In samenwerking met Logo van Billenboetiek
Moeder en baby in wasbare luiers

Wasbare luiers zijn weer helemaal terug van weggeweest, maar waarom kiezen steeds meer ouders voor deze luiers? En wat zijn de voordelen ten opzichte van wegwerpluiers? Dit zijn vijf redenen om voor wasbare luiers te kiezen.

1. Beter voor het milieu

Je kleine verbruikt gemiddeld zo’n 6.000 luiers. Kies je voor wasbare luiers? Dan gebruik je slechts rond de 36 wasbare luiers totdat je kindje zindelijk is. Nog een voordeel: de wasbare luiers kan je bij een eventueel broertje of zusje weer hergebruiken.

Veel mensen denken dat je met de extra was ook het milieu belast. Maar onderzoek van Milieu Centraal wijst uit dat wasbare luiers zelfs met het gebruik van een droger beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers.

2. Beter voor je portemonnee

Totdat je kindje zindelijk is, ben je gemiddeld €1.600 kwijt aan wegwerpluiers. Een pakket wasbare luiers (inclusief waskosten) met daarin alles wat je nodig hebt totdat je kindje zindelijk is, kost rond de €1.000. Je bespaart hiermee al enkele honderden euro’s bij je eerste kindje.

De besparing wordt alleen maar groter als je de luiers later voor je eventuele andere kinderen gebruikt. Je hoeft dan namelijk niets meer uit te geven aan luiers.

3. Je kindje is eerder zindelijk

Wist je dat tot het begin van de jaren ’80 kinderen gemiddeld één jaar en drie maanden eerder zindelijk waren dan nu? Dit komt voornamelijk doordat wasbare luiers toen veel gebruikt werden.

Een kindje in wasbare luiers voelt wat er gebeurt en krijgt daarmee vanaf dag één een signaal: ‘Ik plas dus ik word nat’. In een wegwerpluier voelt je kindje niet dat hij geplast heeft. Hierdoor heeft hij minder noodzaak om op het potje te plassen.

Baby in wasbare luiers

4. Beter voor de huid

Door de bestanddelen van wegwerpluiers kunnen de billetjes uitdrogen. Hierdoor moet je regelmatig smeren. Doordat je bij wasbare luiers enkel met textiel te maken hebt, en niet met chemicaliën, parfums of polymeren, zijn deze luiers vaak zachter voor het gevoelige huidje van je baby.

5. Wasbare luiers zien er gewoon zó veel leuker uit!

De meeste ouders kiezen vooral uit milieuoverwegingen voor wasbare luiers, om zo de hoeveelheid afval terug te brengen. Er zijn ook ouders die graag minder geld uitgeven aan luiers of het een prettig idee vinden dat hun kleine sneller zindelijk is.

Behalve praktische redenen is er ook een leuke reden om voor wasbare luiers te gaan: met de verschillende printjes en designs zien deze luiers er altijd gezellig uit!

Meer weten over wasbare luiers?

Wil je meer weten over wasbare luiers? Bekijk dan de website van Billenboetiek. Naast voordelige pakketten geven ze ook advies op maat. Dit kan telefonisch, door middel van een afspraak in hun winkel of door een van hun online infosessies te volgen. Hiermee worden al jouw vragen beantwoord en wordt alles over wasbare luiers uitgelegd door hun experts.