes €100
Totaal €907,84
Kosten zwangerschap, bevalling en kraamperiode (2019)

Kosten voor de babyuitzet

Waarschijnlijk koop je een deel van de babyuitzet nog voordat je baby is geboren. Deze kosten zijn doorgaans eenmalig. Wat je precies aanschaft en wat je hiervoor betaalt, verschilt uiteraard per persoon. De volgende producten zijn noodzakelijk voor je baby. De kosten hiervoor zijn (2019):

Eenmalige kosten babyuitzet
Kleding €107,50
Verzorging €154,70
Babykamer €370
Totaal €632,20
Nibud

Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan een duur, nieuw babybedje kopen, maar je kan ook kijken naar een goedkoper alternatief. Je hoeft ook niet alles nieuw te kopen. Door de babyuitzet (deels) tweedehands te kopen, bespaar je veel geld. Veel babyproducten worden slechts kort gebruikt en zijn daardoor nog zo goed als nieuw. Ook kan je voor je baby gratis spullen of producten krijgen.

Overige eenmalige kosten

Bovenstaande kosten zijn noodzakelijke kosten waar je rekening mee moet houden als je een baby krijgt. In onderstaande tabel vind je de kosten van producten die je wellicht ook aanschaft voor je kindje:

Overige kosten babyuitzet
Ledikant €70
Matras + beschermer €35
Commode €80
Box + kleed €105
Buggy €80
Kinderstoel €60
Autostoeltje €100
Kinderwagen €300
Fles + speen €6
Flesverwarmer €30
Babyfoon €60
Traphekje €40
Wipstoeltje €30
Luiertas €30
Weekendbedje / Campingbedje €35
Draagzak / Draagdoek €55
Totaal €1.006
Nibud

Kinderopvang

Als je blijft werken, heb je opvang voor je baby nodig. Dit kost tussen de €5 en €9 per uur. Via de kinderopvangtoeslag kan je gelukkig een (groot) deel van de kosten vergoed krijgen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor kinderopvang, hangt af van verschillende factoren. Bekijk hier op hoeveel uur per maand je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Bereken hier hoeveel toeslag je kan krijgen.

Minder inkomen

Als je een baby hebt, gaan niet alleen je kosten omhoog, maar wordt je inkomen mogelijk ook minder. Jij en/of je partner gaan/gaat wellicht minder werken. Ondanks dat dit leidt tot minder inkomsten, kan het ook interessant zijn. Want hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast heb je minder kinderopvang nodig als je minder werkt, waardoor het weleens goedkoper kan uitpakken dan je denkt.

Sparen voor kosten in de toekomst

Ook in de toekomst zal je nog kosten maken voor je kind. Het is slim om nu alvast te sparen voor zijn of haar toekomstdromen. Je kan de volgende grote kosten verwachten:

  • Basisonderwijs: lesgeld en boeken worden volledig betaalt door de overheid. Mogelijk vraagt de school een vrijwillige ouderbijdrage van gemiddeld €40 per jaar en ben je zelf verantwoordelijk voor Buitenschoolse opvang van je kind en voor overblijven tijdens de pauzes.
  • Voortgezet onderwijs: lesgeld en boeken worden grotendeels door de overheid betaald. Wel ben jij verantwoordelijk voor de schoolspullen van je kind. Denk hierbij aan een laptop en rekenmachine, maar ook eventuele reiskosten. Ouders geven hier gemiddeld €349 aan uit. Daarnaast kan de school een ouderbijdrage vragen, gemiddeld is dit €300 per jaar. Deze ouderbijdrage wordt onder andere gebruikt voor stedentrips en andere buitenschoolse activiteiten.
  • Studie: wordt voor een deel door de overheid vergoed. Toch moet iedere student collegegeld betalen. Bij universiteiten en hogescholen bedraagt het collegegeld €2.083 per jaar (2018/2019). Een mbo-opleiding kost €1.155 per jaar (2018/2019). De overige studiekosten, zoals studieboeken en andere materialen, kosten zo’n €768 per jaar.
  • Rijbewijs: veel ouders geven hun kind een rijbewijs cadeau op zijn/haar 18e verjaardag. Dit kost al gauw zo’n €2.500.

Benieuwd welke kosten je nog meer kan verwachten? Bekijk de kosten voor je kindje van 0 tot 18 jaar >>

Beleggen voor je kindje

Op dit moment staan de spaarrentes behoorlijk laag. Om toch rendement uit je geld te halen, kan je ook kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Dit levert een iets hoger risico op, want je kan je inleg verliezen. Veel banken bieden advies aan voor beginnende beleggers, zodat je zo verstandig mogelijk kan kiezen. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter de kans dat je kind er later profijt van heeft.

Tegemoetkomingen

Als je een kind hebt, heb je vanuit de overheid recht op een aantal toeslagen. Bekijk hier op welke toeslagen jij recht hebt.